Rýchle večere,alebo zázraky na panvici
Bravčové mäso s kyslými uhorkami
400 gramov bravčového mäsa z pliecka, rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie, 2 cibule, 1 lyžica horčice, 30 gramov hladkej múky,
2 sterilizované sladkokyslé uhorky, 0,2 litra kyslej smotany, nadrobno posekaná čerstvá pažítka alebo nadrobno posekaný kôpor.
Očistené a umyté mäso pokrájame na plátky, ktoré zľahka naklepeme, potom nakrájame na hrubšie rezance a za stáleho miešania opražíme na rozohriatom rastlinnom oleji. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme nadrobno posekanú, očistenú cibuľu, opražíme, podlejeme, pridáme horčicu a podusíme. Potom zahustíme múkou opraženou nasucho, pridáme sterilizované uhorky pokrájané na plátky a povaríme. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a nadrobno posekanú čerstvú pažítku alebo nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Chilli con carne
400 gramov predného hovädzieho mäsa, rastlinný olej, mäsový vývar, rasca, 2 štipľavé čili papričky, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, 2 zeleninové papriky, 4 rajčiaky, 150 gramov suchej fazule, 50 gramov šunky,
1 lyžička gulášového korenia, oregano.
Očistené a umyté mäso pokrájame na malé kocky, opražíme ich na troche rozohriateho rastlinného oleja, podlejeme mäsovým vývarom a krátko podusíme. Potom pridáme rascu, posekané čili papričky, soľ, rozotretý cesnak a dusíme. Na troche rozohriateho rastlinného oleja speníme nadrobno posekanú očistenú cibuľu, pridáme pokrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov, pokrájané rajčiny, premiešame a krátko podusíme. Potom primiešame k mäsu so suchou bielou fazuľou namočenou deň vopred, pridáme šunku posekanú nadrobno a všetko spolu udusíme domäkka. Hotové okoreníme gulášovým korením a oreganom.
(Knižné centrum, Žilina), (rtl)