O čom snívajú muži....
Netrénované nohy musia „nosiť“ veľkú záťaž svalovej hmoty na trupe a rukách. Okrem toho muži zjedia veľké množstvo jedla a namiesto čistej svalovej hmoty sú získané kilogramy tvorené vodou a tukom. Ďalšou chybou je, že muži nevenujú dostatočnú pozornosť aerobným činnostiam, ktoré by mali byť pevnou súčasťou pravidelného tréningu. Ak je vaším cieľom rast čistej svalovej hmoty, riaďte sa radami vášho osobného trénera. Nechajte si vytvoriť váš individuálny tréningový program, jedálniček a suplementačný plán. Len dlhodobým intenzívnym silovým tréningom, aeróbnymi aktivitami a výberom kvalitnej stravy možno dosiahnuť mohutnú atletickú postavu.
Pomôžeme vám, ako na to:
BIELKOVINY - z 1g získame 4 kcal
Viete, prečo sú bielkoviny dôležité? Obezita je pritom len málokedy geneticky daná, väčšinou za ňu môže nadmerný prísun energie, nesprávne zloženie jedálnička a tiež nedostatok pohybu, ktorý je pre dnešných ľudí stále bežnejší. Príjem bielkovín je dôležitý. Ľudský organizmus nedokáže ukladať bielkoviny, preto ich musíme prijímať každý deň v potrave. U mužov sa odporúča denná dávka pri záťaži 1,5-2,5g bielkovín na 1 kg hmotnosti a u žien sa odporúča denná dávka 1-2g bielkovín na 1 kg hmotnosti. Rozlišujeme bielkoviny rastlinné a živočíšne a najkvalitnejšie bielkoviny obsahujú vajcia, mlieko, ryby a mäso. Vo vyváženej strave by rastlinné bielkoviny (obilniny, strukoviny) mali tvoriť 2/3 a živočíšne 1/3. S nedostatkom kvalitných bielkovín bojujú predovšetkým v rozvojových krajinách, v tradičnej českej strave s takmer každodenným príjmom mäsa hrozí skôr ich nadbytok, a to hlavne tých živočíšnych, ktoré zaťažujú obličky a pečeň.
Preto odborníci odporúčajú:
l1. Snažte sa do jedálneho lístka zaradiť koncentrované zdroje bielkovín, rozdeliť ich do 4-6 jedál.
l2. Naopak, vyberajte jedlá s menej koncentrovanými bielkovinami.
l3. Medzi živočíšnymi potravinami dávajte prednosť tým, ktoré neobsahujú mnoho nasýtených mastných kyselín a cholesterolu.
l4. Pozor! Pri vysokých teplotách (pečenie, vysmážanie, grilovanie) sa niektoré bielkoviny premieňajú na toxické látky
s karcinogénnym účinkom.
TUKY - z 1g získame 9 kcal
V nadmernom množstve podporujú nadváhu, obezitu a neskôr aj rozvoj srdcových ochorení, ale určité množstvo je pre život nepostrádateľné. Niektoré tuky musíme dodávať v potrave: esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo obsahujú je vo väčšej miere rastlinné oleje a tuky, orechy a ryby. Rastlinné tuky obsahujú oproti živočíšnym viac „dobrých“ nenasýtených mastných kyselín. Za najlepší sa považuje olivový olej, ľanový a takisto repkový olej, ktoré sa svojím zložením podobajú. Aj rastlinné tuky sa vyrábajú práve z repkového oleja. Pomerne priaznivé je aj zloženie tuku z hydiny, ale hlavne rybí olej môže pomôcť v prevencii srdcovo - cievnych ochorení.
ALE POZOR!
l1. Na palmový a kokosový tuk, ktorý sa hojne používa pri výrobe napríklad sušienok. Tieto tuky obsahujú veľké množstvo nezdravých nasýtených mastných kyselín, podobne ako tuky živočíšne.
l2. Na skrytý tuk – v čokoláde, sušienkach, vysmážaných zemiačikoch, salámach,
v šľahačke a v tučných syroch.
SACHARIDY - z 1g získame 4 kcal
Tvoria najvýznamnejšiu časť stravy t. j. 55-65 % celkovej dennej energie. Dôležité je rozlišovať medzi tzv. „cukrami“ (jednoduchými sacharidmi) a komplexnými sacharidmi. Jednoduché sacharidy glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor) a sacharóza (repný cukor) majú typickú sladkú chuť. Naopak komplexné sacharidy nemusia byť vôbec sladké. Hojne sú nachádzajú v obilninách, strukovinách a v zelenine. Sladká chuť dlho prevažuje nad ostatnými, preto musíme byť s jednoduchými sacharidmi veľmi opatrní. Sušienky, bonbóny, lízanky a sladené nápoje nielenže vedú k rozvoju zubného kazu, ale nemajú ani žiadnu výživovú hodnotu. Sú to „prázdne kalórie“, ktoré prinášajú energiu bez vitamínov a minerálov.
Preto skúste:
l1. Vylepšiť hodnotu sladkých pokrmov. Napríklad použitím celozrnnej múky, znížením dávky cukru, alebo prípravou tvarohových múčnikov namiesto krémových.
l2. Nepresladiť pokrmy a radšej využívať sladkú chuť ovocia a sladkastú chuť niektorej zeleniny (mrkva, paradajka), obilniny a strukoviny.
VLÁKNINA
Nie je to živina, telo ju nevstrebáva, ale jej úloha v organizme je veľmi dôležitá. Vláknina obsiahnutá v ovocí a v zelenine pomáha znižovať hladinu cholesterolu a vláknina v celozrnných potravinách podporuje správnu činnosť čriev a zabraňuje zápche.
VITAMÍNY A MINERÁLNE LÁTKY
Sú to látky, ktoré si telo nedokáže vytvoriť a pritom ich nevyhnutne potrebuje. Vitamíny sú okrem mnohých iných funkcií takisto dôležité pre správny rozvoj imunitného systému.
Pestrá strava, obsahujúca rôzne druhy ovocia, zeleniny, obilnín a mliečnych výrobkov
a je vhodne doplnená mäsom, vajciami a strukovinami, dodá dostatočné množstvo minerálov a vitamínov bez prepočtov.
FitMAX športová agentúra
Areál OSBD Tulská 33, Žilina
info: 0910 909 500, 0914 186 175,
e-mail: zitnik@fitmax.eu. Klikni na: www.fitmax.eu a dozvieš sa viac.
Ponúkame: Diagnostika - poradenstvo - konzultácie
cvičenie na odstránenie bolesti chrbta
cvičenie na problematické bruško
cvičenie pre ženy po pôrode
cvičenie seniorov a mládeže
redukčné programy
osobné trénovanie
vypracovanie tréningových plánov a jedálničkov na mieru
diagnostika a konzultácie
()
Autor: ĽZ, MK