Streda, 7. december, 2022 | Meniny má Ambróz

Niekto tlačí a niekto zasa nie

Október je aj mesiacom dlávenia kapusty. Aký vzťah majú k tejto, na dedinách obľúbenej činnosti známe osobnosti?

Kyslú kapustu si doma dlávia aj známe osobnosti.Kyslú kapustu si doma dlávia aj známe osobnosti. (Zdroj: OREGONLIVE.COM)

ŽILINA. Segedínsky guľáš, vianočná kapustnica či kapustníky patria do klenotnice jedálničkov našich rodín. Bez kyslej kapusty by ste ich neuvarili. A čo ľudia, o ktorých píšeme v novinách?

Milan Mazúr, riaditeľ PGU v Žiline

„Keďže žijem v obci, kde sa roky pestovala hlávková kapusta, neviem si ani predstaviť, že by sme v tomto ročnom období nedlávili kapustu. Svederník je známa lokalita, kde sa kapuste darí a kde sa kapusta spracováva a konzervuje. Je všeobecne známe, že kapusta je zásobáreň vitamínov, obsahuje napr. antioxidanty a iné látky, ktoré zlepšujú odolnosť proti chorobám, čo si uvedomujeme i v našej rodine a kapusta je zaradená v našom jedálničku veľmi vysoko. A recept na dlávenie? U nás to riadi manželka a ja už len „tancujem" v sude. Má pravdepodobne dobrý recept, lebo je žiadaná v celej rodine. Sud na kapustu máme a bola to jedna z prvých vecí, čo sme si s manželkou kúpili. Z kyslej kapusty v prvom rade varíme kapustnicu a segedínsky guláš. Najmä „segedín" manželka pripravuje excelentne, keď príde dcéra s rodinou domov, v prvom rade sa varí „segedín". Žije v zahraničí a kapusta nie je u nich v jedálnom rebríčku."

Segedínsky guľáš

Potrebujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, bravčové mäso na kocky, kapustu, červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Na oleji speníme cibuľku, pridáme mäso a opečieme, zalejeme zmesou korenia a podusíme, pridáme kapustu a znova dusíme, až kým nie je mäso mäkké. V smotane rozmixujeme hladkú múku a vylejeme k mäsu s kapustou. Dusíme cca 15 min."

Alena Reháková, šéfka TIK Žilina

„V našej rodine je kapusta a jedlá z nej veľmi obľúbené. Preto každoročne absolvujeme rituál jej nakladania. „Managermi" nakladania kapusty sú rodičia, my ostatní sme len asistenti, ktorých úloha sa zväčša obmedzuje na nákup potrebných surovín. Keďže spotreba kapusty

v rodine je vysoká, nakladáme do viacerých súdkov. Na spodok súdka umiestnime kôrku chleba a zopár bobúľ hrozna. Vrstvy kapusty doplňujeme červenou repou, po ktorej kapusta získa nielen zaujímavú chuť, ale aj príjemnú ružovú farbu. Najobľúbenejšími jedlami z kapusty sú kurča na zemiakoch a kapuste, koložvárska kapusta, pizza s kapustou a tradičný segedínsky guláš či naša špeciálna rodinná vianočná kapustnica. Keďže vlastnoručne naložená kapusta kryje rodinné potreby, kyslú kapustu nekupujeme. Pamätám si však dobu, kedy kyslá kapusta zo Svederníka mohla konkurovať tej záhoráckej. O kapuste je možné pripraviť samostatný gastronomicko-turistický produkt, ako je napríklad „Deň zelá" v Stupave, ktorý sa konal prvý októbrový víkend."

lechan.jpg
Marián Lechan, redaktor TV Markíza

„Kapustu netlačím, kupujem si ju. Obávam sa, že u nás, panelákových ľudí, sa táto tradícia trošku vytráca. I keď z času na čas ešte vo výťahu cítiť, že niekto bol v pivnici nabrať tento skvost kuchyne našich prastarých materí. Moja prastará mama pridávala do tlačenej kapusty cviklu pokrájanú na plátky

a aj trochu celého koreňa chrenu. Je to tradičný liptovský spôsob, aby bola kapusta po cvikle trochu ružovkastá a vďaka chrenu chrumkavá. Na spodok suda vytretého cibuľou ešte dala sušený kôpor či pár strapcov roztlačeného hrozna. Nové korenie, soľ, rasca a cibuľa boli samozrejmosťou. Prastará mama ma naučila aj piť kyslú kapustovú vodu - napodiv aj ako prieberčivému dieťaťu mi to mimoriadne chutilo. Keď kupujem kyslú kapustu, tak radšej u malých predajcov. Hoci to na mne nie je vidieť, rád varím, preto viem

z kyslej kapusty pripraviť všakovaké jedlá. Vianočná kapustnica s tromi druhmi mäsa je mojou doménou. Ale také mäsové gule v kyslej kapuste, alebo Koložvárska kapusta - to je niečo... Tiež ale niet nad surovú kyslú kapustu, trebárs k zemiakovým plackám."

