Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Kľučka obvinil políciu z úniku jeho osobných údajov

Náčelník mestskej polície v Žiline Stanislav Kľučka podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov Krajského riaditeľstva Policajného zboru, ktorí ne-oprávnene poskytli jeho osobné údaje redaktorke televízie JOJ.

Reportáž, v ktorej televízia zverejnila Kľučkove osobné údaje, bola odvysielaná 28. decembra minulého roka. Po celoslovenskej premiére odznela aj v žilinskej regionálnej televízii. Jej náplňou bola nesplatená pôžička Kľučku, ktorú si zobral zo sociálneho fondu polície ešte ako zamestnanec KR PZ Žilina. Následne zo služieb polície odišiel a nastúpil do funkcie náčelníka mestskej polície v Žiline. Pôžičku nesplatil v určenom termíne. V reportáži to potvrdila riaditeľka ekonomického odboru KR PZ Žilina Marta Svitáčová. Na televíznej obrazovke si zároveň diváci mohli prečítať osobné údaje Stanislava Kľučku. Nielen dlžnú čiastku, meno a priezvisko, ale aj jeho rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, adresu bydliska, dokonca i funkciu, do ktorej bol na polícii zaradený. „Úrad na ochranu osobných údajov považuje už samotnú skladbu údajov meno, priezvisko, bydlisko príp. zamestnanie a údaj o výške dlhu prípadne označenie neplatič, ako údaj o ekonomickej či sociálnej identite, teda za osobný údaj, ktorý je možné zverejniť a sprístupniť len so súhlasom dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Prípadné zverejnenie a sprístupnenie takéhoto údaju je v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov a Ústavou Slovenskej republiky,“ informoval Stanislav Kľučka. „Preto som na Vyššej vojenskej prokuratúre v Trenčíne podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov KR PZ Žilina, ktorí neoprávnene poskytli moje osobné údaje, z dôvodu podozrenia zo spáchania zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a prečinu ne-oprávneného nakladania s osobnými údajmi,“ dodal. Podľa neho bola reportáž navyše irelevantná, pretože v čase jej odvysielania už pôžičku splatil. „Bránim si iba svoje občianske práva. Nič iné za týmto trestným oznámením hľadať netreba. V službách polície som 23 rokov bojoval za spravodlivosť a za ňu bojujem aj teraz,“ vysvetlil. Na svojho bývalého zamestnávateľa má ťažké srdce. Na Najvyššom súde žaluje Ministerstvo vnútra, pretože mu pri odchode z polície vymeralo odchodné i výsluhový dôchodok nižší, než na aký mal nárok. Vo svojom boji nie je sám. Podobné skúsenosti majú aj iní kolegovia. „Zaráža ma, ako sa vôbec informácia, že som nesplatil pôžičku, dostala do médií. A že moje osobné údaje zverejnila taká inštitúcia, akou je polícia. Môj dlh médiá ihneď rozmazali, ale že mne dlží peniaze Ministerstvo vnútra, na to nepoukázal nikto.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepáči sa mi, ako sa porušujú práva ľudí na ochranu osobnosti, zverejňujú sa ich mená, adresy, ukazujú sa fotky ľudí, ktorí sú možno z niečoho obvinení, ale pokiaľ neboli právoplatne odsúdení, platí predsa prezumpcia neviny. Oni sú však dopredu v médiách ukazovaní ako zločinci,“ poukázal Kľučka. „Chcem ukázať podobne poškodeným ľuďom, že musia bojovať o svoje práva aj proti veľkým a silným inštitúciám,“ doplnil. Riaditeľ KR PZ Žilina František Posluch, ktorý rozhoduje o poskytovaní informácií médiám, sa o trestnom oznámení dozvedel z médií. Priznal, že informácie redaktorke televízie poskytovala riaditeľka ekonomického odboru s jeho súhlasom. Práve oni dvaja by teda mohli byť spomínanými zodpovednými pracovníkmi KR PZ, ktorých sa Kľučkove trestné oznámenie týka. „Má na to právo. Je to normálne občianske právo a ja mu ho neodopieram. Pokiaľ ma vyšetrovateľ v tejto záležitosti osloví, poviem svoj názor a ten znie, že nie som si vedomý, že by som zneužil svoje právomoci a že by nám ušli nejaké osobné údaje,“ reagoval krajský policajný riaditeľ.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj matematika sa dá skrotiť
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 591
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 863
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 549
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 182
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 399
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 269
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 064
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 979
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 716
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Vlci Žilina hovoria jasné NIE násiliu páchanému na ženách

Celosvetová kampaň upozorňujúca na problematiku násilia páchaného na ženách sa začala včera a potrvá nasledujúcich 16 dní.

Maroš Mikoláš

V Žiline sa rozsvieti dvadsať vianočných stromčekov

Novinkou je vianočný stromček v Parku Ľudovíta Štúra.

Vianočný stromček priviezli na Mariánske námestie.
Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?