Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Sadaj, slnko, sadaj...

Keď pod horúcim letným slnkom dozreli zrnká zlatožltých klasov, nastal čas žatvy, ktorá bola odjakživa vrcholom všetkých prác na poli. Ešte predtým, než sa každoročne do lánov pšenice či jačmeňa zahryzli kombajny, vykonával sa zber obilnín kosákom.

Žatie obilia kosami sa začalo na Slovensku ujímať až koncom 18. storočia. Obilie sa zrezávalo od zeme, lebo slama sa používala ako krmivo a podstielka pre dobytok. Zožaté obilie sa viazalo povrieslami do snopov a ukladalo do kôp. Na rebrinových vozoch ho zviezli z poľa a na dvore uložili do stohu. Keď obilie preschlo, mlátilo sa. Pôvodne sa to robilo cepmi. Starodávne cepy boli predchodcami ručnej mláťačky. Dvaja a dvaja mlatci stáli v stodole oproti sebe a striedavo udierali cepmi po obilí, čím oddeľovali zrno od slamy. Asi pred dvesto rokmi sa začala používať ručná mláťačka. Na dedine boli dve – tri a požičiavali si ich. Do mláťačky jedna žena vkladala snopy medzi točiace sa valce s kladivkami, pričom sa niekedy stávalo, že jej strhlo a polámalo obe ruky. Dvaja muži krútením kľukou udržiavali stroj v činnosti. Bola to ťažká práca a museli sa pri nej striedať viacerí. V mláťačke sa zrno oddelilo od slamy a sypalo sa von do vreca. Ďalší človek drevenými vidlami odhadzoval slamu.
Vymlátené obilie odnášali do druhého stroja, ktorý sa volal rajtár alebo vejačka či fukár. Tento stroj mohlo obsluhovať aj malé dievča – krútilo kľukou, a tým roztáčalo lopatky ventilátora. Ďalší človek dnu sypal obilie, ktoré prepadávalo von čisté cez sitá s rôznymi otvormi. Zvláštnym otvorom vychádzali von plevy.
Neskôr sa ručná mláťačka a rajtár spojili do jedného stroja, ktorý poháňal benzínový a potom elektrický motor. Takáto mláťačka bývala postavená na humne a pri mlátení sa zišlo veľa ľudí. Pomáhali si navzájom a dlho dodržiavali aj rôzne žatevné zvyky a obrady. Pracovný deň v čase žatvy býval veľmi – veľmi dlhý. Voľno bývalo len v nedeľu. Na konci žatvy spravili okrúhly veniec z klasov. Dostal ho gazda, za čo musel pomocníkov počastovať pálenkou. Cestou z poľa sa spievali rôzne dožinkové piesne. Niekde uviazali gazdinú do dlhého povriesla, z ktorého sa musela vykúpiť koláčmi. Obilie sa uskladňovalo vo vreciach, v drevených sudoch či truhliciach – štrichoch alebo v sýpkach. Po troch týždňoch schnutia mohlo ísť do mlyna. Časť sa zomlela na múku, časť sa nechala na sejbu a zvyškom kŕmili hydinu, kone a dobytok. V našich hornatých krajoch je už čoraz menej strnísk a aj to málo dnes za ľudí spravia stroje. Len škovránok, tak ako kedysi, vysoko nad nimi trilkuje.



Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  5. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  2. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  6. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  7. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  8. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  9. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  10. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 350
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 155
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 955
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 824
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 610
  6. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 401
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 016
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 992
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 883
  10. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 2 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Práce by mali byť ukončené do konca augusta.


26m

Po daždi stúpla v nedeľu v Čičmanoch hladina vôd o jeden meter.


TASR 2 h
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj to, aký úspech dosiahla v Turecku mladá triatlonistka, bývalý hádzanársky reprezentant prezradil viac o stave našej hádzanej a pozrieme sa aj na ďalšie zaujímavé novinky zo sveta športu


3 h

Počas workshopu preskúmali odborníci ďalšiu časť kostrového nálezu.


4 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?