smatanova.jpg
Zuzana Smatanová, speváčka

„Rodičia zvyknú dláviť kapustu, pamätám si to ešte z detstva, bol to u nás taký malý rituál. Vždy ju dlávila moja mama. Mala oblečené krátke nohavice a naboso prestúpala v sude plnom kapusty. Priznám sa, že ja osobne recept na dobrú kapustu nemám, ale viem, že tam išlo vždy veľa korenín a soli! Jedlá z kapusty neviem pripraviť, ale zbožňujem ich. Od kapustnice, až po segedínsky guľáš!"

adauto_zilina.jpg

Adauto, futbalista MŠK Žilina z Brazílie

„Kapustu som nikdy nedlávil. Môj kamarát ju dlávi, takže viem, že sa také niečo na Slovensku robí. S jedením kapusty ale nemám problém, dám si kľudne čokoľvek z kapusty... aj v reštaurácii. Chute sú však úplne iné ako u nás v Brazílii. Kapusta ako zelenina chutí síce rovnako, ale spôsob jej prípravy je odlišný v Európe aj v Brazílii.

Stehno podľa Adauta

Potrebujeme 500 g hovädzieho stehna, 1 hlávku kapusty, ktorú pokrájame nadrobno, šálku bieleho vína, 2 strúčky cesnaku, 2 cibule, rascu, soľ, korenie, papriku, posekanú petržlenovú vňať a 4 lyžice oleja. Na rozpálenej panvici smažíme osolené mäso, pridáme cibuľku, cesnak a biele víno. Varíme asi 15 minút, potom pridáme kapustu, papriku a rascu. Necháme variť ďalších 10 minút, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s horúcimi zemiakmi s maslom alebo s dusenou ryžou.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočný darček na celý život. Darujte návod k vlastnému telu
  2. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  3. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  4. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  5. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  6. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý
  8. Deti cestujú do exotiky zadarmo
  1. Helenky prichádzajú na svetlo sveta s ďalšími novými bytmi
  2. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  3. Vianočný darček na celý život. Darujte návod k vlastnému telu
  4. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  5. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  6. Šariš ľuďom pomáha regiónu už takmer 20 rokov
  7. Aktivácia zasielania elektronickej faktúry
  8. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 679
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 596
  3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 725
  4. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 4 955
  5. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 255
  6. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 089
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 3 089
  8. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého 2 580

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Dolní Kounice, kláštor Rosa Coeli, krása Ruže nebeskej v moravskom mestečku
  2. Roland Ondrus: Nemecko, nič sme sa nenaučili
  3. Jozef Kozár: Výber z výskumu Marsu: November 2022
  4. Dušan Koniar: V roku 2011 odtancoval v súťaži Let’s Dance homosexuálny pár. Čo to v spoločnosti spustilo?
  5. Rastislav Puchala: Neberte nám Vianoce!!!
  6. Anna Miľanová: Pán Tau na bielom poníkovi... 2022
  7. Viera Spišáková: Trapas anglický III.
  8. Stano Kočiš: A riekol majster
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 56 029
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 10 796
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 5 060
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 3 717
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 228
  6. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 884
  7. Jana Melišová: V závoji hmly 2 481
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 150
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Výsledky ankety, v ktorej hlasovali predstavitelia klubov II. triedy ObFZ Žilina, sú známe.


15 h

TOISON gin a bylinný likér Dr. Kramer zbierajú prestížne svetové ocenenia.


16 h
Ilustračné foto

Pobyt pacienta je čiastočne hradený z verejného zdravotného poistenia.


21 h
Alexander Broďani (druhý zľava) sa stal majstrom Slovenska.

V tvrdej konkurencii sa nestratili.


22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Dolní Kounice, kláštor Rosa Coeli, krása Ruže nebeskej v moravskom mestečku
  2. Roland Ondrus: Nemecko, nič sme sa nenaučili
  3. Jozef Kozár: Výber z výskumu Marsu: November 2022
  4. Dušan Koniar: V roku 2011 odtancoval v súťaži Let’s Dance homosexuálny pár. Čo to v spoločnosti spustilo?
  5. Rastislav Puchala: Neberte nám Vianoce!!!
  6. Anna Miľanová: Pán Tau na bielom poníkovi... 2022
  7. Viera Spišáková: Trapas anglický III.
  8. Stano Kočiš: A riekol majster
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 56 029
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 10 796
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 5 060
  4. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 3 717
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 228
  6. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 884
  7. Jana Melišová: V závoji hmly 2 481
  8. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 150
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu