Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Obľúbené valentínske perníky

Výroba perníkov má u nás stáročnú tradíciu. Piekli sa väčšinou k sviatkom a slúžili ako ozdoby na vianočné stromčeky.

(Zdroj: autor)

Dnes sa perníky vyrábajú celý rok. Sviatkov a príležitosti je vždy dosť. Menia sa aj ich tvary a k tradičným srdiečkam pribudli perníky rôznych tvarov predmetov, či domov. Často sa robia ako darčeky k rôznym životným jubileám. Výrobou perníkov sa zaoberá aj Elena Zubajová (na snímke) zo Žiliny-Bytčice, zdobí ich priamo vo svojej obývačke. „Bolo to pred devätnástimi rokmi, keď som využila príležitosť zoznámiť sa s ich výrobou. V Rajeckých Tepliciach sa vtedy organizoval kurz. Viedol ho pán z Rajca, ktorý choval včely a piekol vynikajúce perníky. Za pár dní nás naučil umeniu urobiť cesto, správne ho upiecť a vyzdobiť. Pamätám si ešte ako dnes, že keď sme tam končili kurz, urobili sme zdobené perníky na svadbu a jej hostia nás z vďaky za to pozvali medzi seba. Bolo to pre nás zadosťučinenie a taká inšpirácia pre výrobu perníkov,“ hovorí Elena Zubajová. Medzi základné výrobky z perníka patria srdiečka. Na ich vykrajovanie sú potrebné plechové formy.
S tými je však dnes veľký problém, lebo už ich nikto nevyrába. Elena Zubajová sa ich snaží zháňať, kde sa dá a často oslovuje starých ľudí, či niekde doma ešte takéto formy nemajú. Takto sa jej ich za roky podarilo zohnať niekoľko desiatok tvarov a veľkostí, a to nielen formy klasických srdiečok. „Časom začali za mnou chodiť ľudia s požiadavkami na výrobu predmetov s blahoželaním pre oslávencov,“ hovorí E. Zubajová a pokračuje: „Zaujímavý nápad bol vyrobiť pre mladomanželov kostol z perníka, v ktorom budú mať svoju svadbu. Ľuďom sa to začalo páčiť a tých kostolov som takto vyrobila desiatky.“ Výroba perníkov je podľa tých, čo ju už zvládli, jednoduchá. Stačí si urobiť dopredu cesto, rozvaľkať ho na rovnakú hrúbku a formičkami z neho povykrajovať požadované tvary. Potom sa natrie rozšľahaným vaječným žĺtkom, upečie v trúbe, nechá vychladnúť a môže sa zdobiť. Ešte predtým sa však musí natrieť želatínou. To preto, aby ozdoby robené zmesou vytvorenou z vaječného bielka, cukru, citrónovej šťavy a potravinárskej farby na povrchu perníka dobre držali. Takto vyrobená zmes sa dá do vytvarovaných igelitových obalov, na konci ktorých sa urobí malá dierka. Od jej veľkosti záleží, ako široká bude linka, ktorá píše tvar ozdoby, či písma. To všetko je teória, ktorá sa dá zvládnuť na kurzoch alebo odpozorovaním od iných. To, čo nasleduje potom, teda zdobenie, sa už musí naučiť každý sám. Niekomu to ide ľahšie, inému ťažšie. Treba mať určitý umelecký cit a predstavivosť. „Robota vám ide pomerne rýchlo. Človek sa pri zdobení musí ponáhľať, lebo želatína časom tvrdne a pri jej neustálom stláčaní začínajú bolieť ruky. Naučila som to aj svoje deti. Tiež som niekedy viedla takéto kurzy, no dnes deti o takúto činnosť nemajú záujem.“ Tradičné remeslá pomaly vymierajú a zachovávajú ich len starší ľudia. Občas sa nájde aj mladý človek, ktorý to skúsi, no keď vidí, aká je každá výroba náročná a aký finančný osoh je z nej, tak to väčšinou nechá tak. Pernikárka v týchto dňoch vyrába srdiečka na sviatok zaľúbených, na sv. Valentína. Vyhľadávajú ich mladí, starí, ženy aj muži.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  3. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  4. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  5. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  8. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  9. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  1. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 911
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 11 742
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 754
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 505
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 994
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 478
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 6 319
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 282
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 149
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 900
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Hokejisti Žiliny na ilustračnom zábere.

KUNERAD: Nielen zámok, ale aj park. Noví majitelia chystajú údržbu zelene

Plánujú tiež vytvoriť architektonickú štúdiu parku.

Zámok Kunerád po zakonzervovaní

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Už ste čítali?