Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Sadaj, slnko, sadaj...

Keď pod horúcim letným slnkom dozreli zrnká zlatožltých klasov, nastal čas žatvy, ktorá bola odjakživa vrcholom všetkých prác na poli. Ešte predtým, než sa každoročne do lánov pšenice či jačmeňa zahryzli kombajny, vykonával sa zber obilnín kosákom.

Žatie obilia kosami sa začalo na Slovensku ujímať až koncom 18. storočia. Obilie sa zrezávalo od zeme, lebo slama sa používala ako krmivo a podstielka pre dobytok. Zožaté obilie sa viazalo povrieslami do snopov a ukladalo do kôp. Na rebrinových vozoch ho zviezli z poľa a na dvore uložili do stohu. Keď obilie preschlo, mlátilo sa. Pôvodne sa to robilo cepmi. Starodávne cepy boli predchodcami ručnej mláťačky. Dvaja a dvaja mlatci stáli v stodole oproti sebe a striedavo udierali cepmi po obilí, čím oddeľovali zrno od slamy. Asi pred dvesto rokmi sa začala používať ručná mláťačka. Na dedine boli dve – tri a požičiavali si ich. Do mláťačky jedna žena vkladala snopy medzi točiace sa valce s kladivkami, pričom sa niekedy stávalo, že jej strhlo a polámalo obe ruky. Dvaja muži krútením kľukou udržiavali stroj v činnosti. Bola to ťažká práca a museli sa pri nej striedať viacerí. V mláťačke sa zrno oddelilo od slamy a sypalo sa von do vreca. Ďalší človek drevenými vidlami odhadzoval slamu.
Vymlátené obilie odnášali do druhého stroja, ktorý sa volal rajtár alebo vejačka či fukár. Tento stroj mohlo obsluhovať aj malé dievča – krútilo kľukou, a tým roztáčalo lopatky ventilátora. Ďalší človek dnu sypal obilie, ktoré prepadávalo von čisté cez sitá s rôznymi otvormi. Zvláštnym otvorom vychádzali von plevy.
Neskôr sa ručná mláťačka a rajtár spojili do jedného stroja, ktorý poháňal benzínový a potom elektrický motor. Takáto mláťačka bývala postavená na humne a pri mlátení sa zišlo veľa ľudí. Pomáhali si navzájom a dlho dodržiavali aj rôzne žatevné zvyky a obrady. Pracovný deň v čase žatvy býval veľmi – veľmi dlhý. Voľno bývalo len v nedeľu. Na konci žatvy spravili okrúhly veniec z klasov. Dostal ho gazda, za čo musel pomocníkov počastovať pálenkou. Cestou z poľa sa spievali rôzne dožinkové piesne. Niekde uviazali gazdinú do dlhého povriesla, z ktorého sa musela vykúpiť koláčmi. Obilie sa uskladňovalo vo vreciach, v drevených sudoch či truhliciach – štrichoch alebo v sýpkach. Po troch týždňoch schnutia mohlo ísť do mlyna. Časť sa zomlela na múku, časť sa nechala na sejbu a zvyškom kŕmili hydinu, kone a dobytok. V našich hornatých krajoch je už čoraz menej strnísk a aj to málo dnes za ľudí spravia stroje. Len škovránok, tak ako kedysi, vysoko nad nimi trilkuje.



Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 568
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 469
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 284
  4. Aká je chémia vôní 11 021
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 407
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 833
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 772
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 243
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 795
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 936
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Mesto čistí Žilinu od bilboardov a nelegálnych reklamných zariadení

V minulých dňoch mesto odstránilo ďalších deväť bilboardov.

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Kde sa učia študenti programovať a hrať? V novovzniknutom GAMElab v Žiline

Študenti majú kontakt s najnovšími technológiami.

Novovzniknutý GAMElab.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

Už ste čítali?