ŽILINA - BÁNOVÁ. Napriek snehu a mrazom sa ľudia nemusia báť o hovädzí dobytok, ktorý chovajú v Bánovej po celý rok na vonku. O pomoc pre miestne kravy požiadala čitateľka anonymným listom našu redakciu ešte
v decembri.
V družstve Bánová chovajú hovädzí dobytok v elektrických ohradníkoch pod holým nebom. „To nie je problém, plemeno limousine je odolné voči drsnejším podmienkam," povedal predseda agrodružstva Bánová Ivan Barta. V družstve sa zamerali na výrobu mäsového typu hovädzieho dobytka vonku.
V oplotkoch o rozlohe 50 a viac hektárov majú 340 kusov hovädzieho dobytka francúzskeho plemena limousine. Tu sa aj telí. Zvieratá sa na zimu pripravia - osadlia sa a narastie im srsť. „Stiahli sme ich nateraz do maštalí iba kvôli vyšetreniu, či sú teľné, alebo nie," dodal Barta.
Vonku majú zvieratá podľa Bartu dokonca lepšie podmienky ako v maštali, kde je hnoj a čpavok. „Tento systém je odskúšaný vo svete a prechádzajú naň už aj naši chovatelia. Pre ľudí sú to nové veci, na ktoré sa pýtajú. Žiaľ, nie každému sa to dá vysvetliť," povedal Barta.
Zväz chovateľov mäsového dobytka na Slovensku na svojej oficiálnej stránke uvádza, že „plemeno vzniklo v limousinskej oblasti juhozápadného Francúzska. Táto oblasť je klimaticky pomerne drsná, nadmorská výška dosahuje až 1 000 m."
Chov vonku, pre mnohých zatiaľ nekonvenčný, praktizuje aj samostatne hospodáriaci roľník Tibor Papšo v Šuji pri Rajci. Chová škótske plemeno aberdeen angus.
„Nemá žiadne ustajňovacie objekty či iné zariadenia, za ktoré by platil dane a drahú prevádzku. Dojčiace kravy sú celý rok na pastve, tu sa na jar telia," napísal o ňom odborný časopis Agromagazín.