Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

O dlhej ceste kapra na štedrovečerný stôl

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, odkiaľ je vlastne kapor, ktorý sa ocitne na vašom vianočnom stole?

Možno je jeden z tých, ktorého od ikry vypiplali zamestnanci Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ), ktorého hlavné sídlo je v Žiline. Presne to sme chceli vedieť od Jána Kohúta, vedúceho výroby SRZ v Žiline.


O KAPROCH VŠEOBECNE
Kapor, ktorý sa ocitne na vianočnom stole a pochádza zo slovenského chovu, by mal mať maximálne tri roky. Kapre z Čiech by mali byť aspoň o rok staršie, pretože u nás sa podstatná časť prírastku dotuje prikrmovaním kukuricou a pšenicou. V Čechách je to zasa viac prirodzený prírastok.
KDE SA KAPRE BERÚ
Po prvé máme na Slovensku rybničnú sústavu, kde sa doposiaľ pracuje staročeskou metódou výteru kaprov. To znamená, že do výterových rybníčkov dáme pohlavne dospelé samice so samcami a tam prebieha prirodzený neres. Ale k dispozícii máme aj tri liahne, kde vykonávame umelú reprodukciu, umelý výter kaprov. To sú v podstate dva spôsoby odchovu rýb na Slovensku.
NAJPRV SÚ IKRY A MLIEČ
Áno. Ikry sa však musia najprv odlepkať, keby sa polepili dohromady, nebolo by to dobré. Väčšinou sa to robí obyčajným mliekom. Potom sa oplodnené ikry vysadia do inkubačných fliaš. Inkubačná doba je pomerne krátka a závisí od teploty vody. Tam sú až po vyliahnutie vačkového plôdika. Nastáva veľmi dôležité štádium, keď rybka stráca možnosť prijímať potravu zo žĺtkového vačka a prechádza na vonkajšiu potravu. Malý kaprík sa totiž liahne veľmi nedokonale vyvinutý. V tomto štádiu sa presádza do tzv. plodníkových predvýťažníkov, teda do vodného prostredia s primeranou teplotou vody a s prirodzenou potravou. Malé kapríky si vyžadujú ten najjemnejší planktón, vírniky a rotatória. Pokiaľ je v ňom málo vírnikov, nastupujú obrovské straty.
NEBEZPEČNÝ ŽIVOT KAPRÍKOV
Aj keď sa kapríky odchovávajú v umelých podmienkach, ich život je stále v nebezpečenstve. V prvom roku dosiahne hmotnosť 2-3 dg, v ďalšom ju až zdesaťnásobí. Vtedy už o ňom hovoríme ako o násade a jeho šance sú dobré. Pokiaľ sú v dobrej kondícii úhyn a rôzne ochorenia im už tak nehrozia. V ďalšom roku, v optimálnych podmienkach, dosiahne konzumnú hmotnosť, má teda viac ako kilogram. U nás aj viac ako dva kilogramy. Cestu na vianočný stôl má otvorenú.
PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ
Ryby mám veľmi rád, na našom vianočnom stole nebudú určite chýbať. Ryby konzumujem často aj cez rok. Nezáleží na druhu ani na úprave. Ale predsa sa nič nevyrovná rybe pripravenej v prírode, pri rybačke. Stačí ju očistiť, posoliť, prípadne dochutiť divorastúcou rascou, napichnúť na ražeň a opiecť nad horúcou pahrebou. Čerstvý vzduch, blízkosť vody, vôňa pahreby a zážitky spojené s rybačkou, to sú tie najlepšie prísady.
 


 


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 29 458
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 540
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 542
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 044
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 857
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 677
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 998
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 816
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 416
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 196
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Bič na majiteľov dlhodobo stojacich áut. Mesto Žilina ich chce zdaniť

V minulom roku zaevidovali mestskí policajti 108 nepojazdných áut.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Už ste čítali?