Varenie čaju totiž vôbec nie je také jednoduché, ako sa mnohým zdá. Čo sa vlastne skrýva v tomto nápoji, na to sme sa spýtali Márii Lapšanskej (21) a Ivany Berhanovej (20) v najstaršej čajovni v Žiline.
Odkiaľ pochádza čaj?
Najstaršia zmienka o čaji je z roku 2700 pred naším letopočtom z Číny, ale dnešným najväčším výrobcom a konzumentom čaju je India. Na Slovensko sa dováža aj z Afriky, Južnej Ameriky, či z Japonska. Čaj je bielo-
kvitnúci stálozelený ker. Môže byť vysoký aj dvadsať metrov. Na plantážach dosahuje ale výšku asi len meter, aby sa dali pohodlne trhať lístky, z ktorých sa získava čaj.
Ktoré druhy čaju poznáme?
Podľa spôsobu spracovania čajových lístkov rozlišujeme čaj čierny, biely, žltý, zelený alebo červený. Najzdravší - zelený čaj sa spracúvava tak, že hneď po zbere sa lístky sušia, a preto si udržiava vysoký obsah vitamínov a minerálnych solí. Čierny čaj sa pripravuje fermentáciou – kvasením a následným sušením čajovníkových lístkov. Okrem toho si ľudia pripravujú rôzne odvary, výluhy a zápary, ktorým tiež hovoria čaj, napríklad z kvetov, ovocia, lístkov a korienkov byliniek, bobuliek, či kôry stromov. Sú to vlastne nečaje. U nás ponúkame čaje aj v sáčkoch, no kto si ho chce naozaj vychutnať, zaleje si čaj sypaný.
Ako sa správne čaj pripravuje?
Aký silný bude čaj, to závisí od množstva suchého čaju a od času, v ktorom sa nechá pôsobiť. Ak je voda silno chlórovaná, necháme ju niekoľko minút vrieť bez pokrievky, tým sa najväčšia časť chlóru vyparí. Zelený čaj sa nesmie zaliať vriacou vodou, ale len maximálne 70 stupňovou. Lúhovať ho necháme dve až tri minúty a precedíme. Zelený čaj by sa nemal piť studený. Čierny čaj sa lúhuje 4 – 5 minút a môže sa zaliať aj vriacou vodou. Čaj by nikdy nemal prísť do styku s kovom, s výnimkou striebra, lebo by to zmenilo jeho chuť. Čajníky, šálky aj lyžičky by mali byť porcelánové, sklenené, prípadne keramické. Do čaju môžeme pridať nielen cukor, ale i med, citrón, celú škoricu, suchú vanilku alebo voňavé klinčeky. Med však nedávame do horúceho čaju, lebo tým stratí svoje priaznivé účinky. Ľudia si doň pridávajú aj alkoholické nápoje, ale podľa nás to chuti čaju neprospieva. V letných horúčavách by sa mal piť čaj vlažný, zabraňuje poteniu a potláča pocit smädu.
Aký je úžitok z pitia čaju?
Pre mnohých je šálka teplého čaju jediným možným spôsobom, ako sa prebrať do nového dňa. Jeho lahodná chuť však osvieži nielen telo, ale i myseľ. Každý druh čaju pôsobí ináč - uľahčujú trávenie, znižujú hladinu cholesterolu, čistia krv, zvyšujú koncentráciu, znižujú riziko ochorenia na rakovinu a podobne. Pri pití čaju sa dá odpočinúť, uvolniť. Možno aj preto si k nám chodia často posedieť páriky zaľúbencov. Aj na Valentína sme tu mali úplne nabité. Tieto bylinky sú zázračné, je v nich zdravie, ale ako hovorí naša šéfka Katarína Molnárová: „Aj dobrý čaj treba striedať.“