Streda, 8. február, 2023 | Meniny má Zoja

Ovocnú úrodu skvapalňujú

Minuloročná úroda ovocia bola slabá, liehovarník Milan Pavlík (72) z pestovateľskej pálenice v Bytči – Hliníku hovorí, že už pomaly končia.


Koľko rokov sa venujete páleniu?
Začal som už ako dôchodca pred dvanástimi rokmi. Povolenie na prevádzkovanie pálenice nedostane hocikto. Potrebné je absolvovať odborné školenie a spraviť skúšky. Potom všetko závisí už od toho, koľko ovocia sa urodí a v akej kvalite. Táto sezóna bola zatiaľ najslabšia. Ovocia bolo málo, preto už pomaly končíme. Vlani sme pálili až do apríla.
Z akého ovocia pálite najviac?
Podľa zákona možno páliť len z ovocia, ktoré si zákazník sám dopestuje. K nám chodia najmä tí, ktorí majú záhrady a sady v našej oblasti. Najviac spracúvaváme jablká a slivky, zvyšok tvoria hrušky. Je to rôzne, podľa toho, čo sa v ktorý rok urodí. Čerešní a marhúľ je u nás málo. Pálili sme už aj z trniek. Občas niekto privezie zmes „čo záhrada dala“ – jahody, egreše, ríbezle, pomiešané s hruškami, slivkami. Vznikne z toho síce alkohol, ale má zmiešanú chuť. Povolené je tiež prepaľovanie vína na pálenku. Citrusové plody u nás nepálime aj preto, lebo éterickými olejmi zanášajú technologické zariadenie.
Ako sa správne pripravuje kvas?
Kvalita pálenky závisí od kvalitného kvasu. Ovocie zberáme, až keď je zrelé. Do nádoby – nikdy nie kovovej – ho dávame drvené, bez nečistôt, plesní, konárikov. Čerešne je nutné aj odstopkovať. Prikryté ovocie sa pri vhodnej teplote kvasí minimálne šesť týždňov. Viac razy sme už pálili kvas aj predchádzajúcej sezóny. Ak bolo ovocie uložené v chlade, kvasobný proces sa na určitý čas zastavil.
Koľkokrát ovocie prepaľujete?
Pripravený kvas sa vleje do kotla. U nás kúrime drevom, ktoré si zákazníci prinesú. Vraj je to pre nich výhodnejšie ako plyn. V kotli sa ovocie premiešava a pri 90–stupňovej teplote sa začne odparovať. Pary putujú potrubiami do chladiča, kde sa skvapalnia na takzvanú „vodku“. Tú potom znova prevaríme v rafinačnom  kotli, a tak vznikne hotový destilát – pálenka.
Môže sa pálenka hneď piť?
Pravdaže. Po dopálení si ju zákazník hneď „koštuje“. Stáva sa, že do pálenice príde páliť aj celá rodina. Spravidla to je tak, že čím toho majú menej, tým viac ich príde. Pre niektorých je to hotová rodinná udalosť. Pri staršej pálenke sa chuť ovocia zvýrazní. Ak fľašku zakopeme, vydrží dlhšie, ale len preto, že neláka. Nesmie byť však tiež v plastových nádobách, ale v sklených.
Na akej pálenke si pochutnáte vy?
V pálenici zásadne nepijem a do krčmy si zájdem na malé pivko len cestou z futbalu. Najradšej mám štamprlík 53-percentnej jablkovice. Niektorí zákazníci trvajú na 60-percentnej pálenke, ale tá už škodí zdraviu, lebo leptá sliznicu.
Čo si myslíte o domácich „čiernych“ páleniciach?
Okrem toho, že je to nelegálne, hrozí pri neodbornom pálení aj nebezpečenstvo úrazu a konzumáciou takéhoto alkoholu časom aj oslepnutie. Poznám ľudí, čo strávili dlhý čas v nemocnici po výbuchu doma robeného kotla. Domáci alkohol môže obsahovať metanol, pretože destilačné zariadenia nespĺňali požadované parametre. My máme až 320-centimetrové stúpanie potrubia, čo si v garáži sotva niekto dovolí. A kvalitný alkohol pritom môže, pravdaže v malých dávkach, pôsobiť aj ako liek.


