Sviatočné jedlá sa vyznačujú hlavne svojou výdatnosťou. Vianočné sviatky prinášajú so sebou velikánske riziká aj podľa žilinského gastroenterológa Milana Štancela. „Riziko sa týka najmä prejedania sa, neprimeranej konzumácie alkoholu, ale aj najrôznejších pochutín. Plus navyše je to ešte spojené aj s vysedávaním pred telkou. Ľudia sa zasedia pri všetkých tých dobrotách naokolo a ne-zdvihnú sa, nejdú na prechádzku, aby aspoň trochu pomohli svojmu tráviacemu systému.“ A to sú hlavné problémy vianočného stravovania. Prejedanie sa, mixovanie nevhodných komodít, slabý pitný režim a nedostatok pohybu.
Prvé dva problémy sa týkajú najmä tých, ktorí už majú nejaké ochorenie tráviaceho systému. „Čiže ľudí, ktorí majú zistený, napríklad kameň v žlčníku. Ale toho roku ešte nestihli absolvovať operáciu, tá je na programe až na budúci rok. Takíto ľudia by v žiadnom prípade nemali pokúšať šťastie, nemali by riskovať a poctivo, dodržiavať odporučanú žlčníkovú diétu,“ radí Štancel. Lebo keď sa tie kamene pohnú, vysypú sa do žlčových ciest, podráždia podžalúdkovú žľazu, teda pankreas, ten sa môže zapáliť, a to sú komplikácie, na ktoré sa podľa gastroenterológa aj dnes zomiera. „Takže tí, čo už vedia, že majú kameň v žlčníku, tak majú smolu. Tieto Vianoce by naozaj mali byť pre nich diétne,“ dodal Štancel. „Po sviatkoch“ majú aj ľudia, ktorí majú chronický zápal pankreasu. Tí musia celý život držať prísnu diétu s vylučením alkoholu, vyprážaných jedál či majonézy. Podráždenie pankreasu sú vážne veci a veľké nepríjemnosti.
Zdraví ľudia by nemali mať po prejedení sa vážnejšie problémy než nevoľnosť, prípadne zvracanie a hnačky. To ale, samozrejme, nie je dôvod na paniku.
Ale na ukončenie „obžerstva“ určite. Treba na dva-tri dni nasadiť prísnu diétu a až keď sa stav nezlepší, prípadne sa pridajú komplikácie, treba vyhľadať lekára. Ďalším prípadom sú zdraví, ale nedisciplinovaní ľudia. „Uponáhľaní, ktorí sa celý rok nemali kedy najesť, ani vycikať ani vypiť pohár vody, no a teraz cez sviatky chcú všetko dohnať. To je veľmi zle,“ upozorňuje Štancel. Takým odporúča dopriať si z každého hrnca, ale málo a často. Nie naraz veľa. „Celodennú dávku jedla by si mal človek rozvrhnúť zhruba na dvanásť hodín. Posledné jedlo by mal zjesť okolo siedmej večer. Rozhodne by sa nemal napchať na noc, ani vyjedať neskoro do noci. Popri jedení treba piť veľa tekutín. Najmenej dva litre denne,“ pripomína lekár. Pitný režim totiž nie je dôležitý len v lete, keď je štyridsať stupňov, ale piť je dôležité počas celého roka a najmä ak žalúdok zaťažujeme priveľkým množstvom potravy. Dva litre piva či vína však nie sú práve najvhodnejšie.
„Najlepšia je čistá voda, nejaký ten čaj, keď posedávame proti nadúvaniu, feniklový alebo detský, prípadne nejaký čaj na pretrávenie. Naše telo, každá bunka nevyhnutne potrebuje pre existenciu vodu. Naše telo totiž funguje na vodu tak, ako auto na benzín. Pri nedostatku vody nám zle trávi, vzniká zápcha. Po ťažšom jedle je dobré dať si tri deci pivka, nejakú sýtenú minerálku, ale pozor na Fatru, tá je zásaditá, rovnako ako červené víno a tráveniu neprospieva,“ vysvetľuje Štancel. Všetci by sme teda podľa neho mali cez Vianoce dodržiavať niekoľko zásad: jesť radšej často a malé množstvá, vyhýbať sa mastným, vyprážaným, kysnutým jedlám, sladkostiam, nekonzumovať veľa orieškov, čokolády, medovníkov, všetko jesť s mierou a priveľmi to nekombinovať.
A keď už nevieme dobrotám odolať, aspoň nezabúdajme na pohyb. „Netreba hneď skákať na lyže, stačí prechádzka, po obede, po večeri, najmä ak bola výdatnejšia, na hodinku si vyjsť von a hýbať sa, aby sme celý deň nesedeli. Pohyb tráveniu veľmi prospieva,“ súhlasí lekár.