Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

V Žiline varí šéfkuchár Kuku z Egypta

Nielen pre Žilinčanov, ale aj pre všetkých návštevníkov hotela Dubná skala bude variť Egypťan Reda Daoud, známy pod menom „Kuku".

Svetoznámy kuchár, Egypťan Reda Doud, zvaný Kuku.Svetoznámy kuchár, Egypťan Reda Doud, zvaný Kuku. (Zdroj: KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ)

ŽILINA. Nový šéfkuchár štvorhviezdičkového hotela Dubná skala je svetoznámy Reda Daoud. Narodil sa v Egypte, v Alexandrii. Svoju kariéru začínal v Holandsku v hoteli N.H., okrem iných krajín pôsobil aj v Izraeli, Taliansku, Dubaji a v Belgicku. V hoteloch a reštauráciách, kde doteraz bol, ho poznajú pod menom „Kuku".

Prišiel oživiť slovenskú kuchyňu

Do hotela v Žiline priniesol svoje dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v špičkových hoteloch v Európe, Afrike a Ázii. Pripravil nový jedálny lístok, ktorým oživil doterajšiu kuchyňu hotela. Varí jedlá orientálnej, východoeurópskej a západoeurópskej kuchyne. „Na dobré jedlo nepotrebujete viac než olivový olej, soľ a korenie," povedal Reda Daoud. Sám nie je zástancom dochucovadiel a chemických prísad.

Skryť Vypnúť reklamu

Uprednostňuje jedlá z čerstvých surovín. Rád má grécku, taliansku a španielsku kuchyňu. „Hovorí sa, že kto robil v Grécku alebo v Taliansku, tak stopercentne varí dobré jedlo. Lebo tam sa ľudia nedajú oklamať. Presne vedia, či je v jedle olivový olej alebo nie je," vysvetlil Kuku.

Spomienky na Dubaj

Za svoju kariéru pracoval aj v Dubaji. „Je to iné ako v Európe. Oni veľmi dbajú o svoje reštaurácie. Každý deň máte čerstvé ryby, čerstvú zeleninu. Mentalita je iná ako v Európe. Nemôžem povedať, že sú horší, ani že sú lepší, lebo v Dubaji sú ľudia z celého sveta. Ale môžem povedať, že v Európe sa mi páči viac," priznal úprimne.

Práca na Slovensku

Na Slovensku absolvoval Hotelovú akadémiu v Liptovskom Mikuláši. Vo Vysokých Tatrách školil kuchárov, pripravoval jedálne lístky pre viac hotelov na Slovensku, a tiež školil študentov Hotelovej akadémie. Pracoval aj pre televízie, kde účinkoval v programoch spojených s varením. Zo Slovenska má aj manželku, s ktorou šťastne žije už deväť rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

tabulaw.jpg

Vlastnosti kvalitného šéfkuchára

Aby bol šéfkuchár dobrý, mal by mať tieto vlastnosti. „Dobrý kuchár musí byť stopercentný ekonóm. Musí vedieť hospodáriť s potravinami," prezradil nám „Kuku". Kuchár by mal teda vedieť variť ekonomicky a chutne. „Kuchár musí byť tiež dobrý „doktor". Aby prinášal ľuďom dobré a zdravé jedlo," hovoril ďalej. Za najdôležitejšie ale považuje pravidlo: Kuchár musí mať dobrú náladu. „Bez toho to nejde. Keď budem dobrý ja, tak bude dobrý aj čašník a zákazník odíde spokojný."

Prístup k zákazníkom

Umenie Reda Daouda nespočíva len v príprave vynikajúcich medzinárodných jedál, ale aj v servise a prístupe k zákazníkom. Osobne chodí priamo k hosťom a v prípade záujmu im pripraví jedlo priamo na mieru, bez ohľadu na to, či ide o domáceho alebo zahraničného hosťa. Ovláda osem svetových jazykov - egyptsky, holandsky, anglicky, francúzsky, nemecky, grécky, taliansky a hebrejsky. Vie aj slovensky, ale ako sám povedal: „ Slovensky rozumiem, viem aj povedať, čo chcem, ale neovládam ho na sto percent, preto som ho nezaradil medzi jazyky, ktoré ovládam."

Na otázku, či sa mu v hoteli páči, odpovedal: „Páči sa mi Dubná skala. Mám rád miesta, ktoré sú moderné a majú štýl."

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 15 846
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 226
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 919
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 489
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 927
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 530
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 279
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 136
  9. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 895
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 5 823
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Mesto Žilina bude počas víkendu testovať. Zdravotníci dostanú 15 eur za hodinu

V termíne od 18. do 26. januára sa bude na celom území Slovenska realizovať skríningové testovanie na ochorenie COVID-19.

Ilustračné foto.

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Hokejisti Žiliny na ilustračnom zábere.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

FOTO: Otužilci vysekali ľad a ponorili sa do rieky v Trenčíne

Pozrite sa na fotky pri ktorých behá po chrbte mráz.

Už ste čítali?