Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Nefajčiarskych reštaurácií pribudlo aj na dedinách

Už týždeň platí nový protifajčiarsky zákon. Majitelia častí reštaurácií naň zatiaľ zareagovali zákazom fajčenia v celých priestoroch. Počkajú, ako na tento krok zareagujú zákazníci.

Cigarety a jedlo. Nový zákon určuje, kde by malo byť toto spojenie minulosťou.Cigarety a jedlo. Nový zákon určuje, kde by malo byť toto spojenie minulosťou. (Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ŽILINA. Od prvého septembra platí nový protifajčiarsky zákon. V reštauráciách, kde podávajú jedlo, musia byť nefajčiari od milovníkov nikotínu oddelení stavebne. Rovnako musí byť do nefajčiarskej časti priamy vstup. Niektoré reštaurácie sa preto po zavedení nového zákona stali nefajčiarskymi.

„Mali sme fajčiarsku miestnosť, na leto sme ju však zrušili," hovorí Marcela Joštiaková, vedúca Slovak Pubu v Žiline. Veľa ľudí tam podľa nej nezvyklo sedávať. Cez leto sa fajčí len na vonkajšej terase. Či fajčiarsku miestnosť v najbližších mesiacoch otvoria, sa ešte rozhodnú.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravili sa

„Našej prevádzky v centre mesta sa to nedotklo vôbec," hovorí Rastislav Pavlík, zodpovedný vedúci reštaurácie Tratoria v centre Žiliny. Na zmenu sa pripravili už v minulosti. Fajčiarov majú oddelených stavebne, dokonca majú pre nich aj samostatný bar, vlastné toalety a inú obsluhu. „Rátali sme s podobným zákonom už v minulosti," hovorí Pavlík.

Odlišná je však situácia v ich pizzerii v nákupnom centre Dubeň. „Zrušili sme tam fajčenie úplne," hovorí Pavlík. Doteraz bola rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. „Prevádzka je veľmi malá. Teoreticky je možnosť ju predeliť sklenenou stenou, zatiaľ sme to neriešili," hovorí Pavlík.

Stále však nevie, aká bude situácia s kaviarňami v nákupných centrách. „Sporíme sa o výklad zákona," hovorí Pavlík. Jedlo je podľa neho tepelne ohrievané na rozdiel od pochutiny. „Iné by boli utopence, ku ktorým by som musel krájať chlieb. Marlenka ju však už nakrájaná, len ju zoberiem a položím na tanier," hovorí Pavlík.

Skryť Vypnúť reklamu

Rovnako je v zákone aj to, že by sa nemalo môcť fajčiť v kaviarňach, ktoré sú na chodbe. „My sme síce otvorení, ale na chodbe nie sme. Napríklad v Dubni sa o jednu kaviareň zatiaľ sporíme s Úradom verejného zdravotníctva," povedal Pavlík.

Fajčiť sa možno bude po zatvorení kuchyne

Rovnako reštaurácia Vix bude po novom zrejme kompletne nefajčiarska. Počas leta sa fajčilo na terase. Priestor pre fajčiarov museli zrušiť, prechádzalo sa cezeň do nefajčiarskej časti.

„Čakáme na vyjadrenie, či sa bude môcť fajčiť po zatvorení kuchyne," hovorí Pavol Valkovič, majiteľ reštaurácie Tosca. Teraz varia do 22. hodiny. Fajčenie zakázali úplne. Uvidí sa, čo bude ďalej. Ak si zákazníci fajčenie vyžiadajú a bude sa dať fajčiť po zatvorení kuchyne, budú ju možno v budúcnosti zatvárať aj skôr.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď už sa rozhodli zakázať fajčenie, mali to urobiť všade, rovnako, ako je to na západe," hovorí Valkovič. Zákazníci sa podľa neho posledné dni pýtajú, kde sú popolníky. Doteraz sa tu fajčilo všade, počas obeda bola vyhradená nefajčiarska časť. Nie je však oddelená stavebne.

Utopence skončili

Vo väčšine dedinských krčiem v okolí Žiliny si jedlo nekúpite. Delenie na fajčiarsku a nefajčiarsku časť sa ich tak nedotkne. Základným sortimentom je pivo, kofola, pálenka a horalky či chrumky. Aj utopence sú dnes už raritou, krčmári sa k nim po prvom septembri pre cigarety ani vracať zrejme nebudú.

Zákazov je priveľa

Krčmárov, ktorí aj varia, nové pravidlá rozhnevali. „Je to likvidačné," hovorí šéf podniku v Dlhom Poli. Z príkazov a zákazov je už znechutený. V dedine prevádzkuje jedinú reštauráciu. Cigarety tam už dlhšie nekúpite. Ich predaj sa im neoplatil. Prišiel prvý odlev zákazníkov, teraz sa obávajú ďalšieho. Zakázať fajčenie si teraz ani nedokáže predstaviť.

Drobné stavebné úpravy ešte chystajú v krčme vo Sveredníku. Majú tam hranolky a iné jednoduchšie jedlá. „V zadnej miestnosti sa nefajčí už teraz," hovorí čašníčka Marcela. Nové pravidlá však hovoria, že do nefajčiarskej miestnosti sa zákazníci majú dostať tak, aby neprešli cez zadymenú časť.

Úplne fajčenie zakázali v inom pohostinstve vo Sveredníku, v okolí vraj nie sú jediní. Z krčmy sa tak stala reštaurácia. Nepredajú toľko alkoholu, viac však varia. „Zákaz nám ľudí ubral, ale to neprekáža," hovorí majiteľka Jana Donátová. Povestní dedinskí štamgasti k nim už teraz nechodia, no s nimi sa vytratil aj dym a špina. Aj s nefajčiarskou reštauráciou na dedine sa podľa nej dá prežiť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 18 463
  2. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 17 688
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 784
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 589
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 345
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 127
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 014
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 807
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 686
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 385
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Na dokončenie Tunela Višňové – Dubná skala prišli v decembri minulého roka tri súťažné ponuky

Situácia sa zhoršuje. Fakultná nemocnica eviduje narastajúce množstvo pacientov v kritickom stave

Nemocnica vyzýva lekárov, ktorí prerušili ordinačnú činnosť, na návrat do ambulancií.

Najviac životov vyhaslo vlani pri dopravných nehodách v Žilinskom kraji

Až 46 percent dopravných nehôd zapríčinilo porušenie povinností vodiča.

Tragická nehoda pri Hornom Hričove.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

AKTUALIZOVANÉ: 12:26

Na diaľnici sa tvoria kilometrové kolóny až po Liptovský Mikuláš

Donovaly pre kamióny uzavreli. Pre nehodu pri Dechtároch sú na mieste policajti.

Za dva týždne zomrelo v nitrianskej nemocnici 98 covid pacientov

Pre pacientov s koronavírusom majú k dispozícii 22 pľúcnych ventilácií.

Už ste čítali?