Streda, 14. apríl, 2021 | Meniny má JustínaKrížovkyKrížovky

Andrej Mozoláni sa opäť predstaví na majstrovstvách Slovenska

Žilinský kulturista a majster Slovenska z roku 200

1 do 80kg, sa začal pripravovať na novú sezónu. Jej vrcholom by mali byť majstrovstvá Európy. S Andrejom sme sa porozprávali nielen o jeho plánoch na nadchádzajúce obdobie.

Začali ste sa pripravovať na Majstrovstvá Slovenska. Ako sa vám darí?

Po skončení jesennej časti minuloročnej sezóny som uvažoval, čo ďalej, pretože výsledok z minulého roka nebol podľa mojich očakávaní. Chcel som sa ďaleko viac zlepšiť. Stál som pred rozhodnutím, či pokračovať v jarnej časti, kedy je prvý vrchol sezóny – majstrovstvá Slovenska a ME, alebo posunúť prípravu na ďalšie obdobie do jesennej časti. Padlo rozhodnutie zúčastniť sa jarnej časti, pripravovať sa na majstrovstvá Slovenska a nominovať sa na Majstrovstvá Európy. Majstrovstvá Slovenska som vyhral v roku 2001. Na Majstrovstvách Európy som doteraz nikdy neštartoval. Motivuje ma aj možnosť zúčastniť sa ich. Na MS som štartoval už trikrát. Štart na ME mi pomôže dostať sa viac do povedomia rozhodcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Na akých pretekoch teda budete štartovať?

ME sa konajú 14. – 17. mája v Budapešti. Majstrovstvá Slovenska budú 8. mája v Prešove. Niekedy v polovici apríla ma čakajú pohárové súťaže v Rakúsku. V pláne mám aj svetový pohár v pároch.

Kto postupuje na ME?

Existuje reprezentačný výber, v ktorom je päť kulturistov a ja som medzi nimi. Z tohto výberu na základe formy na majstrovstvách Slovenska sa rozhodne o konečnej nominácii. Postúpiť môžu všetci alebo nikto. Myslím si však, že to sa nestane. Vzhľadom na to, že Igor Kočiš, Štefan Haulík a Juraj Vrábel vynechávajú jarnú časť sezóny, zostávam

z A-výberu prakticky sám.

Ste teda horúcim favoritom Majstrovstiev Slovenska...

Pokiaľ bude príprava pokračovať bez komplikácií, ako doteraz, nevidím problém obhájiť titul. Šport je však nevyspytateľný. Mojim cieľom je však prvá trojka z majstrovstiev Európy. Ide mi o to, aby som bol na nich v stopercentnej forme. Tá by mala vrcholiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo obnáša príprava pred takýmto významným podujatím?

Záleží to od času, koľko na ňu mám. Momentálne som v štádiu predsúťažnej prípravy. Nastúpila tvrdá diéta a rysovací tréning. Trénujem trojfázovo. Postupom času sa intenzita zvyšuje, sprísňuje sa stravovací režim. Pretekár sa musí prezentovať v špičkovej forme. Musí mať minimum tuku, veľké svaly a tomuto je podriadená príprava. Súťažím v kategórii do 80 kilogramov. V mimosúťažnom období mám od 84 do 87 kg. Krátke časové obdobie od skončenia minulej sezóny mi neumožnilo v plnom rozsahu nabehnúť na objemový tréning.

Aký je tréningový proces?

Stále sa stupňuje. Momentálne trénujem trojfázovo. Prvá fáza je ráno nalačno. Je to aerobný tréning v dĺžke 30 – 60 minút. Od dvanástej začína prvá silová fáza. V nej cvičím maximálne dve svalové partie. Tretia fáza je v čase od 21.30 h do 22.30. h. Cvičím tak, že tri dni mám tréningový cyklus a jeden deň odpočinku. V dni odpočinku mám však kardiotréning.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako ste sa dostali ku kulturistike?

