Akým spôsobom je najlepšie zbierať huby? Na túto základnú otázku nám odpovedal Libor Mastný (na malej snímke), ktorý je evidovaný v mykologickej spoločnosti pri SAV. „Najlepšie je hubu vytiahnuť pomalými, krúživými pohybmi. Odrezávať hríby nie je dobré. Pri muchotrávkach zelených sa vám totiž môže stať, že odrežete rozpoznávací znak tzv. kalich smrti a spletiete si ju s plávkou zelenou. Navyše pri odrezaní, len vrchnej časti nechávate pre svoju konkurenciu neklamný znak, že na tomto mieste sú hríby. Ak si však svoje miestečko uchováte v tajnosti, o týždeň, dva na ňom nájdete ďalšie huby. Poslednou nevýhodou je, že zvyšok, ktorý ostal v zemi, nám v prípade dažďov začne hniť a potom tam už nič nevyrastie.“
Pracou mykológa je skúmanie rôznych druhov húb. „Minulý rok sa pri Považskej Bystrici podarilo nájsť také hríby, o ktorých sa už predpokladalo, že vyhynuli. Výskumníci urobili rojnicu a zbierali všetko, čo našli, ja som, žiaľ, pri tom nebol,“ hovorí Libor. Pred tridsiatimi rokmi však našiel pabelaočku výtrusnú, o ktorej sa v tej dobe nevedelo ani to, či je jedlá. Najprv ani netušil, že našiel tak vzácnu hubu. Spolu s ostatnými ju v balíku poslal do Bratislavy dnes už nebohému mykológovi Fabrymu. Až ten ho písomne na jeho vzácny objav upozornil. „Neskôr, keď som bol na návšteve botanického múzea v Bratislave, uvidel som tento hríb medzi najvzácnejšími exponátmi, a preto mám práve z jeho nájdenia najväčšiu radosť,“ s hrdosťou v hlase dodáva Libor.
O tom, že nešťastie nechodí po horách, svedčí aj prípad z Poľska, kde partia mladých hubárov zomrela na následky otravy po zjedení pavučinovca plyšového. Inkubačná doba otravy je v jeho prípade desať až dvadsať dní, a to si už málokto spomenie, že ho jedol. Pavučinovec nepatrí k lákavým hubám, a preto je ťažké povedať, prečo ho zbierali. Možno aj oni verili povere, že každá huba je jedlá, keď sa dobre uvarí. „Toto v žiadnom prípade nie je pravda. Existujú síce huby, napríklad satan, ktorý keď sa dobre uvarí, stratí svoju jedovatosť. To je však len zriedkavá výnimka a musíte ho variť minimálne polhodiny,“ upozorňuje Libor.
Niektoré hríby sú podľa zákona chránené a za ich odtrhnutie hrozí niekoľko tisícová pokuta. V praxi ju však ešte nikomu neudelili. „Ja osobne si myslím, že všetko je na uvedomelosti ľudí. Ak by som niekoho takého v lese stretol, upozorním ho, nech ju druhý raz netrhá, aj tak to väčšinou nie sú bohvieako lákavé huby, ale o to vzácnejšie,“ na záver povedal Libor.