 


 

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  2. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  3. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  4. INDEX: Prečo stále nemáme diaľnicu do Košíc
  5. Vyšlo februárové Doma v záhrade
  6. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu
  7. Turisti ešte v Egypte neobjavili veľa miest, hovorí delegátka
  8. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  1. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí
  2. Na bezpečnom internete záleží
  3. Ako vyzerá inteligentný bytový dom? Tajomstvo je v technológiách
  4. Podporujme imunitu aj vysokočistým beta glukánom
  5. Môjobchod posilňuje svoju pozíciu v Košickom kraji
  6. Európu sužuje chrípka nebývalých rozmerov. Ako sa chrániť?
  7. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  8. O2 predstavilo novú generáciu O2 Paušálov
  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 7 627
  2. Dom postavený z konope? Nápad, ktorý si zaslúžil envirocenu 3 789
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu 3 261
  4. Chýbajúce zuby? Toto je trvácne riešenie, ktoré nebolí 2 254
  5. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 950
  6. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model 662
  7. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka 608
  8. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 491

Blogy SME

  1. Tomáš Vodvářka: Morálka nebo prachy?
  2. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  4. Olívia Lacenová: Spolupráca Elona Muska s Dogecoin priniesla zníženie uhlíkových emisií o 25 percent
  5. Benjamín Páterek: Divoký Island, 1. časť: Namiesto hurikánu ľadové kráľovstvo
  6. Juraj Gavora: Denník Postoj ako ufňukaná konzerváreň
  7. Jozef Stasík: Prečo nemôžeme byť Singapurom?
  8. Tupou Ceruzou: Obedy zadarmo
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 29 965
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 096
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 8 973
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 7 654
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 607
  6. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 102
  7. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 2 922
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 504
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Predseda predstavenstva klubu Vlci Žilina Rastislav Chovanec.

Žilina má ešte na súpiske miesta pre dvoch zahraničných hráčov.


5 h

Sú vyškolení na vyhľadávanie a záchranu osôb v ruinách v mestskom prostredí.


a 1 ďalší 7 h
Smútok žilinských hokejistov po záverečnom hvizde.

Žilinčania vyhrávali 46 minút najtesnejším rozdielom, no víťazstvo si nepostrážili.


8 h

Mal pri sebe neznámu rastlinu aj bielu kryštalickú látku.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

O incidente informovala mestská polícia Liptovského Hrádku.


7. feb

Skúsený jaskyniar hovorí, že tak veľké objavy nečakali.


7. feb

Zákon zakazuje znečisťovať cesty.


5 h

Radnica by mala nariadiť celoplošný zákaz kŕmenia nutrií.


7. feb

Blogy SME

  1. Tomáš Vodvářka: Morálka nebo prachy?
  2. Pavel Macko: 8. február - deň, ktorý mal vojsť do dejín.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Nitrianska Blatnica
  4. Olívia Lacenová: Spolupráca Elona Muska s Dogecoin priniesla zníženie uhlíkových emisií o 25 percent
  5. Benjamín Páterek: Divoký Island, 1. časť: Namiesto hurikánu ľadové kráľovstvo
  6. Juraj Gavora: Denník Postoj ako ufňukaná konzerváreň
  7. Jozef Stasík: Prečo nemôžeme byť Singapurom?
  8. Tupou Ceruzou: Obedy zadarmo
  1. Peter Sarkocy: 4 dôvody prečo by som si už nekúpil Škodu Enyaq 29 965
  2. Štefan Vrátny: Pohľad zvonku na Budajove vzťahy s ŠtB 18 096
  3. Richard Sulík: Ako sme vyriešili najväčší problém tejto krajiny a teraz ponúkame reštart 8 973
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 7 654
  5. Jana Melišová: Vdýchava drevu nový život a dušu 4 607
  6. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 3 102
  7. Igor André: Dve poznámky ku „rómskemu Kanaánu“ vo Veľkej Británii 2 922
  8. Ľudmila Križanovská: Veľká Británia a USA sú najväčšie zlo na svete 2 504
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Východniarom tu čas beží rýchlejšie
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 56. - Arktída - Edmund Hillary, Neil Armstrong a ich výlet na severný pól (1985)
  3. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  4. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu