Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Zlákal ho voňavý život s čajom

„Dostal som banánovú škatuľu rôznych čajov a na každý druh som musel napísať, ako mi chutil,“ hovorí vášnivý zberateľ.

(Zdroj: archív L. Sz.)

„Zberateľstvo je ošiaľ,“ hovorí zberateľ obalov z porciovaných čajov Anton Szaló. Niekto ho získa v detstve, iný až neskôr. Už ako malý chlapec skúšal zbierať, čo sa dalo. Farebné známky, rôzne obaly, zápalkové škatuľky, servítky, pohľadnice i bylinky do herbáru. Dnes má vo svojej viac ako tridsaťročnej zbierke skoro päťtisíc čajových obalov z celého sveta a možno aj z každého kontinentu.
„Kto ma pozná, vie, že som nepísaný čajový a ryžový kráľ. Som totiž zvláštny Slovák. Rodák zo Žiliny. Do pätnástich rokov som žil v Rajci. Mám maďarské priezvisko, ale čaj a ryžu môžem mať aj o polnoci.“ Po skončení vysokej školy v Bratislave vyhral konkurz a získal prácu v Trnave, ktorú má nadovšetko rád. „Žijem tu už tridsaťjeden rokov a prirástla mi k srdcu. Je to pekné a dynamické mesto. Mám tu veľa priateľov, slušnú prácu a najmä rodinné zázemie. Je tu oveľa teplejšie, ako na strednom Slovensku. Trnava je ako malá horúca Kalifornia,“ vraví. Ozajstná zberateľská vášeň ho očarila až na vysokej škole. „Mal som spolužiaka, s ktorým sme prepadli pitiu čaju. Nie však bylinkovému, ani sáčkovému, ale sypanému. Kupovali sme si ho v Tuzexe v Bratislave a v Žiline. Boli to výborné ceylonské a indické čaje, z ktorých som mal viac ako stopäťdesiat krásnych plechoviek. Daroval som ich priateľovi, tiež zberateľovi do Bratislavy.“ Neskôr sa k tomu pridalo fajčenie fajky. „Bolo to pre dobrú chvíľu. Dodnes mám veľa krásnej literatúry o fajkách a tridsaťtri fajok. Po päťdesiatke som fajčenie opustil. Zdravie je len jedno, hoci fajka je tiež láska na dlho.“ Ostal mu čaj, ktorý je jeho celoživotnou láskou. „Keď sme ponocovali v skúškovom období, pomáhal mi. Niekomu vyhovovala káva, ktorá mi krásne vonia. Nikdy som však nevypil ani šálku.“
Jeho zbierka je nevyčísliteľná
Jeho zberateľský obzor sa vyprofiloval akosi sám podľa životného štýlu. „Niekedy si človek v myšlienkach zaspomína na rôzne obaly. V tom je určitý pokrok, dizajn i krása. Povedal som si, že aj tie čajové z hygienicky porciovaných čajov majú niečo do seba. Keď je v zime za oknom mínus pätnásť stupňov, dám si šálku kvalitného nepálskeho čaju, pustím si krásnu muziku a prezerám svoju voňavú zbierku, dokážem sa vyžívať nad dizajnérskym umením.“ Svetové potravinárske spoločnosti zápasia o spotrebiteľa. Vymýšľajú rôzne triky, názvy, obaly a pastvu pre oči. Podľa zberateľa je to podobné aj v tomto čajovom odbore. Mnoho ľudí kupuje výrobok kvôli obalu. „Sáčkové čaje ma neoslovujú. Páči sa mi ich pestrosť, ale pijem ich len vtedy, keď nemám inú možnosť. Väčšinou na služobných cestách alebo návštevách.“ Doma pije zásadne kvalitný sypaný čaj, klasické bylinkové až pri vysokých horúčkach. Za dobrý čaj je ochotný zaplatiť vysoké sumy. „Pil som aj čaj, z ktorého kilogram stojí až štyri tisíc korún. Nie je to bláznovstvo, ale životný štýl. Niekto má miliónové autá, chodí na obedy do cudziny, luxusné dovolenky a ja si kupujem či už doma alebo v cudzine kvalitný čaj. Nevidím v tom nič zlé, v každom z nás je predsa určitý kus blázna.“ Ak by sa niekto pozeral na jeho zbierku očami ekonóma, určite by bol sklamaný. „Neviem ju vyčísliť v korunách, ani v euro. Skutočný zberateľ sa totiž na celoživotný koníček nepozerá cez peniaze. Mohol by som však povedať, koľko ma to stálo. Keď som chcel nejaký sáčok do zbierky, ktorý som ešte nemal, za kus som v reštaurácii dal aj dvadsaťpäť korún. Len, aby mi ho predali. Taký je zberateľský fanatizmus. Čaj je môj životabudič a životný sprievodca. Možno aj vďaka nemu mám stále mladistvý výzor, myslenie a svoje zuby,“ dodáva s úsmevom. Na Slovensku mám určite najväčšiu zbierku, ale už sa ozývajú aj mladší, ktorým rád poskytuje svoje prebytky.

