Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Vyrástol som pri ovciach

Štefan Žubor (58) pochádza zo Zázrivej, ale dvadsaťšesť rokov býva na Kysuciach.

Dvadsať rokov z toho strávil pri pasení oviec ako bača. Naposledy sa svojmu remeslu venoval toto leto, keď chodil na salaš v Lopušných Pažitiach, kde pomáhal a odovzdával svoje skúsenosti pri výrobe ovčieho syra či žinčice.


„Od malička som vyrastal pri ovciach. Naučil som sa ich dojiť a pásť, robiť výrobky z mlieka,“ spomína na svoje neľahké detstvo Štefan Žubor, ktorý je vyučeným bačom. Po mnohých rokoch strávených pri ovciach ani nemusel chodiť do školy. Išiel priamo na preskúšanie na učilište do Trenčína. Skúšky bez problémov zložil, veď najlepšou školou je prax a odvtedy bačoval oficiálne. „Bratia ma zobrali v osemdesiatom roku k sebe a na družstve v Radoli sme mali na starosti štyristokusové stádo ovečiek,“ hovorí o svojich začiatkoch na Kysuciach. Traja bratia Juro, Jano, Laco a Števo preháňali svoje stádo po zelených pasienkoch od jari do jesene. „Na Michala sa končí s dojením a podľa počasia sa ovce zháňajú do ovčína na zazimovanie,“ vťahuje nás do pastierskeho života bača Štefan. V zime sa pri ovciach tiež nedá zaháľať, akoby si niekto myslel. O zvieratá sa treba starať, kŕmiť a čistiť ovčín. V januári, ale už aj okolo Vianoc, sa začínajú bahniť prvé ovce a vtedy pre pastierov ešte len začínajú prebdené noci. „Počet jahniatok sa postupne zvyšoval a niekedy za jednu noc ich uzrelo svetlo sveta aj dvadsať,“ rozpráva Štefan Žubor. Niektoré ovce privedú na svet aj dvojičky a povinnosťou bratov bolo dávať pozor, aby mláďa či ovca neuhynuli. „Keď nechce plekať, musia sa jahňatá odobrať. Dajú sa do jasieľ, kde sa prikrmujú nadojeným mliekom. Po troch dňoch sa mladé vráti do stáda a ak ho ovca prijme, môže v ňom zostať,“ zachádza do podrobností chovu ovečiek. Boli sme zvedaví, čo znamená slovo plekať. Bača len zalomil rukami. „Po vašom to je dojčiť,“ smeje sa našej neznalosti. Na začiatku apríla sa mladé odstavujú a ovce sa začínajú dojiť. „Dojenie je veľmi namáhavé, to nie ako keď sa krava dojí. Veľa námahy a málo mlieka,“ vzdychne si Štefan a nevdojak zatne päste, akoby práve skončil poludňajšie dojenie. Vzápätí nám vysvetlí, že zo začiatku sa ovce doja dva razy a potom až tri razy za deň. Okolo 10. mája sa ovce vyháňajú na pasienky a zostávajú tam až do jesene. Okrem toho sa ešte stále prikŕmujú senom, pretože prechod na zelenú pastvu sa nerobí naraz. Na salaši sa deň v piatok či sviatok začína o štvrtej ráno. „Narichtujú sa gelety a putery, všetko sa poumýva, nesmie sa zabudnúť na plátno, cez ktoré sa mlieko cedí,“ opisuje prípravy, kým príde v košiari na rad prvá ovečka. Jedna dá tak dva-tri deci, keď je dobrá a keď sú všetky hotové, spracuje sa mlieko. Stádo sa pod dozorom pasie a prichádza čas na výrobu obľúbených syrových výrobkov. „Do mlieka sa podľa potreby pridá syridlo, ktoré zabezpečí, aby sa zrazilo a mlieko sa v putere zohrieva, kým nedosiahne teplotu tridsať až tridsaťtri stupňov. Potom sa zmes dá na päťdesiat minút odstáť,“ zasväcuje nás do výroby čerstvého ovčieho syra Štefan. Potom sa zvrchu zbiera vzniknutá zrazenina a ako nás upozorňuje skúsený bača, rukami a nie sitkom, lebo to nie je správne. Všetko sa dá do plátienka a nechá sa zavesené odkvapkať. Tekutina, ktorá zostala, sa preleje do kotla a za stáleho miešania sa odvára. „Miešať treba poriadne, kým to schladne, lebo keď sa zmes zoseká, je po žinčici,“ nešetrí dobrými radami Štefan a preloží nám, že zosekať znamená zraziť sa. „Ja rozprávam tak po bačovsky,“ ospravedlňuje sa za svoj nám nezrozumiteľný jazyk. „Ak chcete údiť oštiepok, musíte ho na osem hodín namáčať do slanej vody a až potom dať do udiarne. Ak ho chcete neúdený, stačia dve-tri hodiny,“ zavŕši plejádu dobrých rád. A čo by to bol za bača, keby nezažil príhodu s medveďom. Stalo sa to, keď pásli pod Stenami. „Ovce sa už všetky rozutekali, keď tridsať metrov odo mňa sedí na pníku statný medveď,“ rozochveje sa Štefanov hlas pri hrôzostrašnej spomienke. „Keď sa postavil na zadné, úplne som stuhol a dýku, ktorú som držal v ruke pred sebou na svoju obranu, som zvieral v kŕči. Kriesili ma hubári, ktorí si všimli, že sa čosi deje,“ pokyvkáva hlavou Štefan, ktorému sa našťastie nič nestalo. A nakoniec ešte jedna príhoda, ktorá sa všetkým štyrom bratom nadlho vryla do pamäti. „Jeden čas nám medveď stále obchádzal stádo. Nám nič neostávalo, iba celú noc udržiavať vatry, aby sa maco nepriblížil. Celú noc sme nespali a ráno bolo treba ísť do roboty, ale ovečky sme ochránili i keď sme sa poriadne báli,“ končí svoje bačovské rozprávanie Štefan Žubor.





Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 004
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 785
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 783
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 620
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 238
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 967
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 461
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 297
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 167
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan
Tomáš Gerát

Finančné prostriedky, ktoré sa mladému snowboardistovi podarí vyzbierať, využije na nákup štyroch prekážok.

15 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Kapitán Strečna Jakub Beháň v zápase proti Višňovému (2:3). Trio bratov Beháňovcov nastrieľalo z dvadsiatich gólov FK Strečno v jesennej časti viac ako polovicu. Spomínaný Jakub ich dal päť, rovnako aj Marek. Tretí Patrik strelil jeden.

Futbalistom z obce na Váhu patrí až jedenáste miesto.

25. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

15 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

22 h

Už ste čítali?