Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Cudzinci u nás v meste

Tsugio Maeda (1933) je od roku 1996 čestným šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina.

•Na koncerte k otvoreniu novej sezóny ŠKO Žilina vystúpila pod dirigentskou taktovkou T. Maedu aj významná japonská sopran


•Christian Potiron (1977) pracuje v občianskom združení Truc sphérique v Žiline. Na Slovensko prišiel ako dobrovoľník v rámci programu Európskej únie.


•Tsugio Maeda (1933) je od roku 1996 čestným šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina.


•Na koncerte k otvoreniu novej sezóny ŠKO Žilina vystúpila pod dirigentskou taktovkou T. Maedu aj významná japonská sopranistka Yu Akaike (1973).
•Trom cudzincom, ktorí našli svoj prechodný domov v Žiline, sme položili tri otázky.




Kedy ste prišli do Žiliny prvýkrát a spomeniete si na svoje vtedajšie pocity?
T. Maeda: Bolo to v roku 1990, po koncerte vo Viedni, kde som sa zoznámil so žilinským orchestrom, ktorý na mňa veľmi zapôsobil. Spočiatku boli vzťahy medzi mnou a orchestrom na profesionálnej báze, ale postupom času sme si k sebe našli cestu a dnes si veľmi dobre rozumieme. Sme ako jedna rodina a tento kolektív mám veľmi rád. Spomínam si na príchod do Žiliny, bolo to krátko po páde Berlínskeho múru, takže atmosféra bola ešte pomerne socialistická, ovzdušie mi pripadalo sivé.
Christian: Po prvýkrát som prišiel na Slovensko a do Žiliny pred dva a pol rokom. Prvé, čo na mňa vplývalo, bola rozdielna kultúra, to samozrejme, a aj jazyk. Nič som nerozumel a pamätám sa, že keď som cestoval vlakom do Žiliny, skoro som nevedel, kde mám vystúpiť. Po anglicky vedel málokto a po francúzsky ešte menej.

Skryť Vypnúť reklamu



Čo hovoríte na slovenskú kuchyňu?
T. Maeda: Slovenská kuchyňa je špecifická, úplne odlišná od japonskej. V reštauráciách sa mi páči príjemná atmosféra. Mal som bryndzové halušky, tie mi chutili. Ale najviac zo všetkého mi chutí vaše pivo, ktoré máte naozaj dobré. Keby som však mal úprimne odpovedať, viac mi chutí naša, japonská kuchyňa. Naše jedlá sú inak pripravené, ich chuť je jemnejšia.
Y. Akaike: Slovenská kuchyňa je zvláštna, máte tu obrovské porcie. U nás v Japonsku stolujeme celkom inak, máme aj dvanásť chodov, ktoré sú však oveľa menšie aj rôznorodejšie. K jedlám mávate väčšinou len niekoľko druhov príloh, ktoré sú zakaždým rovnaké: paradajky, papriku, šalát - ale to je asi váš vkus, pretože na trhoch som videla veľa rôznych druhov zeleniny a ovocia.
Christian: Vaša kuchyňa mi chutí. Je veľmi odlišná od francúzskej, a možno trochu jednotvárna. Ale to je aj tým, že Slovensko je malé a počet vašich špecialít je primeraný. U nás poznáme jedlá z rôznych regiónov a môžeme ich viac obmieňať. Ale bryndzové halušky sú dobré, rovnako som si u vás navykol jesť napríklad kapustu, ktorú podľa mňa vo Francúzsku nerobia dobre. Mal som veľké šťastie, že som už mohol spoznať aj klasickú domácu kuchyňu - to je vždy zaujímavé. Viem si tu nájsť aj chutné vína a v pive nás isto „pretromfnete“.
Na čo sa tešíte najviac domov - čo tu nemáte?
T. Maeda: No, musím sa priznať, že okrem svojej práce, na ktorú sa už teším, je to aj náš národný šport sumo, ktorý s obľubou sledujem. A samozrejme, je to aj rodina, moja manželka.
Y. Akaike: U mňa je samozrejme tiež na najprednejšom mieste moja rodina, priatelia, na ktorých sa veľmi teším.
Christian: Samozrejme, že sú to priatelia, blízki ľudia... Môj brat tu za mnou síce bol, ale doma je doma. Francúzština mi až tak veľmi nechýba, všímam si, že v Žiline je čoraz viac cudzincov a začínate sa otvárať svetu. Ale istotne by som si pochutnal na našom syre či viedenskom pečive, ako kroasany a bagety, ktoré vedia dobre urobiť len v Paríži.

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 227
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 747
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 023
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 256
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 659
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 292
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 579
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 514
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 233
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 227
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská Kia ruší pre nedostatok dielov od zahraničného dodávateľa nočné zmeny

Do stredy bude fabrika fungovať iba v dvojzmennej prevádzke.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 17 pacientov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk