1 do 80kg, sa začal pripravovať na novú sezónu. Jej vrcholom by mali byť majstrovstvá Európy. S Andrejom sme sa porozprávali nielen o jeho plánoch na nadchádzajúce obdobie.
Začali ste sa pripravovať na Majstrovstvá Slovenska. Ako sa vám darí?
Po skončení jesennej časti minuloročnej sezóny som uvažoval, čo ďalej, pretože výsledok z minulého roka nebol podľa mojich očakávaní. Chcel som sa ďaleko viac zlepšiť. Stál som pred rozhodnutím, či pokračovať v jarnej časti, kedy je prvý vrchol sezóny – majstrovstvá Slovenska a ME, alebo posunúť prípravu na ďalšie obdobie do jesennej časti. Padlo rozhodnutie zúčastniť sa jarnej časti, pripravovať sa na majstrovstvá Slovenska a nominovať sa na Majstrovstvá Európy. Majstrovstvá Slovenska som vyhral v roku 2001. Na Majstrovstvách Európy som doteraz nikdy neštartoval. Motivuje ma aj možnosť zúčastniť sa ich. Na MS som štartoval už trikrát. Štart na ME mi pomôže dostať sa viac do povedomia rozhodcov.
Na akých pretekoch teda budete štartovať?
ME sa konajú 14. – 17. mája v Budapešti. Majstrovstvá Slovenska budú 8. mája v Prešove. Niekedy v polovici apríla ma čakajú pohárové súťaže v Rakúsku. V pláne mám aj svetový pohár v pároch.
Kto postupuje na ME?
Existuje reprezentačný výber, v ktorom je päť kulturistov a ja som medzi nimi. Z tohto výberu na základe formy na majstrovstvách Slovenska sa rozhodne o konečnej nominácii. Postúpiť môžu všetci alebo nikto. Myslím si však, že to sa nestane. Vzhľadom na to, že Igor Kočiš, Štefan Haulík a Juraj Vrábel vynechávajú jarnú časť sezóny, zostávam
z A-výberu prakticky sám.
Ste teda horúcim favoritom Majstrovstiev Slovenska...
Pokiaľ bude príprava pokračovať bez komplikácií, ako doteraz, nevidím problém obhájiť titul. Šport je však nevyspytateľný. Mojim cieľom je však prvá trojka z majstrovstiev Európy. Ide mi o to, aby som bol na nich v stopercentnej forme. Tá by mala vrcholiť.
Čo obnáša príprava pred takýmto významným podujatím?
Záleží to od času, koľko na ňu mám. Momentálne som v štádiu predsúťažnej prípravy. Nastúpila tvrdá diéta a rysovací tréning. Trénujem trojfázovo. Postupom času sa intenzita zvyšuje, sprísňuje sa stravovací režim. Pretekár sa musí prezentovať v špičkovej forme. Musí mať minimum tuku, veľké svaly a tomuto je podriadená príprava. Súťažím v kategórii do 80 kilogramov. V mimosúťažnom období mám od 84 do 87 kg. Krátke časové obdobie od skončenia minulej sezóny mi neumožnilo v plnom rozsahu nabehnúť na objemový tréning.
Aký je tréningový proces?
Stále sa stupňuje. Momentálne trénujem trojfázovo. Prvá fáza je ráno nalačno. Je to aerobný tréning v dĺžke 30 – 60 minút. Od dvanástej začína prvá silová fáza. V nej cvičím maximálne dve svalové partie. Tretia fáza je v čase od 21.30 h do 22.30. h. Cvičím tak, že tri dni mám tréningový cyklus a jeden deň odpočinku. V dni odpočinku mám však kardiotréning.
Ako ste sa dostali ku kulturistike?
Moja prvá súťažná sezóna bola na jeseň 2000. Cvičil som dlhú dobu aj predtým a vždy som sa chcel raz na pódiu prezentovať. Čo si totiž odmakám, to na pódiu ukážem. Celý výsledok záleží len odo mňa. Hodnotenie síce nakoniec nemusí byť objektívne, ale páči sa mi prezentácia vlastného snaženia. Veľmi ma motivovalo to, že hneď na prvej súťaži - Grand prix Slovakia, som skončil na druhom mieste. Na základe tohto umiestnenia som sa dostal do reprezentácie. Bol to teda raketový vstup. Povedal som si, že mám na to, byť dobrý. Na jar 2001 som sa stal majstrom Slovenska.
Pochodili ste množstvo súťaží. Ktorý borci vo svete sú najlepší?
Z hľadiska európskeho regiónu si myslím, že Slovensko má veľmi dobrých kulturistov. Z hľadiska svetovej amatérskej kulturistiky sú dobrí Egypťania a Nemci. Tento rok boli dobrý borci z Kataru.
Aký rozdiel je medzi amatérskou a profi-kulturistikou?
Rozdiel nie je v kvalite, ale v kvantite svalov. V profikulturistike sa nesúťaží vo váhových kategóriách, ale bez rozdielu váh. Rozdiel je vo veľkosti svalovej hmoty. Profikulturistika sa uberá cestou veľkých svalových objemov. Nie je to môj štýl. Síce to obdivujem, ale nie je mi to pochutí. Skôr sa mi páčia estetické tipy kulturistov.
Je to jediný dôvod, prečo ste nevstúpili k profesionálom?
Dalo by sa o tom uvažovať, ale musel by som získať titul majstra svetra. Profesionáli sú takmer všetci majstri sveta. Stať sa profesionálom chce určitú výkonnosť. Dostať sa od amatérov k profesionálom znamená buď vyhrať majstra sveta alebo majstra Ameriky. Momentálne je predčasné uvažovať v takýchto dimenziách, a tak sa sústreďujem na bližšie ciele.
Aké je vaše zamestnanie?
Pripravujem sa vo fitnesscentre, v ktorom mám zároveň na starosti prevádzku. Je vybavené špičkovými strojmi. Starám sa o ľudí. Som ochotný sa ľuďom povenovať, ukázať im, ako cvičiť. Okrem toho, že sa venujem prevádzke fitnesscentra, svoje vedomosti si zvyšujem štúdiom na Fakulte telesnej výchovy a športu
V Žiline však určite nie ste sám...
Existuje tu kulturistický oddiel KO VIX Žilina, kde registrujeme aj nových nádejných kulturistov, ktorý by sa v budúcnosti mohli predstaviť na vrcholné súťaže. Michal Filek
Foto: archív