Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

V kafilérii sa nespaľuje, ale varí

Slovo „kafilérka“ je všeobecne známe. Okolo jednej z nich prejdeme vždy, keď cestujeme od Martina smerom do Žiliny.

Slovo „kafilérka“ je všeobecne známe. Okolo jednej z nich prejdeme vždy, keď cestujeme od Martina smerom do Žiliny. O súčasných ekonomických podmienkach, stretnutí s ministrom, postupe spracovania živočíšnych produktov, ako aj o vtáčej chrípke sme sa rozprávali s konateľmi spoločnosti VAS (Veterinárna asanačná spoločnosť) Jozefom Orčíkom (na fotografii vľavo) a Dobromírom Skuteckým.


Podmienky sa menia, darí sa vám v súčasnej situácii „prežiť“? Ako veterinári si považujeme si za morálnu povinnosť, aby sme všetky odpady živočíšneho pôvodu zneškodnili. Tieto produkty už nedokáže nikto spracovať a mohli by ohroziť životné prostredie. Druhá vec je tá, že sme súkromná spoločnosť, takže to nemôžeme robiť zadarmo. Za zneškodnenie vedľajších živočíšnych produktov je zodpovedný ich majiteľ. My si plníme len našu povinnosť. Je to samozrejme aj určitá forma podnikania, takže pre nás nie problém akýkoľvek druh živočíšnych odpadov odviezť a spracovať, ale musíme si to dať zaplatiť. Štát nám na to neprispieva ani korunou. Poľnohospodárska verejnosť je z minulých dôb zvyknutá, že sme túto činnosť vykonávali bezplatne, pretože finálne produkty boli zhodnocovateľné. V roku 2004 však prišiel zákaz zhodnocovania čohokoľvek z kafilérií.


Ako prebieha zneškodňovanie vedľajších živočíšnych produktov? Najprv ich musíme doviezť. Naša pôsobnosť je po celom Slovensku, takže kľudne aj z najvýchodnejších okresov. Keď vozidlá pozvážajú vedľajšie živočíšne produkty k nám, tieto sa najprv zomelú, vysterilizujú, odsušia, vylisujú a ďalej finalizujú. Produktmi sú kafilerické tuky a sortiment živočíšnych múčiek. Problém je ten, že aj v dnešnej dobe je množstvo producentov, ktorí svoje vedľajšie živočíšne produkty nenahlásia a zakopávajú ich. Je to v dôsledku ekonomickej situácie. Boli sme na rokovaní u ministra. Tam bola predostretá téma vysokých poplatkov, ktoré sa musia platiť kafilériám za služby.


Ako dopadlo vaše stretnutie s ministrom? Napádali sme tam len systém, ktorý bol nesprávny. Peniaze by mali dostávať priamo producenti a nie kafilérie. Straty, ktoré sú vzniknuté úhynom, by mal štát dotovať u prvovýroby, lebo tam sú najciteľnejšie. Ministerstvo úplne prestalo podporovať prvovýrobu, preto sa zdá, že ceny z kafilérií sú pre nich vysoké. Ďalšou vecou je pomerne veľký pokles všetkých vedľajších živočíšnych produktov na Slovensku. Pred piatimi rokmi bolo 110-tisíc ton odpadu, teraz ani nie 80-tisíc. Toto všetko sú faktory, ktoré vplývajú na ekonomiku firiem. V konečnom dôsledku, keď zaznamenávame tento pokles a na Slovensku tri kafilérie, tak sa nám zdá, že nás je tu trochu veľa.


Hrozí nám vtáčia chrípka, dokázali by ste sa vysporiadať s prípadnou epidémiou? Čo sa týka kafilérií, tak by nemal byť problém. Akékoľvek množstvo uhynutých zvierat, aj v prípade nutného zabitia, nie je problémom spracovať. Kapacity sú veľké.


Keď človek prechádza okolo kafilérie, cíti špecifický zápach... Pracujem tu už 25 rokov a ešte sme nemali ani jeden prípad pracovného ochorenia, kedy by sa niekomu niečo stalo z tohto zápachu. Je to vec názoru a subjektívnych pocitov. Sú zápachy živočíšneho pôvodu, ktoré sú mne osobne veľmi nepríjemné, napriek tomu, že pracujem s biológiou. Špecifický pach kafilérie mi dáva informácie, ako pracujú pracovníci v danej smene. Či sa doviezla dobrá alebo horšia surovina, či ju veľmi presušili alebo nie, atď. Tento zápach nemá reálny dopad na zdravie ľudí.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 33 835
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 32 830
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 860
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 188
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 154
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 913
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 633
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 588
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V prípade priaznivej epidemiologickej situácie sa mestský úrad opäť otvorí 1. februára.

7 h
Antigénové testovanie na koronavírus SARS-CoV-2.

Testovanie v Kii bude pokračovať aj zajtra a po víkende.

13 h

Okrem Žiliny svoje kandidatúry oznámili aj Banská Bystrica, Hlohovec, Martin, Nitra, Prešov, Trenčín a Trnava.

13 h

Otestovať sa môžu aj neobjednaní záujemcovia.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

16 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

15 h

Muža našli už bez známok života.

21 h

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

20. jan

Už ste čítali?