Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Vyrástol som pri ovciach

Štefan Žubor (58) pochádza zo Zázrivej, ale dvadsaťšesť rokov býva na Kysuciach.

Dvadsať rokov z toho strávil pri pasení oviec ako bača. Naposledy sa svojmu remeslu venoval toto leto, keď chodil na salaš v Lopušných Pažitiach, kde pomáhal a odovzdával svoje skúsenosti pri výrobe ovčieho syra či žinčice.


„Od malička som vyrastal pri ovciach. Naučil som sa ich dojiť a pásť, robiť výrobky z mlieka,“ spomína na svoje neľahké detstvo Štefan Žubor, ktorý je vyučeným bačom. Po mnohých rokoch strávených pri ovciach ani nemusel chodiť do školy. Išiel priamo na preskúšanie na učilište do Trenčína. Skúšky bez problémov zložil, veď najlepšou školou je prax a odvtedy bačoval oficiálne. „Bratia ma zobrali v osemdesiatom roku k sebe a na družstve v Radoli sme mali na starosti štyristokusové stádo ovečiek,“ hovorí o svojich začiatkoch na Kysuciach. Traja bratia Juro, Jano, Laco a Števo preháňali svoje stádo po zelených pasienkoch od jari do jesene. „Na Michala sa končí s dojením a podľa počasia sa ovce zháňajú do ovčína na zazimovanie,“ vťahuje nás do pastierskeho života bača Štefan. V zime sa pri ovciach tiež nedá zaháľať, akoby si niekto myslel. O zvieratá sa treba starať, kŕmiť a čistiť ovčín. V januári, ale už aj okolo Vianoc, sa začínajú bahniť prvé ovce a vtedy pre pastierov ešte len začínajú prebdené noci. „Počet jahniatok sa postupne zvyšoval a niekedy za jednu noc ich uzrelo svetlo sveta aj dvadsať,“ rozpráva Štefan Žubor. Niektoré ovce privedú na svet aj dvojičky a povinnosťou bratov bolo dávať pozor, aby mláďa či ovca neuhynuli. „Keď nechce plekať, musia sa jahňatá odobrať. Dajú sa do jasieľ, kde sa prikrmujú nadojeným mliekom. Po troch dňoch sa mladé vráti do stáda a ak ho ovca prijme, môže v ňom zostať,“ zachádza do podrobností chovu ovečiek. Boli sme zvedaví, čo znamená slovo plekať. Bača len zalomil rukami. „Po vašom to je dojčiť,“ smeje sa našej neznalosti. Na začiatku apríla sa mladé odstavujú a ovce sa začínajú dojiť. „Dojenie je veľmi namáhavé, to nie ako keď sa krava dojí. Veľa námahy a málo mlieka,“ vzdychne si Štefan a nevdojak zatne päste, akoby práve skončil poludňajšie dojenie. Vzápätí nám vysvetlí, že zo začiatku sa ovce doja dva razy a potom až tri razy za deň. Okolo 10. mája sa ovce vyháňajú na pasienky a zostávajú tam až do jesene. Okrem toho sa ešte stále prikŕmujú senom, pretože prechod na zelenú pastvu sa nerobí naraz. Na salaši sa deň v piatok či sviatok začína o štvrtej ráno. „Narichtujú sa gelety a putery, všetko sa poumýva, nesmie sa zabudnúť na plátno, cez ktoré sa mlieko cedí,“ opisuje prípravy, kým príde v košiari na rad prvá ovečka. Jedna dá tak dva-tri deci, keď je dobrá a keď sú všetky hotové, spracuje sa mlieko. Stádo sa pod dozorom pasie a prichádza čas na výrobu obľúbených syrových výrobkov. „Do mlieka sa podľa potreby pridá syridlo, ktoré zabezpečí, aby sa zrazilo a mlieko sa v putere zohrieva, kým nedosiahne teplotu tridsať až tridsaťtri stupňov. Potom sa zmes dá na päťdesiat minút odstáť,“ zasväcuje nás do výroby čerstvého ovčieho syra Štefan. Potom sa zvrchu zbiera vzniknutá zrazenina a ako nás upozorňuje skúsený bača, rukami a nie sitkom, lebo to nie je správne. Všetko sa dá do plátienka a nechá sa zavesené odkvapkať. Tekutina, ktorá zostala, sa preleje do kotla a za stáleho miešania sa odvára. „Miešať treba poriadne, kým to schladne, lebo keď sa zmes zoseká, je po žinčici,“ nešetrí dobrými radami Štefan a preloží nám, že zosekať znamená zraziť sa. „Ja rozprávam tak po bačovsky,“ ospravedlňuje sa za svoj nám nezrozumiteľný jazyk. „Ak chcete údiť oštiepok, musíte ho na osem hodín namáčať do slanej vody a až potom dať do udiarne. Ak ho chcete neúdený, stačia dve-tri hodiny,“ zavŕši plejádu dobrých rád. A čo by to bol za bača, keby nezažil príhodu s medveďom. Stalo sa to, keď pásli pod Stenami. „Ovce sa už všetky rozutekali, keď tridsať metrov odo mňa sedí na pníku statný medveď,“ rozochveje sa Štefanov hlas pri hrôzostrašnej spomienke. „Keď sa postavil na zadné, úplne som stuhol a dýku, ktorú som držal v ruke pred sebou na svoju obranu, som zvieral v kŕči. Kriesili ma hubári, ktorí si všimli, že sa čosi deje,“ pokyvkáva hlavou Štefan, ktorému sa našťastie nič nestalo. A nakoniec ešte jedna príhoda, ktorá sa všetkým štyrom bratom nadlho vryla do pamäti. „Jeden čas nám medveď stále obchádzal stádo. Nám nič neostávalo, iba celú noc udržiavať vatry, aby sa maco nepriblížil. Celú noc sme nespali a ráno bolo treba ísť do roboty, ale ovečky sme ochránili i keď sme sa poriadne báli,“ končí svoje bačovské rozprávanie Štefan Žubor.





Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 915
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 218
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 19 622
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 961
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 653
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 737
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 942
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 834
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 691
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 024
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Mesto Žilina zháňa dobrovoľníkov na celoplošné testovanie

Záujemcovia by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov.

Ilustračné foto.

Nadšení pamiatkari. Známy komín z bytčianskeho kaštieľa existuje

V rámci komplexnej obnovy kaštieľa chcú komín vrátiť späť na jeho pôvodné miesto.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Už ste čítali?