Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Obľúbené valentínske perníky

Výroba perníkov má u nás stáročnú tradíciu. Piekli sa väčšinou k sviatkom a slúžili ako ozdoby na vianočné stromčeky.

(Zdroj: autor)

Dnes sa perníky vyrábajú celý rok. Sviatkov a príležitosti je vždy dosť. Menia sa aj ich tvary a k tradičným srdiečkam pribudli perníky rôznych tvarov predmetov, či domov. Často sa robia ako darčeky k rôznym životným jubileám. Výrobou perníkov sa zaoberá aj Elena Zubajová (na snímke) zo Žiliny-Bytčice, zdobí ich priamo vo svojej obývačke. „Bolo to pred devätnástimi rokmi, keď som využila príležitosť zoznámiť sa s ich výrobou. V Rajeckých Tepliciach sa vtedy organizoval kurz. Viedol ho pán z Rajca, ktorý choval včely a piekol vynikajúce perníky. Za pár dní nás naučil umeniu urobiť cesto, správne ho upiecť a vyzdobiť. Pamätám si ešte ako dnes, že keď sme tam končili kurz, urobili sme zdobené perníky na svadbu a jej hostia nás z vďaky za to pozvali medzi seba. Bolo to pre nás zadosťučinenie a taká inšpirácia pre výrobu perníkov,“ hovorí Elena Zubajová. Medzi základné výrobky z perníka patria srdiečka. Na ich vykrajovanie sú potrebné plechové formy.
S tými je však dnes veľký problém, lebo už ich nikto nevyrába. Elena Zubajová sa ich snaží zháňať, kde sa dá a často oslovuje starých ľudí, či niekde doma ešte takéto formy nemajú. Takto sa jej ich za roky podarilo zohnať niekoľko desiatok tvarov a veľkostí, a to nielen formy klasických srdiečok. „Časom začali za mnou chodiť ľudia s požiadavkami na výrobu predmetov s blahoželaním pre oslávencov,“ hovorí E. Zubajová a pokračuje: „Zaujímavý nápad bol vyrobiť pre mladomanželov kostol z perníka, v ktorom budú mať svoju svadbu. Ľuďom sa to začalo páčiť a tých kostolov som takto vyrobila desiatky.“ Výroba perníkov je podľa tých, čo ju už zvládli, jednoduchá. Stačí si urobiť dopredu cesto, rozvaľkať ho na rovnakú hrúbku a formičkami z neho povykrajovať požadované tvary. Potom sa natrie rozšľahaným vaječným žĺtkom, upečie v trúbe, nechá vychladnúť a môže sa zdobiť. Ešte predtým sa však musí natrieť želatínou. To preto, aby ozdoby robené zmesou vytvorenou z vaječného bielka, cukru, citrónovej šťavy a potravinárskej farby na povrchu perníka dobre držali. Takto vyrobená zmes sa dá do vytvarovaných igelitových obalov, na konci ktorých sa urobí malá dierka. Od jej veľkosti záleží, ako široká bude linka, ktorá píše tvar ozdoby, či písma. To všetko je teória, ktorá sa dá zvládnuť na kurzoch alebo odpozorovaním od iných. To, čo nasleduje potom, teda zdobenie, sa už musí naučiť každý sám. Niekomu to ide ľahšie, inému ťažšie. Treba mať určitý umelecký cit a predstavivosť. „Robota vám ide pomerne rýchlo. Človek sa pri zdobení musí ponáhľať, lebo želatína časom tvrdne a pri jej neustálom stláčaní začínajú bolieť ruky. Naučila som to aj svoje deti. Tiež som niekedy viedla takéto kurzy, no dnes deti o takúto činnosť nemajú záujem.“ Tradičné remeslá pomaly vymierajú a zachovávajú ich len starší ľudia. Občas sa nájde aj mladý človek, ktorý to skúsi, no keď vidí, aká je každá výroba náročná a aký finančný osoh je z nej, tak to väčšinou nechá tak. Pernikárka v týchto dňoch vyrába srdiečka na sviatok zaľúbených, na sv. Valentína. Vyhľadávajú ich mladí, starí, ženy aj muži.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 657
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 8 078
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 747
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 329
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 402
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 981
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 724
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 296
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 637
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

V novej generácii predajní Lidl už dávno nejde len o pohodlné nákupy.


17. sep

Oddelnie bude mať kapacitu 42 lôžok.


14 h
Rastislav Chovanec je sklamaný z rozhodnutia SZĽH ohľadom baráže.

Veľký rozhovor s predsedom predstavenstva klubu HK Vlci Žilina pred začiatkom nového súťažného ročníka.


18. sep

Krajské kultúrne stredisko v Žiline a mesto Bytča pripravili zaujímavé podujatie.


Milan Kosec 18. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obchody si môžu vybrať režim.


18. sep

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 18. sep

Rodáčka z Dubnice nad Váhom sa vo svojich fotografiách snaží zachytiť inakosť.


18. sep

Hlavný cestný ťah je v obidvoch smeroch uzavretý.


11 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu