ŽILINA. Segedínsky guľáš, vianočná kapustnica či kapustníky patria do klenotnice jedálničkov našich rodín. Bez kyslej kapusty by ste ich neuvarili. A čo ľudia, o ktorých píšeme v novinách?
Milan Mazúr, riaditeľ PGU v Žiline
„Keďže žijem v obci, kde sa roky pestovala hlávková kapusta, neviem si ani predstaviť, že by sme v tomto ročnom období nedlávili kapustu. Svederník je známa lokalita, kde sa kapuste darí a kde sa kapusta spracováva a konzervuje. Je všeobecne známe, že kapusta je zásobáreň vitamínov, obsahuje napr. antioxidanty a iné látky, ktoré zlepšujú odolnosť proti chorobám, čo si uvedomujeme i v našej rodine a kapusta je zaradená v našom jedálničku veľmi vysoko. A recept na dlávenie? U nás to riadi manželka a ja už len „tancujem" v sude. Má pravdepodobne dobrý recept, lebo je žiadaná v celej rodine. Sud na kapustu máme a bola to jedna z prvých vecí, čo sme si s manželkou kúpili. Z kyslej kapusty v prvom rade varíme kapustnicu a segedínsky guláš. Najmä „segedín" manželka pripravuje excelentne, keď príde dcéra s rodinou domov, v prvom rade sa varí „segedín". Žije v zahraničí a kapusta nie je u nich v jedálnom rebríčku."
Segedínsky guľáš
Potrebujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, bravčové mäso na kocky, kapustu, červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Na oleji speníme cibuľku, pridáme mäso a opečieme, zalejeme zmesou korenia a podusíme, pridáme kapustu a znova dusíme, až kým nie je mäso mäkké. V smotane rozmixujeme hladkú múku a vylejeme k mäsu s kapustou. Dusíme cca 15 min."
Alena Reháková, šéfka TIK Žilina
„V našej rodine je kapusta a jedlá z nej veľmi obľúbené. Preto každoročne absolvujeme rituál jej nakladania. „Managermi" nakladania kapusty sú rodičia, my ostatní sme len asistenti, ktorých úloha sa zväčša obmedzuje na nákup potrebných surovín. Keďže spotreba kapusty
v rodine je vysoká, nakladáme do viacerých súdkov. Na spodok súdka umiestnime kôrku chleba a zopár bobúľ hrozna. Vrstvy kapusty doplňujeme červenou repou, po ktorej kapusta získa nielen zaujímavú chuť, ale aj príjemnú ružovú farbu. Najobľúbenejšími jedlami z kapusty sú kurča na zemiakoch a kapuste, koložvárska kapusta, pizza s kapustou a tradičný segedínsky guláš či naša špeciálna rodinná vianočná kapustnica. Keďže vlastnoručne naložená kapusta kryje rodinné potreby, kyslú kapustu nekupujeme. Pamätám si však dobu, kedy kyslá kapusta zo Svederníka mohla konkurovať tej záhoráckej. O kapuste je možné pripraviť samostatný gastronomicko-turistický produkt, ako je napríklad „Deň zelá" v Stupave, ktorý sa konal prvý októbrový víkend."
Marián Lechan, redaktor TV Markíza
„Kapustu netlačím, kupujem si ju. Obávam sa, že u nás, panelákových ľudí, sa táto tradícia trošku vytráca. I keď z času na čas ešte vo výťahu cítiť, že niekto bol v pivnici nabrať tento skvost kuchyne našich prastarých materí. Moja prastará mama pridávala do tlačenej kapusty cviklu pokrájanú na plátky
a aj trochu celého koreňa chrenu. Je to tradičný liptovský spôsob, aby bola kapusta po cvikle trochu ružovkastá a vďaka chrenu chrumkavá. Na spodok suda vytretého cibuľou ešte dala sušený kôpor či pár strapcov roztlačeného hrozna. Nové korenie, soľ, rasca a cibuľa boli samozrejmosťou. Prastará mama ma naučila aj piť kyslú kapustovú vodu - napodiv aj ako prieberčivému dieťaťu mi to mimoriadne chutilo. Keď kupujem kyslú kapustu, tak radšej u malých predajcov. Hoci to na mne nie je vidieť, rád varím, preto viem
z kyslej kapusty pripraviť všakovaké jedlá. Vianočná kapustnica s tromi druhmi mäsa je mojou doménou. Ale také mäsové gule v kyslej kapuste, alebo Koložvárska kapusta - to je niečo... Tiež ale niet nad surovú kyslú kapustu, trebárs k zemiakovým plackám."
Zuzana Smatanová, speváčka
„Rodičia zvyknú dláviť kapustu, pamätám si to ešte z detstva, bol to u nás taký malý rituál. Vždy ju dlávila moja mama. Mala oblečené krátke nohavice a naboso prestúpala v sude plnom kapusty. Priznám sa, že ja osobne recept na dobrú kapustu nemám, ale viem, že tam išlo vždy veľa korenín a soli! Jedlá z kapusty neviem pripraviť, ale zbožňujem ich. Od kapustnice, až po segedínsky guľáš!"
Adauto, futbalista MŠK Žilina z Brazílie
„Kapustu som nikdy nedlávil. Môj kamarát ju dlávi, takže viem, že sa také niečo na Slovensku robí. S jedením kapusty ale nemám problém, dám si kľudne čokoľvek z kapusty... aj v reštaurácii. Chute sú však úplne iné ako u nás v Brazílii. Kapusta ako zelenina chutí síce rovnako, ale spôsob jej prípravy je odlišný v Európe aj v Brazílii.
Stehno podľa Adauta
Potrebujeme 500 g hovädzieho stehna, 1 hlávku kapusty, ktorú pokrájame nadrobno, šálku bieleho vína, 2 strúčky cesnaku, 2 cibule, rascu, soľ, korenie, papriku, posekanú petržlenovú vňať a 4 lyžice oleja. Na rozpálenej panvici smažíme osolené mäso, pridáme cibuľku, cesnak a biele víno. Varíme asi 15 minút, potom pridáme kapustu, papriku a rascu. Necháme variť ďalších 10 minút, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s horúcimi zemiakmi s maslom alebo s dusenou ryžou.