Pozoruhodné je, že táto huba sa v našich podmienkach bežne v prírode nevyskytuje. Pre skúseného pestovateľa, ktorý okrem nej vypestoval už aj šupinačku menlivú, japonskú ši-take, klasický šampiňón, však nebol problém dopracovať sa k takýmto krásnym plodniciam. "Kúpil som si sadbu a keďže u nás sa golierovka nevyskytuje, chcel som vidieť, ako vyzerá. Je veľmi zriedkavá a dorastá do veľkých rozmerov. Klobúk môže mať priemer až 40 centimetrov a je veľmi chutná. Hovoria jej aj záhradný obor. Sadbu som získal z Čiech a založil som ju do slamy," hovorí Peter Babic. Po čase mu v debničke vyrástli nádherné huby, z ktorých najväčšia mala priemer klobúka 20 centimetrov. "Podobá sa šampiňónu, ale má trošku inú chuť a vôňu. Môže sa vysmážať, použiť na polievku, či praženicu, alebo strerilizovať v octovom náleve," dodal Peter Babic.
Autor: mif