Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Čo večeriate na Štedrý deň?

Antošík Jozef,
generálny riaditeľ Tento, a. s.
Najskôr vianočnú oblátku s medom. Nechýba ani hrachová polievka, kapustnica s hríbami, bez mäsa. Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, a ešte aj opekance s makom a sušenými slivkami.
B
lanár Juraj,
novozvolený žilinský župan
Na úvod koluje okolo stola oblátka s medom
a cesnakom. Potom večeriame hubovú kapustnicu a tzv. čiernu terchovskú polievku. Potom je to tradične zemiakový šalát s kaprom alebo filé. Na záver rozrezávame jabĺčka, či lúskame vlašské orechy, aby sme zistili, čo nás čaká v budúcom roku.
C
esnek Ľubo,
maratónec
Začíname s oblátkami s medom a cesnakom. Potom príde na rad kapustnica, kapor a na záver krupicová "ježiškova" kaša. Teraz si vychutnám už aj koláče, v čase aktívnej činnosti som sa im snažil vyhýbať.
Č
ierny Ladislav, predseda žilinského Rotary klubu
Večeriame rybaciu polievku, mliečnu z hláv, aj horehronskú kapustnicu s hubami a klobásou. Kapor nechýba samozrejme tiež. 
D
ado Milan,
prorektor Žilinskej univerzity
Kapor a k tomu musí byť taká vynikajúca kapustnica, ktorá sa robí na masle a varia sa v nej aj časti ryby. Ako medzijedlo mávame šúľance s tvarohom. Je to kombinácia zvykov severného a južného Slovenska.
E
ckert Pavol,
predseda Klubu darcov krvi
Duseného kapra, na prírodný spôsob. Ku kaprovi robíme taký diétny šalát ochutený kyslou smotanou. A špecialitu, manželkinu kapustnicu. Koláčom sa budem snažiť vyhýbať, dám si radšej suchý chleba.
F
icek Róbert, lekár
Aj u nás je to úplne klasické menu. Kapustnica, kapor, buď vysmážaný alebo pečený, zemiakový šalát a vianočné pečivo.
G
riga Stanislav, tréner Sparty Praha
Posledné dvoje Vianoce som bol v Indii a tam som večeral ryžu a zeleninu. Keď som však doma, jedávam klasicky kapustnicu, zemiakový šalát a keďže som vegetarián, smažený syr.
H
reus Michal, hokejista MsHK Žilina
Dodržujeme tradície. Ráno je pôst. Na večeru máme kapra so zemiakovým šalátom. Na začiatok sú oblátky.
I
vanková Katarína, finalistka Dievča
za milión
Kapra, šalátik, kapustnicu, v ktorej bude veľa, veľa klobásky, veľa, veľa hríbov a hlavne mi ju uvarí moja maminka. No a orechovú tortičku, kokosové ježe a mandarínky.
J
anušek Marián, viceprimátor Žiliny
 Večera začne oblátkami s medom, zbytky sa symbolicky nechávajú pre siroty. Nasleduje kapustnica s klobáskou, smotanou a zemiakmi. Druhé jedlo mávame klasicky kapra, zemiakový šalát a vychladené pivo. Doma mám aj psíka a najskôr dostane vždy večeru on, až potom jedávame my.
K
öhler Ivan,
výtvarník
a fotograf
Tento rok vyskúšam aj jesetera. Špeciálneho, vianočného, ktorého mi pripraví mimoriadne zdatný kuchár. A k tomu celý sortiment koláčikov zo starodávnej kuchyne mojej 80-ročnej mamy.
L
eitman Ivan, riaditeľ centra Náruč - pomoc deťom v kríze
Večeriame filé, pretože kapra nemá u nás kto zabiť. Inak je to klasicky kapustnica, zemiakový šalát a oblátky s medom. Rovnako je tomu aj v Náruči, kde si však robíme štedrú večeru už dva dni predtým, takže doma mám vlastne už druhé Vianoce. Aby som nezabudol, v kapustnici musí byť veľa hríbov. 
M
intál Marek, futbalista Norimbergu
 Najskôr sa samozrejme pomodlíme, nasledujú oblátky s medom, kapustnica s hubami a potom kapor, alebo filé so zemiakovým šalátom. Alkoholu moc neholdujem, ale niekedy si dám aj pohárik vínka alebo radšej pivo.
N
ociar Ján, športový manažér MsHK Žilina
Je to klasika. Kapustnica, zemiakový šalát a vyprážané rybie filé.
O
čko Milan, primátor Kys. Nového Mesta
Na Vianoce u nás jedávame úplnú klasiku, asi tak, ako väčšina Slovákov. Najskôr kapustnicu, potom rybu so zemiakovým šalátom.
P
opluhár Juraj, riaditeľ DPMŽ
Na Štedrý večer máme tradíciu, ktorú sme zdedili z rodiny a môj svokor v tom pokračuje. Jedine kapor a šalát. Predtým ešte oblátky a kapustnica. To sa nemení, odkedy som ženatý. Teším sa aj na koláče, pretože ich mám veľmi rád.
R
iška Martin,
cyklista


Zo strany mojich rodičov je to kapustnica bez mäsa, krupicová kaša, opekance s makom a šalát s kaprom, na začiatok oblátky s medom. Z manželkinej strany je to bez krupicovej kaše a opekancov.
S
lota Ján, primátor Žiliny
Na Štedrý večer večeriame vždy slovenskú klasiku. Najskôr kapustnicu alebo rybaciu polievku a druhé jedlo je kapor so zemiakovým šalátom.
T
omkowá Anna,
manažérka
MsHK Žilina
Na začiatok oblátky s medom, potom kapustnica s hubami
a zemiakový šalát. Dve tretiny domácnosti k nemu jedia rybie filé, jedna tretina pstruha.
U
rban Róbert, predseda krajského súdu
v Žiline
Je to kombinácia jedál vzťahujúcich sa k luteránskemu a kresťanskému vierovyznaniu. Mávame aj rybu, ale aj kapustnicu s mäsom, opekance s makom a oblátky. V kapustnici sa varí takzvaný "mäseník". Vyzerá to ako klobása, do čriev sa plní bravčové mäso doplnené prosom. Toto jedlo má pôvod na Gemeri, odkiaľ pochádzajú moji rodičia.
V
itos Rudo,
herec Mestského divadla Žilina
Kapustnicu, šalát, ale nie kapra, lebo sa mi nechce prplať s kosťami. Ja sa vlastne ani nechodím dívať do tých kadí s kaprami, lebo mi ich je ľúto. Kapra u nás konzumuje jedine manželka, ktorá si pár podkovičiek niekde zoženie.
Z
elník Štefan,
riaditeľ polikliniky na Vlčincoch
Začíname oblátkami s medom a potom nasleduje strúčik cesnaku proti chorobe. Tradične potom jedávame kapustnicu a kapra so zemiakovým šalátom. Na konci pohár červeného vína.
(mk, mif, bvá, ki)
Foto: archív


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 670
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 898
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 608
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 667
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 467
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 432
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 243
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 636
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 358
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 354
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská Kia ruší pre nedostatok dielov od zahraničného dodávateľa nočné zmeny

Do stredy bude fabrika fungovať iba v dvojzmennej prevádzke.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 17 pacientov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?