Pri príprave pokrmov sa bez nich nezaobídu ani reštaurácie, hotely, či školské kuchyne. Je, samozrejme, nevyhnutné, aby váhy vážili spoľahlivo. Občas ich preto treba zveriť do rúk kompetentným odborníkom, ktorí ich nastavia a pokiaľ treba, aj opravia. O tejto téme nám porozprával najmladší váhar v Žiline, Peter Knapec (29).
Odkedy sa venujete tomuto neobvyklému povolaniu?
Vyučený som mechanik strojov a zariadení. Ako 15-ročný som sa začal priúčať tejto práci od môjho otca, tiež váhara. Ináč sa tomu naučiť dnes u nás nedá, pretože najbližšiu váharskú školu v Čechách, pokiaľ viem, zrušili. Po šiestich rokoch praxe som si spravil skúšky z metrológie a osamostatnil som sa.
S akými váhami sa stretávate pri svojej práci?
Váhy rozdeľujeme na mechanické a elektronické. Ja opravujem váhy od lekárenských s presnosťou na 10 miligramov, až po betonárske. Na betonárkach sa na váhach hlavne zisťujú odchylky pri vážení, čiže kalibrujeme, aby neprerábali na cemente a prísadách do betónu. Váhy sú aj v mnohých obchodoch, takže máme stále čo robiť. Dnešné domáce osobné váhy sa opravovať neoplatí a väčšinou sa to ani nedá. Najväčšie váhy u nás sú v kameňolomoch alebo v kovošrotoch, tie vážia nákladné autá aj s nákladom.
Čo škodí váham, keď sa kazia?
Môže to byť nesprávne zaobchádzanie alebo umiestnenie v nevhodnom prostredí. V pekárňach víri múka, v kuchyniach je vlhko, inde zase prach. To všetko spôsobuje, že váhy nevážia presne. Takisto je potrebné kontrolovať aj závažia mechanických váh, pretože tie sa tiež časom zoderú, obijú, prípadne zamastia.
Kto zaručí, že po vašej oprave váhy vážia presne?
Na Slovensku je to už storočia zariadené tak, že prácu opravárov kontrolujú pracovníci Slovenskej legálnej metrológie. Je to pre nás dosť komplikované, ale zatiaľ to ináč nejde.
Koľko vážite vy a akú vlastnosť si najviac vážite u ľudí?
Momentálne mám 96 kilogramov. Viem to celkom presne, pretože na váhe pri opravách stojím každý deň. U ľudí si najviac cením asi poctivosť. Naučil som sa, že ak by som raz niekoho oklamal, dlhodobo by sa mi to nemuselo vyplatiť. A to si, pravdaže, ako podnikateľ nemôžem dovoliť.
Metrológia sa venuje mieram a váham. Správnosť meradiel je potrebné kontrolovať na zabezpečenie ochrany spotrebiteľov, zdravia, majetku, životného prostredia a bezpečnosti pri práci. Začiatok organizovanej metrologickej činnosti na Slovensku bol v roku 1764, keď v Rakúsko – Uhorsku panovníčka Mária Terézia vydala cisársky patent na povinnú kontrolu meradiel, takzvané ciachovanie. Jeho cieľom bolo zjednotiť používané miery a zabezpečiť jednotné merania v celej monarchii. V dávnych dobách sa miery odvodzovali väčšinou z dĺžky ľudského tela – stopa, krok, lakeť a podobne. Základy systému mier – metrického systému stanovili francúzski matematici Méchain a Delambre v roku 1806. Jednotkou dĺžky bol určený meter. Na území Slovenska bola Metrická sústava zavedená už v roku 1876. Definované boli dve základné jednotky – meter a kilogram.