Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Mobil a pes sú moji najlepší pomocníci

Pavol Synak z Terchovej bačuje už dvadsať rokov

 Slovensko je na celom svete známe ovčími výrobkami. Naše bryndzové halušky sa stali pojmom v Amerike i v iných krajinách sveta. Chov oviec sa však v poslednom čase



Pavol Synak z Terchovej bačuje už dvadsať rokov



Slovensko je na celom svete známe ovčími výrobkami. Naše bryndzové halušky sa stali pojmom v Amerike i v iných krajinách sveta. Chov oviec sa však v poslednom čase značne znížil. Veľké stáda, ktoré vypásali lúky v dolinách našich hôr, sa akosi vytratili. Jedného z posledných bačov sme navštívili na salaši v Belej.



Na bačovskú školu som nechodil. Všetko, čo o ovciach viem, ma naučil život. Môj otec bačoval doma, mávali sme aj štrnásť oviec. Na salaši žijem od pätnástich rokov. Prešiel som všetkými „funkciami“ od honelníka, cez valacha a keď som sa stal bačom, bol som najmladším v doline. Vtedy sme ešte spávali v pravej drevenej kolibe ďaleko v horách, svietili sme len petrolejkou a v noci nás od ohňa štípali oči. Kde sú tie časy! Dnes nám maringotku na gumových kolesách dovezie traktor a bez chladničky alebo mobilných telefónov sa nezaobídeme. Mená ovciam nedávame, v našom kŕdli ich máme spolu 570. Je to plemeno zušľachtená valaška. Z toho je 220 mladých jahničiek a osemnásť plemenných baranov. Počas sezóny vstávame, keď sa rozvidnie, teda aj o štvrtej ráno. Dojíme totiž vonku a ručne. Väčšinou to zvládneme traja, ja a dvaja valasi, trvá to asi tri hodiny, ráno, poobede a večer. Vychádza to tak, že každý podojí denne celé stádo, čiže okolo štyristo dojníc. Prsty mám už zvyknuté, ale je to fuška. Neskôr dojíme už len dvakrát a teraz len raz denne. Jedna ovca nadojí asi trištvrte litra mlieka, za deň mávame spolu asi tristo litrov. Záleží to od obdobia, od paše i od počasia. Po rannom dojení ide jeden valach ovce pásť asi na päť hodín. Dvaja v kolibe zatiaľ robia syr a žinčicu. O výrobky z ovčieho mlieka je stále veľký záujem, ani nestačíme pokryť dopyt. Ľuďom sa už nechce nič chovať a na role sa chodia asi len dívať. Aj tu v Belej majú iba dve kravy. Od Žiliny po Zázrivú robíme ovčí syr len my. Spávať chodíme až okolo pol jedenástej večer. Ovce nocujú voľne vonku. Držia sa pohromade a stráži ich šesť psov. Občas sa však stane, že nás navštívia medvede alebo vlci a narobia poriadnu škodu. Medveď je „lepší“, keď ovcu zabije, začne ju žrať, no ak prídu vlci, tie dávia, čo stihnú. Aj vlani nám takto „pošlo“ trinásť oviec. Každá má hodnotu asi 2 000 korún. Pomáhajú mi valasi Ľubo Pilier a Jano Ondruš. Ovciam treba aj orezávať vyrastené paznechty, očkovať ich a dvakrát ročne strihať. Kedysi bola ovčia vlna vyhľadávaným tovarom, ale dnes sa ani to neoplatí – strihač ovcu ostrihá za dve minúty, zoberie za každú 22 korún a my kilo vlny ledva za 22 korún predáme. No strihať sa musia. Veď ako len veselo poskakujú, keď sa zbavia tých ťažkých kožuchov! Ovce sa pasú až do prvého snehu, zimujú v maštali na farme. Kŕmime ich senom a šrotom, ráno a večer. Medzitým zvláčame seno zo senníkov. Okolo 20. januára sa začnú kotiť mladé a vtedy je vždy jeden z nás deň-nocou v maštali a pomáha im. Barančeky skončia na veľkonočnom stole a jahničky idú do ďalšieho chovu. Sedemtýždňové jahňatá odstavíme a na jar celý kolotoč začne odznova. Na salaši je ťažký život. V robote sme od rána do večera a od večera do rána. Robíme v čase i v nečase, sedem dní v týždni. Niekedy ani neviem, aký je deň a dovolenku si môžeme vziať len po skončení sezóny. Mojich šesť detí a manželka si ma veľmi neužijú, v lete sa dostanem domov tak raz za päť dní. Ale s chlapmi sme dobrá partia, porobíme a večer si pri heligónke aj zaspievame. Cez leto sme vo Vrátnej doline a tam si dochováme aj zo dve prasiatka. Určite by som túto robotu za inú nemenil. Baví ma to tu. V prírode je krásne a pohľad na pasúce sa ovečky na tých zelených lúkach – to je hotový balzam na oči. K tomu nám vyzváňa osemdesiat zvoncov a voňajú bryndzové halušky, mňam!

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  3. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 900
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 873
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 15 403
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 11 246
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 924
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 699
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 945
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 805
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 6 288
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 5 597
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Smútok žilinských hokejistov bol veľký.

Napínavý zápas rozhodol v dvanástej sérii samostatných nájazdov Róbert Džugan.

15 h
Dušan Gregor.

Rozhovor s hlavným koučom po skončení sezóny.

17. apr

Mesto hľadá alternatívne možnosti obnovenia prevádzky.

17. apr

Celkovo už napiekli a rozdali 13 500 veterníkov.

16. apr

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Svadbu mladomanželov z Turca sprevádzali aj lavíny.

15. apr

Likvidácia biologicky rozložiteľného odpadu spaľovaním je zakázaná.

23 h

Akcia kukláčov mala krycí názov Breh.

15. apr