Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Cudzinci u nás v meste

Tsugio Maeda (1933) je od roku 1996 čestným šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina.

•Na koncerte k otvoreniu novej sezóny ŠKO Žilina vystúpila pod dirigentskou taktovkou T. Maedu aj významná japonská sopran


•Christian Potiron (1977) pracuje v občianskom združení Truc sphérique v Žiline. Na Slovensko prišiel ako dobrovoľník v rámci programu Európskej únie.


•Tsugio Maeda (1933) je od roku 1996 čestným šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina.


•Na koncerte k otvoreniu novej sezóny ŠKO Žilina vystúpila pod dirigentskou taktovkou T. Maedu aj významná japonská sopranistka Yu Akaike (1973).
•Trom cudzincom, ktorí našli svoj prechodný domov v Žiline, sme položili tri otázky.




Kedy ste prišli do Žiliny prvýkrát a spomeniete si na svoje vtedajšie pocity?
T. Maeda: Bolo to v roku 1990, po koncerte vo Viedni, kde som sa zoznámil so žilinským orchestrom, ktorý na mňa veľmi zapôsobil. Spočiatku boli vzťahy medzi mnou a orchestrom na profesionálnej báze, ale postupom času sme si k sebe našli cestu a dnes si veľmi dobre rozumieme. Sme ako jedna rodina a tento kolektív mám veľmi rád. Spomínam si na príchod do Žiliny, bolo to krátko po páde Berlínskeho múru, takže atmosféra bola ešte pomerne socialistická, ovzdušie mi pripadalo sivé.
Christian: Po prvýkrát som prišiel na Slovensko a do Žiliny pred dva a pol rokom. Prvé, čo na mňa vplývalo, bola rozdielna kultúra, to samozrejme, a aj jazyk. Nič som nerozumel a pamätám sa, že keď som cestoval vlakom do Žiliny, skoro som nevedel, kde mám vystúpiť. Po anglicky vedel málokto a po francúzsky ešte menej.

Skryť Vypnúť reklamu



Čo hovoríte na slovenskú kuchyňu?
T. Maeda: Slovenská kuchyňa je špecifická, úplne odlišná od japonskej. V reštauráciách sa mi páči príjemná atmosféra. Mal som bryndzové halušky, tie mi chutili. Ale najviac zo všetkého mi chutí vaše pivo, ktoré máte naozaj dobré. Keby som však mal úprimne odpovedať, viac mi chutí naša, japonská kuchyňa. Naše jedlá sú inak pripravené, ich chuť je jemnejšia.
Y. Akaike: Slovenská kuchyňa je zvláštna, máte tu obrovské porcie. U nás v Japonsku stolujeme celkom inak, máme aj dvanásť chodov, ktoré sú však oveľa menšie aj rôznorodejšie. K jedlám mávate väčšinou len niekoľko druhov príloh, ktoré sú zakaždým rovnaké: paradajky, papriku, šalát - ale to je asi váš vkus, pretože na trhoch som videla veľa rôznych druhov zeleniny a ovocia.
Christian: Vaša kuchyňa mi chutí. Je veľmi odlišná od francúzskej, a možno trochu jednotvárna. Ale to je aj tým, že Slovensko je malé a počet vašich špecialít je primeraný. U nás poznáme jedlá z rôznych regiónov a môžeme ich viac obmieňať. Ale bryndzové halušky sú dobré, rovnako som si u vás navykol jesť napríklad kapustu, ktorú podľa mňa vo Francúzsku nerobia dobre. Mal som veľké šťastie, že som už mohol spoznať aj klasickú domácu kuchyňu - to je vždy zaujímavé. Viem si tu nájsť aj chutné vína a v pive nás isto „pretromfnete“.
Na čo sa tešíte najviac domov - čo tu nemáte?
T. Maeda: No, musím sa priznať, že okrem svojej práce, na ktorú sa už teším, je to aj náš národný šport sumo, ktorý s obľubou sledujem. A samozrejme, je to aj rodina, moja manželka.
Y. Akaike: U mňa je samozrejme tiež na najprednejšom mieste moja rodina, priatelia, na ktorých sa veľmi teším.
Christian: Samozrejme, že sú to priatelia, blízki ľudia... Môj brat tu za mnou síce bol, ale doma je doma. Francúzština mi až tak veľmi nechýba, všímam si, že v Žiline je čoraz viac cudzincov a začínate sa otvárať svetu. Ale istotne by som si pochutnal na našom syre či viedenskom pečive, ako kroasany a bagety, ktoré vedia dobre urobiť len v Paríži.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 567
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 15 303
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 141
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 587
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 362
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 017
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 015
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 862
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 763
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 554
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinskí cestári najazdili za dva dni 24-tisíc kilometrov

Cestárov preverila prvá výraznejšia várka snehu počas tejto zimy.

Ilustračné foto.
Na dokončenie Tunela Višňové – Dubná skala prišli v decembri minulého roka tri súťažné ponuky

Situácia sa zhoršuje. Fakultná nemocnica eviduje narastajúce množstvo pacientov v kritickom stave

Nemocnica vyzýva lekárov, ktorí prerušili ordinačnú činnosť, na návrat do ambulancií.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.