Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

V Žiline varí šéfkuchár Kuku z Egypta

Nielen pre Žilinčanov, ale aj pre všetkých návštevníkov hotela Dubná skala bude variť Egypťan Reda Daoud, známy pod menom „Kuku".

Svetoznámy kuchár, Egypťan Reda Doud, zvaný Kuku.Svetoznámy kuchár, Egypťan Reda Doud, zvaný Kuku. (Zdroj: KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ)

ŽILINA. Nový šéfkuchár štvorhviezdičkového hotela Dubná skala je svetoznámy Reda Daoud. Narodil sa v Egypte, v Alexandrii. Svoju kariéru začínal v Holandsku v hoteli N.H., okrem iných krajín pôsobil aj v Izraeli, Taliansku, Dubaji a v Belgicku. V hoteloch a reštauráciách, kde doteraz bol, ho poznajú pod menom „Kuku".

Prišiel oživiť slovenskú kuchyňu

Do hotela v Žiline priniesol svoje dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v špičkových hoteloch v Európe, Afrike a Ázii. Pripravil nový jedálny lístok, ktorým oživil doterajšiu kuchyňu hotela. Varí jedlá orientálnej, východoeurópskej a západoeurópskej kuchyne. „Na dobré jedlo nepotrebujete viac než olivový olej, soľ a korenie," povedal Reda Daoud. Sám nie je zástancom dochucovadiel a chemických prísad.

Skryť Vypnúť reklamu

Uprednostňuje jedlá z čerstvých surovín. Rád má grécku, taliansku a španielsku kuchyňu. „Hovorí sa, že kto robil v Grécku alebo v Taliansku, tak stopercentne varí dobré jedlo. Lebo tam sa ľudia nedajú oklamať. Presne vedia, či je v jedle olivový olej alebo nie je," vysvetlil Kuku.

Spomienky na Dubaj

Za svoju kariéru pracoval aj v Dubaji. „Je to iné ako v Európe. Oni veľmi dbajú o svoje reštaurácie. Každý deň máte čerstvé ryby, čerstvú zeleninu. Mentalita je iná ako v Európe. Nemôžem povedať, že sú horší, ani že sú lepší, lebo v Dubaji sú ľudia z celého sveta. Ale môžem povedať, že v Európe sa mi páči viac," priznal úprimne.

Práca na Slovensku

Na Slovensku absolvoval Hotelovú akadémiu v Liptovskom Mikuláši. Vo Vysokých Tatrách školil kuchárov, pripravoval jedálne lístky pre viac hotelov na Slovensku, a tiež školil študentov Hotelovej akadémie. Pracoval aj pre televízie, kde účinkoval v programoch spojených s varením. Zo Slovenska má aj manželku, s ktorou šťastne žije už deväť rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

tabulaw.jpg

Vlastnosti kvalitného šéfkuchára

Aby bol šéfkuchár dobrý, mal by mať tieto vlastnosti. „Dobrý kuchár musí byť stopercentný ekonóm. Musí vedieť hospodáriť s potravinami," prezradil nám „Kuku". Kuchár by mal teda vedieť variť ekonomicky a chutne. „Kuchár musí byť tiež dobrý „doktor". Aby prinášal ľuďom dobré a zdravé jedlo," hovoril ďalej. Za najdôležitejšie ale považuje pravidlo: Kuchár musí mať dobrú náladu. „Bez toho to nejde. Keď budem dobrý ja, tak bude dobrý aj čašník a zákazník odíde spokojný."

Prístup k zákazníkom

Umenie Reda Daouda nespočíva len v príprave vynikajúcich medzinárodných jedál, ale aj v servise a prístupe k zákazníkom. Osobne chodí priamo k hosťom a v prípade záujmu im pripraví jedlo priamo na mieru, bez ohľadu na to, či ide o domáceho alebo zahraničného hosťa. Ovláda osem svetových jazykov - egyptsky, holandsky, anglicky, francúzsky, nemecky, grécky, taliansky a hebrejsky. Vie aj slovensky, ale ako sám povedal: „ Slovensky rozumiem, viem aj povedať, čo chcem, ale neovládam ho na sto percent, preto som ho nezaradil medzi jazyky, ktoré ovládam."

Na otázku, či sa mu v hoteli páči, odpovedal: „Páči sa mi Dubná skala. Mám rád miesta, ktoré sú moderné a majú štýl."

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Hudbou proti holorubom.
  6. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  4. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 101
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 112
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 897
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 675
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 589
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 370
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 915
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 750
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 275
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 332
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Jozef Federič.

Česť jeho pamiatke!


8 h

Fotografie pochádzajú z rubriky Takto sme žili v Československu, ktorý vychádza v týždenníku MY Žilinské noviny.


10 h

Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca októbra.


TASR 17 h
Jánošíkové dni.

Festival potrvá päť dni.


21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13 h

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 12. jún

Jej malý syn skončil v nemocnici.


TASR 12. jún

Podľa štúdie by mali náklady presiahnuť 300 miilónov eur.


11. jún

Už ste čítali?