Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Keď sviatky zavoňajú medovníkmi

Medovnikárstvo ako remeslo má svoje korene v Nemecku. Odtiaľ sa dostalo až k nám. Prvé medovnikárske cechy vznikli na našom území už v 17. storočí.

Medovníky sa robili z medového cesta a vtláčali sa do drevených, bohato zdobených foriem. Dnes už také nájdete len v múzeu. Aj medovnikárstvo sa zmodernizovalo. Presvedčili sme sa o tom u medovnikárky Evky Strašíkovej v Predmieri. "Základom dobrého medovníka je kvalitne vypracované cesto, správne koreniny a dobre preosiate suroviny," hovorí mladá majsterka tohto tradičného ľudového remesla. K medovníkom sa dostala prostredníctvom svojej sestry Márie. Dnes medovníky z jej dielne putujú po celom Slovensku a budú zdobiť vianočné stoly i stromčeky v mnohých domácnostiach. Vráťme sa ale k medovníkom.
"Do dobrého medovníka patrí múka, med, vajíčka, korenie, sóda bikarbóna a cukor. Cesto treba urobiť skôr. Doba odležania závisí od toho, koľko sme dali do cesta tuku. Cesto bez tuku musíme nechať odležať minimálne týždeň, najlepšie sa však dá upiecť po dvoch, troch týždňoch. Takéto medovníky vydržia aj niekoľko rokov. Upiecť ich však treba najmenej mesiac pred predpokladanou konzumáciou. Ale aj cesto s tukom vydrží aspoň rok," prezrádza časť svojho umenia Evka Strašíková.
A tu sme narazili na kameň úrazu mnohých gazdiniek. Do Vianoc je už len pár dní a medovníky ešte nemá napečené. A čo ak sa medovníky nevydaria? Hrôza pomyslieť. "Dám vám recept, ktorý bez problémov zvládne každá gazdinka. Stačí, keď cesto sa nechá odležať zo dve hodiny," ponúka Evka jedno zo svojich malých tajomstiev.
Úplne nakoniec sme sa od sympatickej mladej ženy chceli dozvedieť, či aj ona má rada medovníky. "Ani nie. Sladké vlastne vôbec nejem, a ak áno, tak si vyberám. Ale keď mám veľa roboty a pracujem dlho do noci, dám si aj medovník," vyčarila pekný úsmev Evka Strašíková.


 


Recept na medovník
  Potrebujeme: 1000 g hladkej múky, 240 g medu, 320 g práškového cukru, 120 g tuku (palmarín), 4 vajcia, 1 kávová lyžička korenín (mletá škorica, mleté hrebíčky), 1 kávová lyžička sódy bikarbóny.
Postup: Preosiatu múku, práškový cukor, sódu a koreniny dáme do misky (na dosku), vlejeme roztopený tuk s medom a vyšľahanými vajciami. Spracujeme na tuhšie hladké cesto. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkám na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme menšie tvary, ktoré potierame vyšľahaným žĺtkom a ukladáme na vymastený plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre 5-7 minút. Vychladené zdobíme bielkovou polevou (jeden bielok vyšľaháme s dvakrát preosiatym práškovým cukrom do zhustnutia). Polevu dáme do igelitového vrecka, zastrihneme malý otvor a miernym tlakom zdobíme medovníčky jednoduchými vzormi.   



 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Zelená Bratislava
  8. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Ruža zmeny
  5. Úpravy automobilov pre ZŤP
  6. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  7. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  8. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  10. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 579
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 354
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 162
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 876
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 606
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 381
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 792
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 143
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 948
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 620
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V III. lige kraľuje nezastaviteľný Hundák, v I. a II. triede na čele pätnásťgóloví strelci

Zápasy regionálnych či oblastných futbalových súťaží tento rok už pravdepodobne neuvidíme, väčšina duelov z jesennej porcie je však už za nami. Preto sme sa pozreli, ako vyzerajú poradie strelcov v jednotlivých súťažiach.

Daniel Hundák (druhý zľava) a Peter Jasenovský (tretí zľava) patria nielen medzi najlepších strelcov Bánovej, ale aj celej III. ligy.

Mesto Žilina požiada o návratnú finančnú pomoc vo výške viac ako 2 milióny eur

Radnica chce peniaze použiť na financovanie správy a údržby komunikácií a verejnej zelene.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Ilustračné foto.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii už v stredu o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?