Známy hubár totiž počas svojej prvej tohtoročnej „hubačky“ našiel kapitálny kúsok – štvorkilogramového vatovca. Pozoruhodné na tom je najmä to, že vatovec by po správnosti o takomto čase vôbec nemal rásť. Až o také dva týždne. „Našiel som ho vo Višňovom za družstvom a bolo to také menšie prekvapenie, pretože takto skoro ešte vatovce nerastú,“ prezradil František Ďuriš. Podľa neho bude táto hubárska sezóna vynikajúca. „Veľmi dlho bola zima a sneh. Laď sa topil, bolo dosť vlahy a potom sa oteplilo. Vytvorili sa také podmienky, ktoré veľmi skoro priali hubám, a tak vybehli asi o dva týždne skôr ako obyčajne,“ dodal. František Ďuriš je známy v celej Rosine aj vo Višňovom ako veľmi dobrý hubár. „Zaujímam sa väčšinou o takéto huby, ako je vatovec obrovský. Má totiž veľký objem. Vždy ho rozdelím medzi susedov a keďže ma už veľmi dobre poznajú, tak vedia, že sa neotrávia. Je to veľmi zdravá huba a dá sa pripraviť na viacero spôsobov. Robí sa z neho omáčka, dá sa sušiť ako hríb, dá sa obaliť v cestíčku ako rezeň. Niektorí ľudia ho veľmi neobľubujú, ale poznám aj takých, ktorí sa v ňom doslova vyžívajú,“ hovorí známy hubár a znalec prírody. K takým patrí aj on sám a na vatovca nedá dopustiť. Široko-ďaleko najväčší znalec vatovca obrovského našiel pred rokom ešte o kilogram ťažší exemplár. Ten je až doteraz jeho najväčším osobným úlovkom. Pochutila si na ňom vtedy takmer celá ulica. Nám prezradil, že za sezónu dokáže nájsť aj 50 kilogramov jeho obľúbenej pochúťky. Takto skoro však rásť niektoré huby nikdy nezažil. „Rastú už aj hríby. Ja som síce ešte žiadny nenašiel, ale kamaráti už v oblasti Strečna našli aj dubáky,“ dodal. Okrem húb František Ďuriš, ktorý o pár dní oslávi šesťdesiatku, celý život zbiera aj liečivé rastliny. Príroda je jednoducho jeho srdcu blízka. „V Rosine a vo Višňovom ma už veľmi dobre poznajú. Veľa húb rozdám a niektorí ma už volajú vatovec,“ prezradil na záver.