Do Európy ho priniesli východné kmene dávno pred existenciou Rímskej ríše. Ale chmeľ na ochutenie piva sa stal populárnym až v 16. storočí. Ján Mjartan (43), tajomník žilinského Piveti klubu, pivo tiež považuje za svoj obľúbený nápoj. A nielen to – zaujíma sa aj o jeho históriu a spôsob jeho výroby. Keď bol v roku 1975 na spartakiáde v Prahe, so spolužiakmi súťažili, kto nazberá po hostincoch viac papierových tácok - podpivníkov. Po návrate domov tieto tácky začal zbierať systematicky. K nim neskôr pribúdali i etikety a korunkové uzávery z pivových fliaš. Spočiatku mu to šlo pomerne rýchlo, postupne nové exempláre zháňal čoraz ťažšie. „V tom čase som sa dozvedel, že v Žiline je klub, v ktorom sú organizovaní podobní nadšenci ako ja. Prijali ma medzi seba a odvtedy sa moja zbierka utešene rozrastala,“ pochvaľuje si Ján. Hoci v žilinskom klube je momentálne registrovaných len desať aktívnych zberateľov pivových predmetov, spolupracujú aj s klubmi po celom Slovensku, čo prináša zaujímavé možnosti prírastkov. „Pravidelne vychádza katalóg noviniek aj prehľad našich zbierok a podľa toho vieme, čo nám ešte chýba,“ objasňuje nám výhodný systém spolupráce. Predtým boli zdrojom Jánových prírastkov najmä vlastné nákupy, nálezy na starých povalách, či kamaráti. Výmena s ostatnými zberateľmi mu však pomohla zbierku značne rozšíriť. „Dnes mám asi 200 podpivníkov, 4 000 etikiet a 1200 korunkových uzáverov. Všetky sa týkajú slovenského piva. Rozhodol som sa len pre našu krajinu, pretože, kto chce zbierať celý svet, musí bývať v rodinnom dome. Ja žijem v trojizbovom byte a už aj tak mám niekedy problém pri triedení nových vecí. Na Slovensku máme teraz len desať pivovarov a etikety nemenia tak často ako niektoré zahraničné. Keďže mám menej kusov ako niektorí zberatelia, aspoň si ich môžem všetky z času načas poprezerať,“ hovorí. Zvlášť etikety majú mnoho variant a niektoré sa od seba líšia napríklad len telefónnym číslom. Najstaršie má 80-ročné, na nich sú telefónne čísla ešte dvojmiestne. V pivovaroch o svojich sympatizantoch dobre vedia. Ak vydajú niečo nové, pamätajú na nich a pošlú im zásielku do klubu. „Do pivovarov, i do tých zahraničných, chodíme spolu aj na exkurzie. Dovolím si povedať, že máme často o ich histórií lepší prehľad ako ich zamestnanci. Pivo by som vedel už aj sám uvariť, len by som na to tiež potreboval priestory. No nie som veľký pivkár, niekedy za mesiac nevypijem ani deci. Poznám dokonca aj takých zberateľov pivových predmetov, ktorí pivo vôbec nepijú,“ priznal sa nám pri čaji Ján Mjartan a na rozlúčku nás nezabudol pozvať na veľkú pivársku burzu, ktorá bude 3. a 4. marca v Martine v Gymnáziu P. Tótha. Takže, ak sa vám niekde doma povaľuje nejaká zaujímavá pivová etiketa alebo nejaký starý uzáver z pivovej fľašky, nezahadzujte ich. Na burze za ne môžete dostať aj rovných tisíc korún. „Alebo tiež len 50 halierov, záleží na tom, o aký kus ide,“ upresnil nám zberateľ.