Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Pokračovateľ v tradícií pečenia perníkov

Vianočný čas potichučky prichádza a o pár dní sa v domovoch rozsvietia farebné svetielka na stromčekoch.

(Zdroj: autorka)

Všade sa bude šíriť vôňa ihličia a sladučkých medovníkov, mäkký plameň horiacich sviečok vytvorí slávnostnú atmosféru a rodiny si zasadnú k vianočnému stolu. V rodine Matuškovičovcov z Kysuckého Nového Mesta majú Vianoce každý deň. Vôňa medovníkov sa z ich rodinného domu šíri v dni sviatočné i bežné. „Medovníky pečieme ja a moja sestra Lýdia. Naša mama je chorá a už nevládze,“ začína rozprávať Ľuboš Matuškovič a vedie nás do miestnosti, kde už dávno nestojí starodávna vstavaná pec na bukové drevo a chýbajú aj police zavesené pod povalou plné sušiacich sa medovníkov. Výrobňa je vybavená elektrickou rúrou a upečené medovníky sú úhľadne rozložené na drevených policiach v kovových regáloch. Ako naznačujú misy plné rôznofarebných cukrových hmôt, práve dnes sa tu usilovne zdobí a cifruje. Zo susednej miestnosti nám zamáva aj sestra Lýdia, ktorá práve balí hotové výrobky do škatúľ za výdatnej pomoci ostatných rodinných príslušníkov. „Ja som sa chcel ísť tiež učiť za cukrára, ale v ten rok akurát nebrali chlapcov, tak som išiel na priemyslovku. Bolo mi to ľúto,“ hovorí pernikár vyučený praxou a nie školou. Pritom vezme do ruky zdobítko a istou rukou pokračuje v prideľovaní cukrových ozdôb na lesklé srdiečka, hviezdičky, kolieska, prasiatka, rybičky, kartičky, chalúpky. Po návrate z vojenčiny sa nevrátil k strojárine, ale predsa len zostal pri rodinnom remesle. Pomáhal spolu so sestrou otcovi Pavlovi a mame Angele. Ich otec bol najmladším synom, ktorý zostal z piatich súrodencov pri pečení medovníkov. Vraj keď ho jeho otec nechcel zobrať na jarmok, schoval sa na voze a až na jarmoku zistil, že okrem sladkého nákladu vezie aj svoju malú ratolesť. „Je to krásne a zároveň i veľmi ťažké povolanie. Nie je to práca na osem hodín, pracovná doba tu nehrá úlohu a zostáva len málo voľného času,“ trošku sa Ľuboš posťažuje, ale jedným dychom dodá, že nikdy s pečením cukroviniek neprestane. Tradícia je tradícia a pernikárčenie majú v krvi už celé generácie. „Stane sa občas, že sa mi chvejú ruky, klamal by som, keby som povedal, že nie,“ prezradí na seba a nám zostáva len čudovať sa nad krásnymi a pevnými líniami nápisov na srdiečkach a kartičkách, nad úhľadnými ružičkami a kadejakými inými ozdôbkami. Od rodičov sa mnohému naučil a čo nevedel, s tým si nechal poradiť od skúsenejších. „Niekedy nie je čas ani na vydýchnutie a treba sa opäť pustiť do práce,“ opisuje nám Ľuboš život pernikára. Múka, varený cukor, vajcia, med, voda, olej, štipka soli a zamiesi sa cesto. Tajnou prísadou je vraj amónium, ktoré zabezpečí, aby boli perníčky mäkkučké a nadýchané ako obláčik. Potom sa cesto vyvaľká a vykrajujú sa z neho plechovými formami rôzne tvary. Veľkým kumštom je správne upečenie. Vraj najlepším indikátorom je vlastný nos. Každý pernikár vraj podľa vône zistí, či je sladké pečivo hotové. Ale beda, ak sa rúra otvorí predčasne, medovníky spľasnú a ak zostanú pridlho, pripália sa. „Najlepšie je piecť pomaly pri teplote sto stupňov a dĺžka pečenia závisí od veľkosti výtvoru,“ radí skúsený pernikár. Upečením sa práca ešte nekončí. Medovníky sa ponatierajú želatínou, aby boli krásne lesklé. Teraz ich treba nechať odpočinúť a nachystať cukrovú polevu. Perníčky sa nazdobia, aby lahodili nielen jazyku, ale aj oku i keď maškrtníkom je to možno jedno. S prianím sladkých a spokojných vianočných sviatkov sme opustili tajomnú pernikársku komnatu.

Skryť Vypnúť reklamu


Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 559
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 741
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 247
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 812
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 607
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 333
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 129
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 528
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 400
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 596
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Koronavírus: Odberné miesta v Žiline (Celoplošné testovanie)

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Žiline.

Antigénové testovanie na koronavírus SARS-CoV-2.

Menovec slovenskej národnej legendy chce s Bytčou skončiť do šiesteho miesta

Futbalistom mesta s viac ako jedenásťtisíc obyvateľmi jesenná časť absolútne nevyšla.

Mužstvo MFK Bytča pred začiatkom súťažného ročníka 2020/2021. Kapitán Juraj Jánošík v hornom rade druhý zľava.

Koronavírus: Odberné miesta v Bytči (Celoplošné testovanie)

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Bytči.

Ilustračná fotografia.

Koronavírus: Odberné miesta v Rajci (Celoplošné testovanie)

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Rajci.

Testovanie v Rajci

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Zoznam mobilných odberových miest v Turci

Tieto mobilné odberové miesta fungujú už dlhšie, ďalšie odberové miesta budú mestá a obce vytvárať.

Už ste čítali?