abozrakých č. 42 zo Žiliny s priateľmi a rodinnými príslušníkmi sa v utorok popoludní stretlo v bufete Rapid na tradičnom poveľkonočnom dojedaní dobrôt. A bolo ich neúrekom. Koláče, slané pečivo, jednohubky. Aj tento rok mali najväčší úspech zemiakové, kapustové a jablkové posúchy Hanky Repčíkovej, ktorých doniesla plnú veľkú krabicu. Na svoje si však prišli aj duše. Hankin nevyčerpateľný humor poriadne roztriasol všetky bránice. A nezabudla ani na recept. Po sviatkoch veľmi aktuálny. Vraj odbúrava nežiadúce tuky v tele a znižuje nebezpečenstvo arteriosklerózy. Vysúšajte ho teda aj vy.
Potrebujeme: 4 dobre umyté citróny s kôrou, 1 väčšiu ošúpanú cibuľu, 15-20 strúčikov cesnaku, 150 g chrenu (môže byť aj zaváraný).
Postup: Všetko pomelieme na nerezovom mäsovom mlynčeku (prípadne zmixujeme) a dáme do 3-litrového pohára s dobrým uzáverom. Zalejeme litrom prevarenej vody, pridáme 0,5 kg cukru a necháme 14 dní stáť, občas premiešame. Potom všetko precedíme cez redšie sitko z umelej hmoty alebo cez redšie plátno. Tekutinu uchovávame v dobre uzavretých fľašiach na chladnom mieste. Užívame denne ráno a večer likérový pohárik alebo veľkú lyžicu. (bvá)
Foto: autorka