Už v minulosti sme písali o jeho neuveriteľne veľkých vatovcoch. Minulý týždeň sa mu však podarilo objaviť ďalšiu menej známu, ale zato o to viac chutnú hubu. Ide o strmulu a František Ďuriš jej na jednom mieste našiel asi 30 kilogramov. „Našiel som ju v Rosine, v chotári Potoky. Veľa ľudí strmule nepozná, a tak ich ani nezbiera. Je to však vynikajúca huba a keby ju ľudia poznali, bola by asi vzácnejšia ako niektoré hríby,“ myslí si hubár. Podľa jeho slov sa totiž tieto huby hodia prakticky na všetko. „Najlepšie sú v polievke, s vajíčkom, môžu sa ale aj zavárať a zmraziť,“ hovorí.
Strmula rastie väčšinou pod listnatými stromami a je to jesenná huba. „Nájsť ju možno od septembra do októbra a na troch alebo štyroch štvorcových metroch vyrastie aj 20, či 30 kilogramov. Je podobná ako pňovka, má však hrubšie stonky a chuťovo je oveľa lepšia,“ dodal František Ďuriš, ktorý sa na menej známe druhy húb vyslovene špecializuje. Čo ale robí s tridsiatimi kilami výborných, jedlých húb? „Väčšinu som rozdal. Nechcel som totiž, aby sa mi doma také množstvo pokazilo. Mám stabilných odberateľov, ktorí ma už poznajú a dôverujú mi. Strmulu zbieram odjakživa. Je dobrá aj na sušenie. Je to totiž výborná aromatická huba,“ hovorí.
Sám tvrdí, že na hríby moc nechodí. „Zbieram ich len pre vlastnú potrebu. Aby som mal do kapustnice. Viac ma zaujímajú huby, ktoré sú chuťovo vynikajúce a veľa ľudí ich nezbiera, pretože ich nepozná,“ prezradil vášnivý hubár. Podľa jeho slov je táto hubárska sezóna dobrá a huby ešte stále rastú. Budú vraj až do októbra.