Nefajčiarskych reštaurácií pribudlo aj na dedinách

Už týždeň platí nový protifajčiarsky zákon. Majitelia častí reštaurácií naň zatiaľ zareagovali zákazom fajčenia v celých priestoroch. Počkajú, ako na tento krok zareagujú zákazníci.

Cigarety a jedlo. Nový zákon určuje, kde by malo byť toto spojenie minulosťou.Cigarety a jedlo. Nový zákon určuje, kde by malo byť toto spojenie minulosťou. (Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

ŽILINA. Od prvého septembra platí nový protifajčiarsky zákon. V reštauráciách, kde podávajú jedlo, musia byť nefajčiari od milovníkov nikotínu oddelení stavebne. Rovnako musí byť do nefajčiarskej časti priamy vstup. Niektoré reštaurácie sa preto po zavedení nového zákona stali nefajčiarskymi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Mali sme fajčiarsku miestnosť, na leto sme ju však zrušili," hovorí Marcela Joštiaková, vedúca Slovak Pubu v Žiline. Veľa ľudí tam podľa nej nezvyklo sedávať. Cez leto sa fajčí len na vonkajšej terase. Či fajčiarsku miestnosť v najbližších mesiacoch otvoria, sa ešte rozhodnú.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravili sa

„Našej prevádzky v centre mesta sa to nedotklo vôbec," hovorí Rastislav Pavlík, zodpovedný vedúci reštaurácie Tratoria v centre Žiliny. Na zmenu sa pripravili už v minulosti. Fajčiarov majú oddelených stavebne, dokonca majú pre nich aj samostatný bar, vlastné toalety a inú obsluhu. „Rátali sme s podobným zákonom už v minulosti," hovorí Pavlík.

Odlišná je však situácia v ich pizzerii v nákupnom centre Dubeň. „Zrušili sme tam fajčenie úplne," hovorí Pavlík. Doteraz bola rozdelená na fajčiarsku a nefajčiarsku časť. „Prevádzka je veľmi malá. Teoreticky je možnosť ju predeliť sklenenou stenou, zatiaľ sme to neriešili," hovorí Pavlík.

Stále však nevie, aká bude situácia s kaviarňami v nákupných centrách. „Sporíme sa o výklad zákona," hovorí Pavlík. Jedlo je podľa neho tepelne ohrievané na rozdiel od pochutiny. „Iné by boli utopence, ku ktorým by som musel krájať chlieb. Marlenka ju však už nakrájaná, len ju zoberiem a položím na tanier," hovorí Pavlík.

SkryťVypnúť reklamu

Rovnako je v zákone aj to, že by sa nemalo môcť fajčiť v kaviarňach, ktoré sú na chodbe. „My sme síce otvorení, ale na chodbe nie sme. Napríklad v Dubni sa o jednu kaviareň zatiaľ sporíme s Úradom verejného zdravotníctva," povedal Pavlík.

Fajčiť sa možno bude po zatvorení kuchyne

Rovnako reštaurácia Vix bude po novom zrejme kompletne nefajčiarska. Počas leta sa fajčilo na terase. Priestor pre fajčiarov museli zrušiť, prechádzalo sa cezeň do nefajčiarskej časti.

„Čakáme na vyjadrenie, či sa bude môcť fajčiť po zatvorení kuchyne," hovorí Pavol Valkovič, majiteľ reštaurácie Tosca. Teraz varia do 22. hodiny. Fajčenie zakázali úplne. Uvidí sa, čo bude ďalej. Ak si zákazníci fajčenie vyžiadajú a bude sa dať fajčiť po zatvorení kuchyne, budú ju možno v budúcnosti zatvárať aj skôr.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď už sa rozhodli zakázať fajčenie, mali to urobiť všade, rovnako, ako je to na západe," hovorí Valkovič. Zákazníci sa podľa neho posledné dni pýtajú, kde sú popolníky. Doteraz sa tu fajčilo všade, počas obeda bola vyhradená nefajčiarska časť. Nie je však oddelená stavebne.

Utopence skončili

Vo väčšine dedinských krčiem v okolí Žiliny si jedlo nekúpite. Delenie na fajčiarsku a nefajčiarsku časť sa ich tak nedotkne. Základným sortimentom je pivo, kofola, pálenka a horalky či chrumky. Aj utopence sú dnes už raritou, krčmári sa k nim po prvom septembri pre cigarety ani vracať zrejme nebudú.

Zákazov je priveľa

Krčmárov, ktorí aj varia, nové pravidlá rozhnevali. „Je to likvidačné," hovorí šéf podniku v Dlhom Poli. Z príkazov a zákazov je už znechutený. V dedine prevádzkuje jedinú reštauráciu. Cigarety tam už dlhšie nekúpite. Ich predaj sa im neoplatil. Prišiel prvý odlev zákazníkov, teraz sa obávajú ďalšieho. Zakázať fajčenie si teraz ani nedokáže predstaviť.

Drobné stavebné úpravy ešte chystajú v krčme vo Sveredníku. Majú tam hranolky a iné jednoduchšie jedlá. „V zadnej miestnosti sa nefajčí už teraz," hovorí čašníčka Marcela. Nové pravidlá však hovoria, že do nefajčiarskej miestnosti sa zákazníci majú dostať tak, aby neprešli cez zadymenú časť.

Úplne fajčenie zakázali v inom pohostinstve vo Sveredníku, v okolí vraj nie sú jediní. Z krčmy sa tak stala reštaurácia. Nepredajú toľko alkoholu, viac však varia. „Zákaz nám ľudí ubral, ale to neprekáža," hovorí majiteľka Jana Donátová. Povestní dedinskí štamgasti k nim už teraz nechodia, no s nimi sa vytratil aj dym a špina. Aj s nefajčiarskou reštauráciou na dedine sa podľa nej dá prežiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 119
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 792
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 923
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 223
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 057
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 048
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 030
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu