Už druhý mesiac je v platnosti zákon o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorého je potrebné pri domácej zakáľačke ošípanej nahlásiť termín a miesto jej konania na veterinárnu správu. Tá následne bezplatne preskúma, či sa v mäse nenachádza nebezpečný parazit Trichinella spiralis (Svalovca stočeného) a schváli použitie mäsa a výrobkov z neho.
Obyvatelia dedín boli prostredníctvom obecných rozhlasov informovaní, na aké telefónne číslo môžu udalosť oznámiť. Počas zakáľačky potom odoberú dve vzorky bráničných pilierov ošípanej o rozmeroch asi 5 x 5 cm, uložia ju v igelitovom vrecúšku do chladničky a veterinár pre ňu osobne príde. Na to, ako sa toto nariadenie dodržiava v praxi, sme sa spýtali zverolekára Jozefa Harvana, povereného riadením Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Žiline. „Podľa tohto zákona nie sme povinní vycestovať osobne ku každej zabíjačke. Zatiaľ sme prešetrili všetkých 75 vzoriek z domácich zabíjačiek, ktoré nám nahlásili. Momentálne sa nemáme čoho obávať, parazit Trichinella bol v našom regióne naposledy objavený v roku 2001 a aj to v tele diviaka. Ja sám som hlístu svalovca osobne videl naposledy počas štúdia,“ upokojil nás. Do troch dní od doručenia vzorky na zberné miesto sú známe výsledky a v prípade nálezu parazita je to oznámené majiteľovi ošípanej. Tepelné spracovanie živočíšnych produktov a zmrazovanie parazita zlikviduje, ale ak sa dostane z bravčového mäsa do tela človeka, môže spôsobiť veľmi bolestivé ochorenie a v najhoršom prípade aj smrť. To môže nastať pri konzumácii surového mäsa – takzvaného steaku alebo zaúdenej tepelne neopracovanej klobásy. Pokiaľ by sa zistilo, že majiteľ zakáľačku nenahlásil, nakazené produkty uviedol do obehu a spôsobil ochorenie, hrozí mu pokuta až do výšky 20-tisíc korún.