Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Čo večeriate na Štedrý deň?

Antošík Jozef,
generálny riaditeľ Tento, a. s.
Najskôr vianočnú oblátku s medom. Nechýba ani hrachová polievka, kapustnica s hríbami, bez mäsa. Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, a ešte aj opekance s makom a sušenými slivkami.
B
lanár Juraj,
novozvolený žilinský župan
Na úvod koluje okolo stola oblátka s medom
a cesnakom. Potom večeriame hubovú kapustnicu a tzv. čiernu terchovskú polievku. Potom je to tradične zemiakový šalát s kaprom alebo filé. Na záver rozrezávame jabĺčka, či lúskame vlašské orechy, aby sme zistili, čo nás čaká v budúcom roku.
C
esnek Ľubo,
maratónec
Začíname s oblátkami s medom a cesnakom. Potom príde na rad kapustnica, kapor a na záver krupicová "ježiškova" kaša. Teraz si vychutnám už aj koláče, v čase aktívnej činnosti som sa im snažil vyhýbať.
Č
ierny Ladislav, predseda žilinského Rotary klubu
Večeriame rybaciu polievku, mliečnu z hláv, aj horehronskú kapustnicu s hubami a klobásou. Kapor nechýba samozrejme tiež. 
D
ado Milan,
prorektor Žilinskej univerzity
Kapor a k tomu musí byť taká vynikajúca kapustnica, ktorá sa robí na masle a varia sa v nej aj časti ryby. Ako medzijedlo mávame šúľance s tvarohom. Je to kombinácia zvykov severného a južného Slovenska.
E
ckert Pavol,
predseda Klubu darcov krvi
Duseného kapra, na prírodný spôsob. Ku kaprovi robíme taký diétny šalát ochutený kyslou smotanou. A špecialitu, manželkinu kapustnicu. Koláčom sa budem snažiť vyhýbať, dám si radšej suchý chleba.
F
icek Róbert, lekár
Aj u nás je to úplne klasické menu. Kapustnica, kapor, buď vysmážaný alebo pečený, zemiakový šalát a vianočné pečivo.
G
riga Stanislav, tréner Sparty Praha
Posledné dvoje Vianoce som bol v Indii a tam som večeral ryžu a zeleninu. Keď som však doma, jedávam klasicky kapustnicu, zemiakový šalát a keďže som vegetarián, smažený syr.
H
reus Michal, hokejista MsHK Žilina
Dodržujeme tradície. Ráno je pôst. Na večeru máme kapra so zemiakovým šalátom. Na začiatok sú oblátky.
I
vanková Katarína, finalistka Dievča
za milión
Kapra, šalátik, kapustnicu, v ktorej bude veľa, veľa klobásky, veľa, veľa hríbov a hlavne mi ju uvarí moja maminka. No a orechovú tortičku, kokosové ježe a mandarínky.
J
anušek Marián, viceprimátor Žiliny
 Večera začne oblátkami s medom, zbytky sa symbolicky nechávajú pre siroty. Nasleduje kapustnica s klobáskou, smotanou a zemiakmi. Druhé jedlo mávame klasicky kapra, zemiakový šalát a vychladené pivo. Doma mám aj psíka a najskôr dostane vždy večeru on, až potom jedávame my.
K
öhler Ivan,
výtvarník
a fotograf
Tento rok vyskúšam aj jesetera. Špeciálneho, vianočného, ktorého mi pripraví mimoriadne zdatný kuchár. A k tomu celý sortiment koláčikov zo starodávnej kuchyne mojej 80-ročnej mamy.
L
eitman Ivan, riaditeľ centra Náruč - pomoc deťom v kríze
Večeriame filé, pretože kapra nemá u nás kto zabiť. Inak je to klasicky kapustnica, zemiakový šalát a oblátky s medom. Rovnako je tomu aj v Náruči, kde si však robíme štedrú večeru už dva dni predtým, takže doma mám vlastne už druhé Vianoce. Aby som nezabudol, v kapustnici musí byť veľa hríbov. 
M
intál Marek, futbalista Norimbergu
 Najskôr sa samozrejme pomodlíme, nasledujú oblátky s medom, kapustnica s hubami a potom kapor, alebo filé so zemiakovým šalátom. Alkoholu moc neholdujem, ale niekedy si dám aj pohárik vínka alebo radšej pivo.
N
ociar Ján, športový manažér MsHK Žilina
Je to klasika. Kapustnica, zemiakový šalát a vyprážané rybie filé.
O
čko Milan, primátor Kys. Nového Mesta
Na Vianoce u nás jedávame úplnú klasiku, asi tak, ako väčšina Slovákov. Najskôr kapustnicu, potom rybu so zemiakovým šalátom.
P
opluhár Juraj, riaditeľ DPMŽ
Na Štedrý večer máme tradíciu, ktorú sme zdedili z rodiny a môj svokor v tom pokračuje. Jedine kapor a šalát. Predtým ešte oblátky a kapustnica. To sa nemení, odkedy som ženatý. Teším sa aj na koláče, pretože ich mám veľmi rád.
R
iška Martin,
cyklista


Zo strany mojich rodičov je to kapustnica bez mäsa, krupicová kaša, opekance s makom a šalát s kaprom, na začiatok oblátky s medom. Z manželkinej strany je to bez krupicovej kaše a opekancov.
S
lota Ján, primátor Žiliny
Na Štedrý večer večeriame vždy slovenskú klasiku. Najskôr kapustnicu alebo rybaciu polievku a druhé jedlo je kapor so zemiakovým šalátom.
T
omkowá Anna,
manažérka
MsHK Žilina
Na začiatok oblátky s medom, potom kapustnica s hubami
a zemiakový šalát. Dve tretiny domácnosti k nemu jedia rybie filé, jedna tretina pstruha.
U
rban Róbert, predseda krajského súdu
v Žiline
Je to kombinácia jedál vzťahujúcich sa k luteránskemu a kresťanskému vierovyznaniu. Mávame aj rybu, ale aj kapustnicu s mäsom, opekance s makom a oblátky. V kapustnici sa varí takzvaný "mäseník". Vyzerá to ako klobása, do čriev sa plní bravčové mäso doplnené prosom. Toto jedlo má pôvod na Gemeri, odkiaľ pochádzajú moji rodičia.
V
itos Rudo,
herec Mestského divadla Žilina
Kapustnicu, šalát, ale nie kapra, lebo sa mi nechce prplať s kosťami. Ja sa vlastne ani nechodím dívať do tých kadí s kaprami, lebo mi ich je ľúto. Kapra u nás konzumuje jedine manželka, ktorá si pár podkovičiek niekde zoženie.
Z
elník Štefan,
riaditeľ polikliniky na Vlčincoch
Začíname oblátkami s medom a potom nasleduje strúčik cesnaku proti chorobe. Tradične potom jedávame kapustnicu a kapra so zemiakovým šalátom. Na konci pohár červeného vína.
(mk, mif, bvá, ki)
Foto: archív


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 316
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 13 483
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 309
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 466
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 302
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 864
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 932
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 813
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 724
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 763
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinskí cestári najazdili za dva dni 24-tisíc kilometrov

Cestárov preverila prvá výraznejšia várka snehu počas tejto zimy.

Ilustračné foto.
Na dokončenie Tunela Višňové – Dubná skala prišli v decembri minulého roka tri súťažné ponuky

Situácia sa zhoršuje. Fakultná nemocnica eviduje narastajúce množstvo pacientov v kritickom stave

Nemocnica vyzýva lekárov, ktorí prerušili ordinačnú činnosť, na návrat do ambulancií.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?