Streda, 26. január, 2022 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Kľučka obvinil políciu z úniku jeho osobných údajov

Náčelník mestskej polície v Žiline Stanislav Kľučka podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov Krajského riaditeľstva Policajného zboru, ktorí ne-oprávnene poskytli jeho osobné údaje redaktorke televízie JOJ.

Reportáž, v ktorej televízia zverejnila Kľučkove osobné údaje, bola odvysielaná 28. decembra minulého roka. Po celoslovenskej premiére odznela aj v žilinskej regionálnej televízii. Jej náplňou bola nesplatená pôžička Kľučku, ktorú si zobral zo sociálneho fondu polície ešte ako zamestnanec KR PZ Žilina. Následne zo služieb polície odišiel a nastúpil do funkcie náčelníka mestskej polície v Žiline. Pôžičku nesplatil v určenom termíne. V reportáži to potvrdila riaditeľka ekonomického odboru KR PZ Žilina Marta Svitáčová. Na televíznej obrazovke si zároveň diváci mohli prečítať osobné údaje Stanislava Kľučku. Nielen dlžnú čiastku, meno a priezvisko, ale aj jeho rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, adresu bydliska, dokonca i funkciu, do ktorej bol na polícii zaradený. „Úrad na ochranu osobných údajov považuje už samotnú skladbu údajov meno, priezvisko, bydlisko príp. zamestnanie a údaj o výške dlhu prípadne označenie neplatič, ako údaj o ekonomickej či sociálnej identite, teda za osobný údaj, ktorý je možné zverejniť a sprístupniť len so súhlasom dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Prípadné zverejnenie a sprístupnenie takéhoto údaju je v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov a Ústavou Slovenskej republiky,“ informoval Stanislav Kľučka. „Preto som na Vyššej vojenskej prokuratúre v Trenčíne podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov KR PZ Žilina, ktorí neoprávnene poskytli moje osobné údaje, z dôvodu podozrenia zo spáchania zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a prečinu ne-oprávneného nakladania s osobnými údajmi,“ dodal. Podľa neho bola reportáž navyše irelevantná, pretože v čase jej odvysielania už pôžičku splatil. „Bránim si iba svoje občianske práva. Nič iné za týmto trestným oznámením hľadať netreba. V službách polície som 23 rokov bojoval za spravodlivosť a za ňu bojujem aj teraz,“ vysvetlil. Na svojho bývalého zamestnávateľa má ťažké srdce. Na Najvyššom súde žaluje Ministerstvo vnútra, pretože mu pri odchode z polície vymeralo odchodné i výsluhový dôchodok nižší, než na aký mal nárok. Vo svojom boji nie je sám. Podobné skúsenosti majú aj iní kolegovia. „Zaráža ma, ako sa vôbec informácia, že som nesplatil pôžičku, dostala do médií. A že moje osobné údaje zverejnila taká inštitúcia, akou je polícia. Môj dlh médiá ihneď rozmazali, ale že mne dlží peniaze Ministerstvo vnútra, na to nepoukázal nikto.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepáči sa mi, ako sa porušujú práva ľudí na ochranu osobnosti, zverejňujú sa ich mená, adresy, ukazujú sa fotky ľudí, ktorí sú možno z niečoho obvinení, ale pokiaľ neboli právoplatne odsúdení, platí predsa prezumpcia neviny. Oni sú však dopredu v médiách ukazovaní ako zločinci,“ poukázal Kľučka. „Chcem ukázať podobne poškodeným ľuďom, že musia bojovať o svoje práva aj proti veľkým a silným inštitúciám,“ doplnil. Riaditeľ KR PZ Žilina František Posluch, ktorý rozhoduje o poskytovaní informácií médiám, sa o trestnom oznámení dozvedel z médií. Priznal, že informácie redaktorke televízie poskytovala riaditeľka ekonomického odboru s jeho súhlasom. Práve oni dvaja by teda mohli byť spomínanými zodpovednými pracovníkmi KR PZ, ktorých sa Kľučkove trestné oznámenie týka. „Má na to právo. Je to normálne občianske právo a ja mu ho neodopieram. Pokiaľ ma vyšetrovateľ v tejto záležitosti osloví, poviem svoj názor a ten znie, že nie som si vedomý, že by som zneužil svoje právomoci a že by nám ušli nejaké osobné údaje,“ reagoval krajský policajný riaditeľ.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  2. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  4. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  5. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  7. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  8. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  9. Mecom ide na zelenú
  10. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  1. Vianočné dovolenky sa vrátili na čísla pred pandémiou
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  4. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  7. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  8. Developer Mint Investments získal prvenstvo v CIJ Awards 2021
  9. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  10. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 6 657
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 549
  3. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 4 214
  4. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 3 871
  5. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 3 566
  6. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 2 967
  7. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 416
  8. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť 2 402
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 1 981
  10. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať 1 957

Blogy SME

  1. Miroslav Lukáč: Atómové kočíky, nukleárne maminky, geniálne miminka. Úvaha.
  2. Anna Milanová: Šťastie 1,2 ... 2022
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko
  4. Lucia Žárska: Investovať do PayPal práve teraz?
  5. Natália Šepitková: Pandémia v Dánsku už možno čoskoro skončí
  6. Rudolfa Vallová: Zamerané na verejnú správu
  7. Tomáš Harustiak: Ako vznikol mýtus o Ježišovi
  8. Stanislav Pánis: Normalizácia volatility pri pokračovaní rely
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 826
  2. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 8 934
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 028
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 371
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 4 533
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 067
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 917
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 3 121
  1. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  2. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  3. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  4. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  5. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Obyvatelia rodinných domov majú povinnosť prevziať si kompostér.


5 h

Vodič nafúkal takmer tri promile.


6 h

V Žiline zrealizovali viac ako 19-tisíc operácií.


11 h

Nezamestnanosť v ŽSK stúpla v decembri o 0,11 percenta.


TASR 15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Orave sú len dve dediny, v ktorých za minulý týždeň nezaznamenali covid. Tri dediny Bielej Oravy mali spolu o takmer tretinu viac infikovaných ako celý Dolnokubínsky okres.


25. jan

Nadnárodný reťazec plánoval otvoriť už vlani.


23 h

Kúpalisko splnilo aj poslednú podmienku na prevádzku bazénov s termálnou vodou.


7 h

Vyviazla bez vážnejšej ujmy na zdraví.


TASR 11 h

Blogy SME

  1. Miroslav Lukáč: Atómové kočíky, nukleárne maminky, geniálne miminka. Úvaha.
  2. Anna Milanová: Šťastie 1,2 ... 2022
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko
  4. Lucia Žárska: Investovať do PayPal práve teraz?
  5. Natália Šepitková: Pandémia v Dánsku už možno čoskoro skončí
  6. Rudolfa Vallová: Zamerané na verejnú správu
  7. Tomáš Harustiak: Ako vznikol mýtus o Ježišovi
  8. Stanislav Pánis: Normalizácia volatility pri pokračovaní rely
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 826
  2. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 8 934
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 028
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 371
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 4 533
  6. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 067
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 917
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 3 121
  1. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  2. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  3. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  4. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  5. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu