Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Na sviatočne prestretý stôl

Vianoce – prekrásny čas spomienok na detstvo, čas

hlbokých zážitkov súvisiacich s neopakovateľnou atmosférou natrvalo zapísanou do našej mysle – prežívame veľmi intenzívne každý rok. A priznajme, nemalé sú aj naše starosti, aby nikomu nič nechýbalo, aby vládla skutočná pohoda. Vianoce sú tradičným časom štedrosti, hojnosti a chceme,

aby sa to prejavilo aj na našom stole. Čo navariť, čo upiecť? – kladie si otázku vari každá gazdinka. Niektoré to majú jednoduché, jedálny lístok sa už roky nemení, akosi automaticky prechádza z generácie na generáciu. Iné radi experimentujú alebo, ako novomanželky, tradíciu pestrého vianočného stola len zakladajú. Podobne je to aj s pečením.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekto si nevie predstaviť Vianoce bez opitého izidora, oblížprsta, metrového koláča či iných domácich múčnikov, iný rád zahryzne do koláča podľa nového

receptu (hoci len názvom). Dosť je aj tých, ktorí pečenie nechávajú na pekárov a cukrárov – profesionálov s povzdychom: „Pri dnešnom nedostatku času

a cenách surovín...“ Ťažké bolo preto aj naše rozhodovanie, aký recept vybrať. Siahli sme najmä po tradičných, osvedčených jedlách a múčnikoch a budeme radi,

ak niektorý zavonia na sviatočne prestretom stole a ulahodí vašim chuťovým bunkám.

Skúste sa nechať pri príprave štedrovečerného menu inšpirovať aj našimi receptami. Možno vám niektorý z nich padne vhod. Ak si vyberiete, želáme dobrú chuť.

Kapor na rasci

800 g kapra, soľ, 1 lyžička rasce, 2 lyžice oleja, 1 lyžička hladkej múky, hydinový alebo riedky mäsový vývar, 1 lyžička masla, petržlenová vňať.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapra očistíme, umyjeme a pokrájame na porcie. Osolíme a posypeme rascou. Prudko opečieme na rozpálenom oleji. Poprášime hladkou múkou, chvíľu opražíme. Podlejeme hydinovým alebo riedkym mäsovým vývarom a udusíme do mäkka. Pripravené porcie kapra pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.

Kapustnica s klobásou a sušenými slivkami

400 g kyslej kapusty, 10 g sušených húb, 120 g sušených sliviek, soľ, rasca, bobkový list, 1 lyžica masti, 30 g hladkej múky, 150 g údenej klobásy, 0,25 l kyslej smotany.

Do kyslej kapusty pridáme huby, nalejeme vodou a varíme. Neskôr pridáme sušené slivky, soľ, rascu, bobkový list a bledú zápražku z masti a hladkej múky. Nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú údenú klobásu a dovaríme. Pred podávaním primiešame do kapustnice kyslú smotanu.(čr)

Skryť Vypnúť reklamu

Lahôdková kapustnica

1 kg údených rebierok alebo iného údeného mäsa, 1 kg kyslej kapusty, celé korenie, bobkový list, 60 g cibule, 50 g nadrobno nakrájanej údenej slaniny, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, za hrsť sušených a namočených húb, 2 – 3 strúčiky cesnaku, 250 g údenej klobásy, kyslá smotana.

Údené rebierka alebo mäso uvaríme domäkka. Potom do vývaru pridáme kyslú kapustu, pokrájanú cibuľu, huby, cesnak, koreniny a spolu varíme. Tesne pred dovarením pridáme údenú klobásu, pokrájané údené mäso, vyškvarenú nadrobno pokrájanú údenú slaninu, červenú papriku a necháme prejsť varom. Pred servírovaním ozdobíme každý tanier kapustnice lyžičkou kyslej smotany.

Moriak na víne

1 predná časť moriaka, soľ, mleté čierne korenie, 80 g masla, 60 g cibule, 2 dl bieleho vína, 1 väčšia mrkva, 1 väčší petržlen, kalerábu, 100 g karfiolu, 10 g hladkej múky

Mäso z moriaka vykostíme a pokrájame na menšie kúsky. Na masle speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme mäso, osolíme, okoreníme a trochu podusíme. Potom mäso podlejeme vínom, vložíme do rúry a za občasného podlievania dusíme takmer domäkka. Tesne pred dokončením pridáme na drobné kocky pokrájanú zeleninu a dodusíme. Šťavu nakoniec zahustíme hladkou múkou a servírujeme s ryžou a zeleninovým šalátom alebo kompótom.(čr)

Pečieme na Vianoce

Najkrajšie sviatky roka sú už o niekoľko dní aj v našich príbytkoch. Neodmysliteľne k nim patria kadejaké dobroty, ktoré gazdinky, pokiaľ na to majú čas, vypekajú. Dva recepty na vianočné koláčiky vám ponúkame aj my.

