Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Niekto tlačí a niekto zasa nie

Október je aj mesiacom dlávenia kapusty. Aký vzťah majú k tejto, na dedinách obľúbenej činnosti známe osobnosti?

Kyslú kapustu si doma dlávia aj známe osobnosti.Kyslú kapustu si doma dlávia aj známe osobnosti. (Zdroj: OREGONLIVE.COM)

ŽILINA. Segedínsky guľáš, vianočná kapustnica či kapustníky patria do klenotnice jedálničkov našich rodín. Bez kyslej kapusty by ste ich neuvarili. A čo ľudia, o ktorých píšeme v novinách?

Milan Mazúr, riaditeľ PGU v Žiline

„Keďže žijem v obci, kde sa roky pestovala hlávková kapusta, neviem si ani predstaviť, že by sme v tomto ročnom období nedlávili kapustu. Svederník je známa lokalita, kde sa kapuste darí a kde sa kapusta spracováva a konzervuje. Je všeobecne známe, že kapusta je zásobáreň vitamínov, obsahuje napr. antioxidanty a iné látky, ktoré zlepšujú odolnosť proti chorobám, čo si uvedomujeme i v našej rodine a kapusta je zaradená v našom jedálničku veľmi vysoko. A recept na dlávenie? U nás to riadi manželka a ja už len „tancujem" v sude. Má pravdepodobne dobrý recept, lebo je žiadaná v celej rodine. Sud na kapustu máme a bola to jedna z prvých vecí, čo sme si s manželkou kúpili. Z kyslej kapusty v prvom rade varíme kapustnicu a segedínsky guláš. Najmä „segedín" manželka pripravuje excelentne, keď príde dcéra s rodinou domov, v prvom rade sa varí „segedín". Žije v zahraničí a kapusta nie je u nich v jedálnom rebríčku."

Segedínsky guľáš

Potrebujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, bravčové mäso na kocky, kapustu, červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Na oleji speníme cibuľku, pridáme mäso a opečieme, zalejeme zmesou korenia a podusíme, pridáme kapustu a znova dusíme, až kým nie je mäso mäkké. V smotane rozmixujeme hladkú múku a vylejeme k mäsu s kapustou. Dusíme cca 15 min."

Alena Reháková, šéfka TIK Žilina

„V našej rodine je kapusta a jedlá z nej veľmi obľúbené. Preto každoročne absolvujeme rituál jej nakladania. „Managermi" nakladania kapusty sú rodičia, my ostatní sme len asistenti, ktorých úloha sa zväčša obmedzuje na nákup potrebných surovín. Keďže spotreba kapusty

v rodine je vysoká, nakladáme do viacerých súdkov. Na spodok súdka umiestnime kôrku chleba a zopár bobúľ hrozna. Vrstvy kapusty doplňujeme červenou repou, po ktorej kapusta získa nielen zaujímavú chuť, ale aj príjemnú ružovú farbu. Najobľúbenejšími jedlami z kapusty sú kurča na zemiakoch a kapuste, koložvárska kapusta, pizza s kapustou a tradičný segedínsky guláš či naša špeciálna rodinná vianočná kapustnica. Keďže vlastnoručne naložená kapusta kryje rodinné potreby, kyslú kapustu nekupujeme. Pamätám si však dobu, kedy kyslá kapusta zo Svederníka mohla konkurovať tej záhoráckej. O kapuste je možné pripraviť samostatný gastronomicko-turistický produkt, ako je napríklad „Deň zelá" v Stupave, ktorý sa konal prvý októbrový víkend."

lechan.jpg
Marián Lechan, redaktor TV Markíza

„Kapustu netlačím, kupujem si ju. Obávam sa, že u nás, panelákových ľudí, sa táto tradícia trošku vytráca. I keď z času na čas ešte vo výťahu cítiť, že niekto bol v pivnici nabrať tento skvost kuchyne našich prastarých materí. Moja prastará mama pridávala do tlačenej kapusty cviklu pokrájanú na plátky

a aj trochu celého koreňa chrenu. Je to tradičný liptovský spôsob, aby bola kapusta po cvikle trochu ružovkastá a vďaka chrenu chrumkavá. Na spodok suda vytretého cibuľou ešte dala sušený kôpor či pár strapcov roztlačeného hrozna. Nové korenie, soľ, rasca a cibuľa boli samozrejmosťou. Prastará mama ma naučila aj piť kyslú kapustovú vodu - napodiv aj ako prieberčivému dieťaťu mi to mimoriadne chutilo. Keď kupujem kyslú kapustu, tak radšej u malých predajcov. Hoci to na mne nie je vidieť, rád varím, preto viem

z kyslej kapusty pripraviť všakovaké jedlá. Vianočná kapustnica s tromi druhmi mäsa je mojou doménou. Ale také mäsové gule v kyslej kapuste, alebo Koložvárska kapusta - to je niečo... Tiež ale niet nad surovú kyslú kapustu, trebárs k zemiakovým plackám."

smatanova.jpg
Zuzana Smatanová, speváčka

„Rodičia zvyknú dláviť kapustu, pamätám si to ešte z detstva, bol to u nás taký malý rituál. Vždy ju dlávila moja mama. Mala oblečené krátke nohavice a naboso prestúpala v sude plnom kapusty. Priznám sa, že ja osobne recept na dobrú kapustu nemám, ale viem, že tam išlo vždy veľa korenín a soli! Jedlá z kapusty neviem pripraviť, ale zbožňujem ich. Od kapustnice, až po segedínsky guľáš!"

adauto_zilina.jpg

Adauto, futbalista MŠK Žilina z Brazílie

„Kapustu som nikdy nedlávil. Môj kamarát ju dlávi, takže viem, že sa také niečo na Slovensku robí. S jedením kapusty ale nemám problém, dám si kľudne čokoľvek z kapusty... aj v reštaurácii. Chute sú však úplne iné ako u nás v Brazílii. Kapusta ako zelenina chutí síce rovnako, ale spôsob jej prípravy je odlišný v Európe aj v Brazílii.

Stehno podľa Adauta

Potrebujeme 500 g hovädzieho stehna, 1 hlávku kapusty, ktorú pokrájame nadrobno, šálku bieleho vína, 2 strúčky cesnaku, 2 cibule, rascu, soľ, korenie, papriku, posekanú petržlenovú vňať a 4 lyžice oleja. Na rozpálenej panvici smažíme osolené mäso, pridáme cibuľku, cesnak a biele víno. Varíme asi 15 minút, potom pridáme kapustu, papriku a rascu. Necháme variť ďalších 10 minút, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s horúcimi zemiakmi s maslom alebo s dusenou ryžou.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  2. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 631
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 760
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 5 629
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 336
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 278
  6. Od Česka až po Jadran 3 915
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 137
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 114
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 380
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 151
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Výstavba by mala byť ukončená do konca júna budúceho roka.


6 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj, kto zo Slovákov je bližšie k medaile na Olympiáde a aj to, ktorý futbalový veterán má ambíciu trénovať AS Trenčín.


11 h

Futbalový tréner upozorňuje svojimi statusmi na nebezpečenstvo ocherenia COVID-19.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Voda zaliala viaceré domy a podmyla cesty. Starosta odhadol škody na státisíce eur. Do obce smerujú ťažké mechanizmy.


26. júl

Zaznamenaná bola aj škodová udalosť.


26. júl

Pôvodný vlastník zomrel v roku 1978.


26. júl

Za Chovana sme nedostali šesťcifernú sumu, prezradil Martin Ondrejka.


(KIJ) 22 h

Už ste čítali?