Moja prvá súťažná sezóna bola na jeseň 2000. Cvičil som dlhú dobu aj predtým a vždy som sa chcel raz na pódiu prezentovať. Čo si totiž odmakám, to na pódiu ukážem. Celý výsledok záleží len odo mňa. Hodnotenie síce nakoniec nemusí byť objektívne, ale páči sa mi prezentácia vlastného snaženia. Veľmi ma motivovalo to, že hneď na prvej súťaži - Grand prix Slovakia, som skončil na druhom mieste. Na základe tohto umiestnenia som sa dostal do reprezentácie. Bol to teda raketový vstup. Povedal som si, že mám na to, byť dobrý. Na jar 2001 som sa stal majstrom Slovenska.

Pochodili ste množstvo súťaží. Ktorý borci vo svete sú najlepší?

Z hľadiska európskeho regiónu si myslím, že Slovensko má veľmi dobrých kulturistov. Z hľadiska svetovej amatérskej kulturistiky sú dobrí Egypťania a Nemci. Tento rok boli dobrý borci z Kataru.

Aký rozdiel je medzi amatérskou a profi-kulturistikou?

Rozdiel nie je v kvalite, ale v kvantite svalov. V profikulturistike sa nesúťaží vo váhových kategóriách, ale bez rozdielu váh. Rozdiel je vo veľkosti svalovej hmoty. Profikulturistika sa uberá cestou veľkých svalových objemov. Nie je to môj štýl. Síce to obdivujem, ale nie je mi to pochutí. Skôr sa mi páčia estetické tipy kulturistov.

Je to jediný dôvod, prečo ste nevstúpili k profesionálom?

Dalo by sa o tom uvažovať, ale musel by som získať titul majstra svetra. Profesionáli sú takmer všetci majstri sveta. Stať sa profesionálom chce určitú výkonnosť. Dostať sa od amatérov k profesionálom znamená buď vyhrať majstra sveta alebo majstra Ameriky. Momentálne je predčasné uvažovať v takýchto dimenziách, a tak sa sústreďujem na bližšie ciele.

Aké je vaše zamestnanie?

Pripravujem sa vo fitnesscentre, v ktorom mám zároveň na starosti prevádzku. Je vybavené špičkovými strojmi. Starám sa o ľudí. Som ochotný sa ľuďom povenovať, ukázať im, ako cvičiť. Okrem toho, že sa venujem prevádzke fitnesscentra, svoje vedomosti si zvyšujem štúdiom na Fakulte telesnej výchovy a športu

V Žiline však určite nie ste sám...

Existuje tu kulturistický oddiel KO VIX Žilina, kde registrujeme aj nových nádejných kulturistov, ktorý by sa v budúcnosti mohli predstaviť na vrcholné súťaže. Michal Filek

Foto: archív

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič
  2. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  3. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  4. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  5. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  6. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  7. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  8. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  10. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  1. Lesné plody - Sila zo samotného srdca prírody
  2. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  3. Slovník investora 05: Obchodovanie na burze
  4. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  5. Po celý rok ako na dovolenke. Tak sa žije v Čerešniach
  6. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  7. Goji: bobule šťastia pomáhajú proti depresii
  8. Poznáme finalistov Office roka 2020
  9. Neviete kam tento rok na bezpečnú dovolenku k moru?
  10. Jar je vo vzduchu. Alergie tiež
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 49 896
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 20 166
  3. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 17 669
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 15 114
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 12 030
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 9 592
  7. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19 8 739
  8. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 8 231
  9. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 675
  10. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať 6 854
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Žilinčania majú vekový priemer iba 21,1 roka.

5 h

Kia predstavila nové logo, slogan a ohlásila transformáciu značky. Jej nový slogan znie: Movement that inspires.

5 h

Pre mnohé firmy, organizácie, neziskové projekty, ale aj jednotlivcov je nadviazanie spolupráce s novinármi veľkým otáznikom. Vďaka zmienkam v médiách sa môžu zviditeľniť a stať sa mienkotvorcami vo svojej oblasti.

6 h
Ilustračné foto.

Spišiaci vyhrali futbalovo 1:0.

13. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vodiča s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice.

10 h

Aj v dôchodkovom veku zažiarila v Ionescových Stoličkách. V silnom príbehu, ktorý zahrali piati seniori z Banskej Bystrice.

13. apr

Otvárajú sa kostoly aj obchody.

13. apr

Brezno zostane v červenej naďalej.

13. apr

Už ste čítali?