Skryť Vypnúť reklamu

Obaly si vymieňa s najväčším zberateľom z Prahy

„Keby som svoju zbierku stratil alebo by mi zmizla, asi by ma trafil šľak. Nikto si nevie ani len predstaviť, koľko to stojí prebdených nocí, korešpondencie, výmeny, ukladania a peňazí. Ak sa raz pominiem, rád by som svoju zbierku venoval nejakému potravinárskemu múzeu. Samozrejme, ešte sa nevzdávam a chcem ju naďalej zveľaďovať.“ Pre Antona je zberateľstvo najmä nočný a zimný šport. „Svoju zbierku rozširujem najmä na základe výmeny a korešpondencie so zberateľmi z Holandska, Česka, Poľska, ale aj z Ameriky, Ázie a Afriky. Som registrovaný v databáze zberateľov v Českej republike a je nás asi šesťdesiatpäť. Píšem si aj s čajovými firmami a zberateľmi. Veď, inak to ani nejde.“ Niektoré baliarne a firmy ho už poznajú. Keď emitujú novú sériu, vždy mu ju s radosťou zabalia a pošlú poštou. „V 90. rokoch som robil nemeckej firme degustátora. Dostal som banánovú škatuľu rôznych čajov a na každý druh som musel napísať, ako mi chutil. Bol to zvláštny, nezabudnuteľný zážitok,“ spomína. V Belgicku žije jedna vášnivá zberateľka, ktorá vydáva svoj internetový časopis o zberateľstve čajových obalov. V Čechách sú už tak ďaleko, že dva až trikrát do roka sa uskutočňujú výmenné čajové burzy. „Nechodím na ne, ale mám tú česť vymieňať si informácie a prebytky s najväčším zberateľom z Prahy. Je výborný a má osemnásťtisíc kusov. Nie je však najlepší, pretože jedna Holanďanka má vo svojej zbierke viac ako štyridsaťtisíc kusov. Na rôznych burzách na Slovensku sa tento artikel neobjavuje.
Sem-tam nejaká stará hrdzavá čajová plechovka.“ Podľa neho sú najväčšími zberateľmi jednoznačne Holanďanky a Česi.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomáha mu rodina i známi

„U nás to je ešte v plienkach. Na Slovensku nás je menej ako desať.“ V Trnave nemá partnera, s ktorým by si obaly od čajov vymieňal. Pretechnizovaná doba priniesla iné hodnoty. Mládež nemá záujem a dáva sa inou cestou. V školách už ani nie je snaha viesť mladých k zberateľstvu. Nenosí sa to, čo je často aj na škodu veci. Keď si chce niečo kúpiť alebo vymeniť, chodí na regionálne burzy. Tie sa však venujú väčšinou iným záľubám. „Hlavné úlovky získavam na internete a v práci, kde už o mne kolegovia vedia. Pomáha mi aj rozvetvená rodina, za čo som im všetkým vďačný. Vďaka zbieraniu mám aj výbornú vizuálnu pamäť. Keby ste mi ukázali nejaký nový čajový obal, poviem vám, či ho v zbierke mám alebo nie. Keď padne tma alebo udrú mrazy, dám si výborný čaj a čítam si články o čaji.“ Najradšej má nepálske zelené, ceylonský čierny alebo čínsky a japonský polofermentovaný oolong. Pije len zásadne čistý čaj bez prísad. „Nechutia mi sáčkové škodlivé syntetické voňavky s prísadami. Tento druh čajov má najnižšiu kvalitu. Vo svete ho označujú ako prach, ja tomu hovorím pozametané haly vo vrecúškach. Darmo, všetko treba predať, aj nekvalitu. Cukor, sirup, citrón, med, rum, soľ alebo smotana v čaji je podľa neho najväčšia chyba, akú môže človek urobiť. Čaj osviežuje myseľ a oči, zaháňa smäd, napomáha tráveniu. Dobrý čaj vylieči všetky choroby, trápenia, dodá silu kostiam, predlžuje vek a v starobe sa vám odvďačí sviežosťou a výzorom ako v deň narodenia. Ak majú Angličania tradičný čaj o piatej, ja ho mám stále.“

Skryť Vypnúť reklamu


Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 022
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 921
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 4 393
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 262
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 3 818
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 520
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 360
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 072
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 818
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Krajské kultúrne stredisko v Žiline a mesto Bytča pripravili zaujímavé podujatie.


Milan Kosec 3 h

V novej generácii predajní Lidl už dávno nejde len o pohodlné nákupy.


15 h

V smere do Žiliny sa tvoria kolóny.


18 h

V dome sa nikto nenachádzal.


17. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z hospitalizovaných pacientov má potvrdené ochorenie 275 ľudí.


SITA 22 h

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


16. sep

Napriek daždivému počasiu je Považskobystrický jarmok úspešný. Po ročnej pauze si ho prišli užiť stovky návštevníkov.


18 h

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 16. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu