Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

O dlhej ceste kapra na štedrovečerný stôl

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, odkiaľ je vlastne kapor, ktorý sa ocitne na vašom vianočnom stole?

Možno je jeden z tých, ktorého od ikry vypiplali zamestnanci Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ), ktorého hlavné sídlo je v Žiline. Presne to sme chceli vedieť od Jána Kohúta, vedúceho výroby SRZ v Žiline.


O KAPROCH VŠEOBECNE
Kapor, ktorý sa ocitne na vianočnom stole a pochádza zo slovenského chovu, by mal mať maximálne tri roky. Kapre z Čiech by mali byť aspoň o rok staršie, pretože u nás sa podstatná časť prírastku dotuje prikrmovaním kukuricou a pšenicou. V Čechách je to zasa viac prirodzený prírastok.
KDE SA KAPRE BERÚ
Po prvé máme na Slovensku rybničnú sústavu, kde sa doposiaľ pracuje staročeskou metódou výteru kaprov. To znamená, že do výterových rybníčkov dáme pohlavne dospelé samice so samcami a tam prebieha prirodzený neres. Ale k dispozícii máme aj tri liahne, kde vykonávame umelú reprodukciu, umelý výter kaprov. To sú v podstate dva spôsoby odchovu rýb na Slovensku.
NAJPRV SÚ IKRY A MLIEČ
Áno. Ikry sa však musia najprv odlepkať, keby sa polepili dohromady, nebolo by to dobré. Väčšinou sa to robí obyčajným mliekom. Potom sa oplodnené ikry vysadia do inkubačných fliaš. Inkubačná doba je pomerne krátka a závisí od teploty vody. Tam sú až po vyliahnutie vačkového plôdika. Nastáva veľmi dôležité štádium, keď rybka stráca možnosť prijímať potravu zo žĺtkového vačka a prechádza na vonkajšiu potravu. Malý kaprík sa totiž liahne veľmi nedokonale vyvinutý. V tomto štádiu sa presádza do tzv. plodníkových predvýťažníkov, teda do vodného prostredia s primeranou teplotou vody a s prirodzenou potravou. Malé kapríky si vyžadujú ten najjemnejší planktón, vírniky a rotatória. Pokiaľ je v ňom málo vírnikov, nastupujú obrovské straty.
NEBEZPEČNÝ ŽIVOT KAPRÍKOV
Aj keď sa kapríky odchovávajú v umelých podmienkach, ich život je stále v nebezpečenstve. V prvom roku dosiahne hmotnosť 2-3 dg, v ďalšom ju až zdesaťnásobí. Vtedy už o ňom hovoríme ako o násade a jeho šance sú dobré. Pokiaľ sú v dobrej kondícii úhyn a rôzne ochorenia im už tak nehrozia. V ďalšom roku, v optimálnych podmienkach, dosiahne konzumnú hmotnosť, má teda viac ako kilogram. U nás aj viac ako dva kilogramy. Cestu na vianočný stôl má otvorenú.
PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ
Ryby mám veľmi rád, na našom vianočnom stole nebudú určite chýbať. Ryby konzumujem často aj cez rok. Nezáleží na druhu ani na úprave. Ale predsa sa nič nevyrovná rybe pripravenej v prírode, pri rybačke. Stačí ju očistiť, posoliť, prípadne dochutiť divorastúcou rascou, napichnúť na ražeň a opiecť nad horúcou pahrebou. Čerstvý vzduch, blízkosť vody, vôňa pahreby a zážitky spojené s rybačkou, to sú tie najlepšie prísady.
 


 


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 171
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 858
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 053
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 182
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 737
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 641
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 515
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 417
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 403
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 270
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

12 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

15 h
Kapitán Strečna Jakub Beháň v zápase proti Višňovému (2:3). Trio bratov Beháňovcov nastrieľalo z dvadsiatich gólov FK Strečno v jesennej časti viac ako polovicu. Spomínaný Jakub ich dal päť, rovnako aj Marek. Tretí Patrik strelil jeden.

Futbalistom z obce na Váhu patrí až jedenáste miesto.

15 h

Uplynulý týždeň priniesol opäť zaujímavé udalosti.

24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

17 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

21 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?