Roláda s BB pudingom

2 balíčky BB pudingu, 0,2 l vareného mlieka, 150 g práškového cukru, 50 g masla. Plnka: 250 g masla, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 2 lyžice rumu, podlhovastné detské piškóty, 0,1 l tuhej kávy, 0,05 l rumu. Poleva: 70 g čokolády, 60 g masla.

BB puding, varené mlieko, práškový cukor a maslo spolu zmiešame, cesto vyvaľkáme na pocukrovanom papieri na plát a potrieme ho plnkou. Detské piškóty namáčame v káve s rumom a ukladáme na potretý plát a raz zavinieme, vedľa uložíme druhý rad piškót a pomocou papiera plát zavinieme. Celú roládu polejeme čokoládovou polevou a odložíme stuhnúť do chladničky. Príprava plnky: Maslo vymiešame s práškovým cukrom dopenista, primiešame žĺtok a dochutíme rumom.

Príprava polevy: Maslo roztopíme, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame nahladko.

Mačacie jazýčky

0,25 šľahačky, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 100 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky. Poleva: 50 g čokolády, 50 g stuženého tuku.

Osobitne vyšľaháme šľahačku a zvlášť tuhý sneh z bielkov. Do bielkového snehu zamiešame vanilkový cukor a žĺtky a zmes zľahka zamiešame do vyšľahanej šľahačky. Potom pridáme práškový cukor, muku a pomocou ozdobného vrecúška nastriekame nya vymastený a múkou vysypaný plech tyčinky dlhé 4 cm. Upečieme v mierne vyhriatej rúre. Konce vychladnutých mačacích jazýčkov namáčame v čokoládovej poleve. Príprava polevy: Stužený tuk roztopíme, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame nahladko.

Recepty sme vybrali z knihy Svatavy Poncovej – Pečieme na Vianoce, ktorú vydalo Knižné centrum Žiline (rtl)

Domáca vianočka

700 g polohrubej múky, soľ, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, mlieko, 50 g hrozienok, 50 g kandizovaného ovocia.

Kvások: 0,2 l mlieka, 20g cukru, 40 g droždia.

Múku izbovej teploty preosejeme spolu so soľou. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Vymiesime spolu s rozpusteným maslom, žĺtkami, hrozienkami, kandizovaným ovocím a mliekom podľa potreby. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Cesto rozdelíme na deväť dielov, ktoré vyformujeme do valčekov. Najprv upletieme štvorpramenný pletenec, ktorý uložíme na vymastený plech. Navrch uložíme trojpramenný pletenec a vianočku ukončíme dvojpramenným pletencom. Necháme vykysnúť a pečieme 50 – 60 minút.(čr)

Namiešajte si „zdravý“ koktail!

Počas blížiacich sa dní prejedania a prepíjania určite oceníte recepty na koktail „zdravý“. Taký, čo vám pomôže udržať energiu, podporí činnosť mozgu či dokonca zaberie aj pri zotavovaní z flámu.

Koktail na výdrž

Naplňte mixér týmto: 1 nakrájaný banán, šálky pomarančového džúsu, 250 g nízkotučného vanilkového jogurtu, 120 g drveného ananásu, 2 lyžice arašidového masla.

Rozmixujte! Len tak na okraj, podľa jednej štúdie cyklisti, ktorí pred pretekom vypili nápoj podobného zloženia, došli o 66 percent ďalej!

Koktail na mozgovú činnosť

Do mixéru nahádžte: 1 šálku odstredeného mlieka, 2 lyžice mrazeného koncentrátu pomarančového džúsu, 1 šálku jahôd, 1 kiwi.

Týmto nápojom podporíte svoju hlavu oveľa účinnejšie ako hrnčekom kávy. Káva síce váš mozog naštartuje, kofeín však znižuje vašu zásobu vitamínu B, teda látky, ktorú potrebujete k tomu, aby vaša myseľ zostala bystrá.

Koktail po „opici“

V mixéri rozmiešajte: 1 šálku miešaného mandarínkovo-pomarančového džúsu, 1 lyžicu citrónového džúsu, šálky nízkotučného vanilkového jogurtu, šálky nápoja Canada Dry, trošku mäty.

