Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Sme krajinou historických pokladov

Hrnčiarstvo patrí medzi najstaršie remeslá. Aj keď prvé písomné správy o ňom máme zo začiatku 14-eho storočia, hlinené nádoby a črepiny, ktoré sa na našom území našli, môžeme datovať až 7000 rokov do minulosti. Reštaurátor - špecialista Michael Daskal


akis (50) sa do Žiliny presťahoval pred piatimi rokmi z Nemecka. V Považskom múzeu pod Strečnianskym hradom nám porozprával o využití hliny kedysi a dnes.





Žilinský región je koncentrátom historických pokladov. Zvlášť také miesta ako je toto, vytvárali pre ľudí vždy dobré podmienky pre život - bola tu voda, priesmyk do ďalšej doliny a z vrchu bol skvelý výhľad. Nečudo, že tu postavili hrad. Žilina nie je typickou hrnčiarskou oblasťou, hoci názov sídliska Hliny prezrádza, že hrnčiarskej suroviny tu bolo prv dostatok. Ľudia zrejme hlinu používali najskôr na kultové účely - robili rôzne sošky a až keď sa kočovné kmene usadili, potrebovali nádoby na uskladnenie potravín. Najstaršie výrobky boli jednoduché, neskôr vzorované a potom aj farbené ochrannou glazúrou. Kedysi boli nádoby z mosadze, cínu či porcelánu, väčšinou ľudovým vrstvám ťažko dostupné. Naproti tomu výrobky z pálenej hliny sa dali kúpiť lacno, boli pekné a zdravé, vhodné na varenie i pečenie. Voda, mlieko, víno, masť alebo med sa v hlinených nádobách uchovali najlepšie a veľké nádoby dobre slúžili na úschovu obilia. Z hliny vyrábali prv kahance, fajky, krčahy, džbány, misy, ale aj kachlice, tehly a škridly. V súčasnosti sa výrobky z hliny v domácnostiach vyskytujú najviac v podobe kvetináčov, šálok, tanierov, váz alebo dekoratívnych predmetov. Dnes sa dá hrnčiarska hlina kúpiť v obchodoch, ale v minulosti si ju hrnčiari museli nakopať na lúkach alebo nabrať z riečnych naplavenín. Najlepšie sa s ňou robilo, keď dobre premrzla, po premiešaní bola ako maslo. Dobrá bola aj v lete, keď poriadne vyschla a potom na ňu padol dážď. Hlinu v dlaniach vymiešam, vyvaľkám na hrúbku asi tri centimetre a potom režem na rôzne tvary, ktoré spájam podľa fantázie. Ak prácu preruším, dielo musí byť zabalené vlhkou handrou v igelite. Výrobok sa potom v chládku suší a pri 1000 -1100 °C v peci vypaľuje. Predmety musia byť vždy duté, ináč pri vypaľovaní prasknú a už sa nedajú na nič použiť. Keramické výrobky alebo ich zlomky sú najlepším dôkazovým prostriedkom o našej minulosti. Drevo zhnilo alebo zhorelo, zlato a striebro z nášho územia mohli ukradnúť, ale to, čo je pod zemou, to zostalo podnes. Pri svojej reštaurátorskej práci som v myšlienkach v časoch, keď tie predmety vznikali. Každá črepina mi rozpráva svoj vlastný príbeh, hovorí mi o dávnej minulosti a bude tak robiť aj ďalším generáciám.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  2. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  8. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  10. Keď ekológia spája
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 482
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 137
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 394
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 330
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 136
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 894
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 805
  8. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 2 648
  9. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 570
  10. Od Česka až po Jadran 2 515
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Máš chuť zmeniť svoje podnikanie a nevieš ako na to? Zdá sa ti, že doba dnes nepraje odvážnym ľuďom? Nepremeškaj diskusiu, ktorá dá cenné informácie podnikateľom každého zamerania. Sleduj nás už v pondelok o 11:00 hod.


4 h

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


4 h

Aké je športové zázemie v zahraničí a na Slovensku? Aj o tom sme sa rozprávali s futbalovým odborníkom a bývalým hráčom Stanom Angelovičom.


23 h
Športový manažér Žiliny František Skladaný počas dnešného stretnutia s médiami.

Vlci dnes prvýkrát pred novou sezónou vykorčuľovali na ľad.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 28. júl

K machináciám malo prísť v súvislosti s výstavbou parkovacích domov.


28. júl

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.


20 h

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


4 h