Výskumný ústav mliekarenský v Žiline päťdesiatročný
Mlieku dávame košom
ch 10 roko výrazne klesla.Kým
v roku 1989 bola 252 kg na osobu a rok,v súčasnosti je to 161 kg,čo je o polovicu menej ako o vyspelých štátoch,“varuje riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského (VÚM)v Žiline Karol Herian (na snímke).
Možno povedať,že takmer všetkým,čo súvisí s mliekom,sa zaoberá VÚM v Žiline,ktorý si v týchto dňoch pripomína 50. výročie vzniku.Vznikol v roku
1952 ako pobočka federálneho mliekarenského ústavu v Prahe. Sídlil v Liptovskej Porúbke a v roku 1961 sa presťahoval do Žiliny a transformoval sa na samo-
statný ústav.V súčasnosti má 37 zamestnancov.Aj napriek tomu,že mnoho výskumných ústavov po roku 1989 zaniklo,pracovníci žilinského VÚM majú stále
plné ruky práce.Je to predovšetkým preto,že sa venovali a venujú požiadavkám výroby a praxe.„Venujeme sa najmä riešeniu vedecko-technických zahraničných a domácich projektov, rozborovej činnosti pre hodnotenie mlieka a mliečnych výrobkov všetkých mliekarní na strednom a východnom Slovensku a práci pre mliekarenské podniky,poradenskej činnosti,vývoju výrobkov, problematike kvality,legislatíve,“ pokračuje K.Herian.Od svojho vzniku má ústav na konte takmer 200 výskumných úloh,z ktorých väčšina bola i realizovaná. Mlieko je nenahraditeľný prírodný nápoj,ktorý obsahuje všetky zložky potrebné k výžive
i esenciálne aminokyseliny, ktoré organizmus potrebuje,no nevie si ich vytvoriť.Zároveň má protirakovinové účinky,znižuje krvný tlak,je zdrojom vápnika. To sú argumenty,ktoré by nás mali presvedčiť o tom,že mlieko
a výrobky z neho by mali byť trvalou súčasťou nášho jedálneho lístka.„Pokles spotreby o 40 percent je naozaj veľký.Nielen výrobcovia a spracovatelia mlieka,ale i zdravotníctvo a školstvo sa musia snažiť.Chce to viac propa-
gácie,osvety i hľadania podporných programo ,ako zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobko ,“ dodáva riaditeľ VÚM v Žiline Karol Herian.
Iveta FROLKOVÁ
Foto:archív VÚM