Použite túto tekutú stravu v boji s dehydratáciou spôsobenou alkoholom. Je to nápoj plný vitamínu C, ktorý vám pomôže zvládnuť flámom poškodené bunky. Fruktóza v ovocných šťavách totiž metabolizmus alkoholu urýchľuje.

Keď šampanské, tak pravé francúzske

Na svete existuje okolo šesťtisíc odrôd vínnej révy. Na šampanské sa používajú len tri! Na prvom mieste je odroda Pinot Menier, z údolia Marny. Na druhom je Pinot Noir z Montagne de Reims a napokon Chardonnay, odroda Cote de Blancs. Ak hovoríme o šampanskom, nachádzame sa vo Francúzsku, presne na jeho najsevernejšom vinárskom území, v Champagne. Prvé dve spomenuté odrody hrozna sú modré, tretia je biela. Pravé francúzske šampanské poznáme podľa zátky. Na originálnom francúzskom šampanskom je zátka označená slovom Champagne a v prípade ročníkového rokom. Vybrať si môžete z nasledovných kategórií: Non-vintage, čiže bez uvedenia ročníka, Vintage, ročníkové, pochádza z hrozna zberaného v jedinom roku. Je ho pomerne málo. Výsledkom je vyššia kvalita i cena. Champagne Rosé je šampanské ružovej farby. Blanc de Blancs je výhradne z hrozna Chardonnay. Blanc de Noir zas výhradne z Pinot Meuneir alebo Pinot Noir. Champagne non dosé je úplne suché šampanské. Crémant je šampanské s nižším tlakom, teda s jemnejším perlením, je dosť zriedkavé. Napokon Cuvée de prestige. Predstavuje majstrovské diela producentov. Je z hrozna, ktoré sa rodí na najlepších miestach Champagne. Vynikajúcou ukážkou tejto kategórie je Clos de Goisse z domu Philipponnat... Želáme vám, by ste si na príchod nového roka mohli pripiť práve týmto exkluzívnym perlivým mokom.(ag)

Ako zabiť kapra a nezasiahnuť svokrinu žlč

Aj najväčší odporcovia krvi si raz za rok ruky krvou ušpinia. Zabiť vianočného kapra je tradícia. (Ak sa teda predsa len nerozhodnete pre filé a to chúďatko z vane nevypustíte do rieky.) Odporúčame vám, aby ste si z kade vylovili kapra bez šupín. Ušetríte si prácu. Alebo nebudete mať na Vianoce kapra. Ak ho však máte, dajte sa do neho. Celý rituál začína vylúčením manželky z akcie a hneď na to veľkou ranou. Potom prerežte úzkym nožom chrbticu za hlavou. Niekto následne zbaví kapra šupín (vy nie, ak ste si vylovili bezšupinatého), iný sa vrhne na dlhý rez bruchom. Pozor, nezarežte príliš, aby ste nezasiahli žlč. (Kaprovu, nie svokrinu!) Pekne vyvrhnite všetky vnútornosti a dajte ich bokom, neskôr ich preberiete do polievky. Na orezávanie plutvičiek a plutiev potrebujete poriadne ostrý nôž, takže pozor na prsty! Plutvy (prípadne i svoje prsty) vyhoďte – ak teda nepatríte medzi fajnšmekrov, čo ich (plutvy, nie prsty, preboha!) osmažené na masle pojedajú. Kapra je dobré obrúsiť, najmä ak je lysec. A pozor, blížite sa ku koncu krvavého rituálu! Stačí už len odrezať hlavu a schovať ju na polievku a naporcovať kapra na plátky. Štafetu potom prenechajte manželke, prípadne svokre alebo priateľke, ktorá pokračuje vo vianočnom, už nekrvavom kaprom rituáli.(ag)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  3. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  6. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  2. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  3. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  4. Novinka medzi prefabrikátmi
  5. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  6. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. The future of M&A in Europe
  9. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  10. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 253
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 475
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 973
  4. Aká je chémia vôní 10 739
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 478
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 850
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 840
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 461
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 209
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 816
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Kde sa učia študenti programovať a hrať? V novovzniknutom GAMElab v Žiline

Študenti majú kontakt s najnovšími technológiami.

Novovzniknutý GAMElab.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Gbeľany majú na piate miesto

S trénerom ŠK Gbeľany Petrom Raždíkom sme zhodnotili jesennú časť.

Futbalisti Gbelian v obrannom postavení v zápase prvého kola na ihrisku Čierneho, kde prehrali 1:0.
Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

Už ste čítali?