ŽILINA. Nový šéfkuchár štvorhviezdičkového hotela Dubná skala je svetoznámy Reda Daoud. Narodil sa v Egypte, v Alexandrii. Svoju kariéru začínal v Holandsku v hoteli N.H., okrem iných krajín pôsobil aj v Izraeli, Taliansku, Dubaji a v Belgicku. V hoteloch a reštauráciách, kde doteraz bol, ho poznajú pod menom „Kuku".
Prišiel oživiť slovenskú kuchyňu
Do hotela v Žiline priniesol svoje dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v špičkových hoteloch v Európe, Afrike a Ázii. Pripravil nový jedálny lístok, ktorým oživil doterajšiu kuchyňu hotela. Varí jedlá orientálnej, východoeurópskej a západoeurópskej kuchyne. „Na dobré jedlo nepotrebujete viac než olivový olej, soľ a korenie," povedal Reda Daoud. Sám nie je zástancom dochucovadiel a chemických prísad.
Uprednostňuje jedlá z čerstvých surovín. Rád má grécku, taliansku a španielsku kuchyňu. „Hovorí sa, že kto robil v Grécku alebo v Taliansku, tak stopercentne varí dobré jedlo. Lebo tam sa ľudia nedajú oklamať. Presne vedia, či je v jedle olivový olej alebo nie je," vysvetlil Kuku.
Spomienky na Dubaj
Za svoju kariéru pracoval aj v Dubaji. „Je to iné ako v Európe. Oni veľmi dbajú o svoje reštaurácie. Každý deň máte čerstvé ryby, čerstvú zeleninu. Mentalita je iná ako v Európe. Nemôžem povedať, že sú horší, ani že sú lepší, lebo v Dubaji sú ľudia z celého sveta. Ale môžem povedať, že v Európe sa mi páči viac," priznal úprimne.
Práca na Slovensku
Na Slovensku absolvoval Hotelovú akadémiu v Liptovskom Mikuláši. Vo Vysokých Tatrách školil kuchárov, pripravoval jedálne lístky pre viac hotelov na Slovensku, a tiež školil študentov Hotelovej akadémie. Pracoval aj pre televízie, kde účinkoval v programoch spojených s varením. Zo Slovenska má aj manželku, s ktorou šťastne žije už deväť rokov.
Vlastnosti kvalitného šéfkuchára
Aby bol šéfkuchár dobrý, mal by mať tieto vlastnosti. „Dobrý kuchár musí byť stopercentný ekonóm. Musí vedieť hospodáriť s potravinami," prezradil nám „Kuku". Kuchár by mal teda vedieť variť ekonomicky a chutne. „Kuchár musí byť tiež dobrý „doktor". Aby prinášal ľuďom dobré a zdravé jedlo," hovoril ďalej. Za najdôležitejšie ale považuje pravidlo: Kuchár musí mať dobrú náladu. „Bez toho to nejde. Keď budem dobrý ja, tak bude dobrý aj čašník a zákazník odíde spokojný."
Prístup k zákazníkom
Umenie Reda Daouda nespočíva len v príprave vynikajúcich medzinárodných jedál, ale aj v servise a prístupe k zákazníkom. Osobne chodí priamo k hosťom a v prípade záujmu im pripraví jedlo priamo na mieru, bez ohľadu na to, či ide o domáceho alebo zahraničného hosťa. Ovláda osem svetových jazykov - egyptsky, holandsky, anglicky, francúzsky, nemecky, grécky, taliansky a hebrejsky. Vie aj slovensky, ale ako sám povedal: „ Slovensky rozumiem, viem aj povedať, čo chcem, ale neovládam ho na sto percent, preto som ho nezaradil medzi jazyky, ktoré ovládam."
Na otázku, či sa mu v hoteli páči, odpovedal: „Páči sa mi Dubná skala. Mám rád miesta, ktoré sú moderné a majú štýl."