sa hľadajú alternatívne možnosti náhrady hovädzieho mäsa, okrem iného i v súvislosti s takzvanou chorobou šialených kráv. Jednou z ciest je možnosť využitia pštrosieho mäsa ( pštrosaciny) v našej výžive. Ponúkame vám dva recepty. Ten prvý je na predjedlo.
Chuťovka z pštrosích vajec:
1 pštrosie vajce, 10 lyžíc sladkej smotany, soľ, 100 gramov masla, huby, 50 gramov eidamu (alebo iného druhu tvrdého syra), 50 gramov šunky, pol škatuľky sardiniek, jedna lyžica paradajkového pretlaku, 2 – 3 kyslé uhorky, 100 gramov zeleného hrášku alebo cukrovej kukurice, 1 lyžica plnotučnej horčice, 50 gramov cibule, zelená paprika, paradajka, pažítka, šalát, kaviár a podobne. Fantázii sa medze nekladú.
Vajce vyfúkneme a rozhabarkujeme ho so soľou. Na masle za stáleho miešania pripravíme redšiu praženicu, ktorú rozdelíme na toľko dielov, koľko druhov prísad máme. Napríklad – do jedného dielu praženice zamiešame udusené huby, do druhého nadrobno posekanú šunku, do tretieho strúhaný tvrdý syr s horčicou, do ďalšieho rozmixované sardinky s cibuľou, potom môžeme použiť paradajkový pretlak, kukuricu či posekanú zelenú papriku a podobne. Sendvič pokrájame na krajce hrubé asi jeden centimeter a obložíme ich po jednom druhu rôznymi prísadami ochutenej praženice. Každý druh chlebíčka ozdobíme inak, podľa dostupnosti zeleniny. Môžeme použiť zelenú papriku, kaviár, paradajky, reďkovku, kápiu.
Švédske pštrosie rezne
600 gramov pštrosieho mäsa, soľ, 2 zemiaky, 2 cibule, 4 lyžice smotany, 2 žĺtky, sto gramov cvikly, mleté čierne korenie, olej
Mäso zomelieme, posolíme, pridáme postrúhané zemiaky, nadrobno pokrájanú cibuľu a smotanu. Dôkladne vypracujeme, pridáme rozšľahané žĺtky a postrúhanú cviklu. Okoreníme mletým čiernym korením a znovu premiešame. Z takto pripravenej zmesi vytvarujeme rezne, ktoré prudko opečieme na rozpálenom oleji z každej strany 3–4 minúty. Podávame so zemiakovou kašou a šalátom. Dobrú chuť! (Ladislav Slováček: Jedlá z pštrosieho mäsa a vajec, vydalo Knižné centrum Žilina). (rtl)