Lahodná chuť chleba

Chlieb berie do ruky denne polovica planéty. Nikdy nám nezovšednie a nemožno ho nahradiť nijakou potravinou.


Vo svojej súčasnej podobe je známy vyše dvetisíc rokov. V pekárničke vo Višňovom sme sa na jeho výrobu
spýtali pekára a majiteľa Pavla Ďurošku. Bolo to presne v deň jeho  24-och narodenín.


Odkedy podnikáte v pekárni?
Môj otec začal piecť chlieb už pred dvanástimi rokmi v Rosine. Nie je vyučený pekár, no hovoril si, že ľudia budú jesť chlieb vždy. Pol roka pečieme už aj vo Višňovom. Tu pracujeme piati, je to taký rodinný podnik. Začínali sme chlebom, no teraz pečieme aj rožky, slané a sladké pečivo, cereálne, sójové aj grahamové výrobky, sendviče, žemle a podobne. 
Z akej múky pečiete chlieb?
My pečieme najmä zo pšeničnej a ražnej múky, ale chlieb sa dá upiecť zo všeličoho. Keď bol v stredoveku hlad, vyrábali ľudia chlieb zo všetkého, čo im prišlo pod ruku, aj z fazule či hrachu. Chlieb vyrábame starým klasickým spôsobom na kvas, bez použitia chemických prídavných látok. Takýto vydrží chutný aj týždeň.
Ako sa vyrába chlieb?
Pri tradičnom spôsobe výroby chleba – ručnej výrobe – sa cesto po vymiesení strojom ručne formuje, sádže i vyťahuje z pece. Vo veľkopekárňach sa chlieb vyrába prakticky bez zásahu človeka do výrobného procesu. Múka sa zapracuje s vodou, soľou, rascou a droždím. Cesto sa spracuje do tvaru bochníkov, v ošatkách sa nechá v pare nakysnúť a v peci sa upečie. V našej plynovej peci sú rožky 12 minút pri teplote 300  stupňov Celsia a chlieb 40 minút pri teplote 280 stupňov Celsia. Tepla si teda užijem, za zmenu vypijem aj štyri litre vody. Tu vo Višňovom máme víkendy voľné, no v Rosine pečieme nonstop. V noci sa nám však nedrieme, pretože v pekárni sa človek musí dobre zvŕtať. O tretej hodine ráno už prichádzajú prvé autá pre voňavý chlieb. Naša pekáreň je v strede obce, takže keď pečieme vianočky alebo škoricové pečivo, rozvoniava to po celom Višňovom.
Dá sa povedať, že v „pote tváre dorábate svoj chlieb?“
Veru, práca v pekárni je náročná. Za deň nám rukami prejdú tony. Nesadnem si za zmenu ani raz. Múka sa lepí na pľúca horšie ako uhlie. V začiatkoch som si neraz aj popálil prsty na peci. Ale chlieb mi stále chutí, nikdy sa ho neprejem.
Ako je možné, že niekde stoja rožky len 60 halierov?
V pekárenskom priemysle je silná konkurencia, preto sa výrobcovia snažia presadiť nielen kvalitou, ale i cenou. Za 60 halierov u nás však nie je možné rožky vyrobiť, to je nereálna cena. Plyn, nafta, elektrina sú čoraz drahšie. Veľké hypermarkety ale drobné pečivo, v snahe prilákať zákazníkov, predávajú dotované – pod cenu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou



 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Žilina

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 028
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 614
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 542
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 497
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 097
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 897
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 835
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 219
  1. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  2. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  3. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  4. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  5. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  6. Eva Bachletová: Pre mamy
  7. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  8. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 522
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 960
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 571
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 948
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 982
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 337
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 047
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 339
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Igor v Kyjeve.
  2. Viktor Pamula: Tvorí sa nová Európa
  3. Eva Gallova: Pred koncom vojny nemecké velenie vybralo 23 budovy, ktoré zničia v Banskej Bystrici na námestí a priľahlých uliciach
  4. Anton Kaiser: Medzinárodná fotografická výstava
  5. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  6. Eva Bachletová: Pre mamy
  7. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  8. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 522
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 960
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 571
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 948
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 10 982
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 337
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 047
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 6 339
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu