Ľahkovážny prístup
menšie. Plnenie plynových zásobníkov v mobilnom stánku za plnej prevádzky, však bolo podľa predavačiek doslova „zahrávanie sa s ohňom“. „Dve nádrže boli umiestnené pod skrinkou, na ktorej bol gyros a dva zapálené horáky. Hneď vedľa bola fritéza a elektrická zásuvka. Za plnej prevádzky sa plyn veselo prečerpával. Často bol zápach plynu tak neznesiteľný, že sme mali migrénu. Samotní zákazníci nás upozorňovali, že môžeme vyletieť do vzduchu,“ povedala.
Pol metra od prečerpávacieho ventilu bol otvorený plameň. Keď na to upozornili majiteľa, ten oznámil, že v stánku je priame odvetranie a nič nehrozí. Hrozilo! Podľa technického manažéra firmy Probugas Bratislava Ivana Martinku, totiž propán-bután, ktorým nádoby plnili, reaguje inak, ako zemný plyn. „Zariadenia, s ktorými sa s ním pracuje, musia byť v takzvanom, neiskrivom prevedení. Plnenie musí rovnako prebiehať v neiskrivom prostredí. Spúšťačom výbuchu môže byť aj obyčajný signál z mobilného telefónu. Nemyslím, že ten stánok bol takýmto prostredím,“ uviedol. Dodal, že je zázrak, že stánok len vyhorel a nestalo sa nič vážnejšie. V prípade explózie by totiž Žilina prišla o Hlinkovo námestie. Podľa našich informácií majitelia iných mobilných stánkoch chodia plyn prečerpávať do autorizovaných plniarní.
Peniaze vyplácal na ruku
Podľa slov bývalých zamestnankýň, im majiteľ väčšiu časť peňazí vyplácal na ruku. Neplatil za ne pravdepodone odvody a dane. „Zmluvy sme mali na polovičný úväzok, na štyri hodiny. Do práce sme však chodili na siedmu a končili sme o 19.00 hod. Teda na dvanástky,“ prezradila. Výplatnú pásku dostávali na sumu okolo tritisíc korún. Zvyšok im vyplácali na ruku. „V konečnom dôsledku výplata nebola najhoršia. Pohybovala sa okolo 10-tisíc,“ hovorí zamestnankyňa a dodáva: „Nikto nás neupozornil, že budeme mať zmluvu na polovičný úväzok, ale robiť budeme ako na plný. Prvý mesiac nám totiž dali len dohodu. Až potom pracovnú zmluvu.“ Keď chceli dva bývalé zamestnankyne odísť, majiteľ ich obvinil, že mu počas ich práce vzniklo manko.
Prípad prešetruje polícia. Podľa predavačiek totiž suma vzniknutého manka presne zodpovedá výplate, ktorú mali dostať za posledný mesiac v práci. Zástupca krajskej policajnej hovorkyne Radko Moravčík nám potvrdil, že vo veci začali v novembri minulého roku trestné stíhanie za trestný čin sprenevery. Začiatkom apríla však bolo prerušené, „pretože vyšetrovateľ nezistil skutočnosti oprávňujúce vykonať trestné stíhanie proti určitej osobe“. Podľa zákona môžu nespokojní zamestnanci podať podnet na inšpektorát práce. Anton Hartel, vedúci oddelenia pracovno-právnych vzťahov povedal, že tak doteraz voči firme Maximo-SK nikto z nich neurobil. „V prípade porušenia povinností vyplývajúcich z predpisov súvisiacich s pracovnoprávnymi a mzdovými predpismi môže inšpektorát práce uložiť zamestnávateľovi, pokutu až do výšky 1 000 000 Sk,“ uviedol Hartel.
Vraj predávali staré kurčatá
Firma Maximo sa zaoberá predajom zásobovaním a rozvozom mrazených polotovarov. Jej pobočke Maximo-SK šéfuje práve Juraj Jurišta z KNM. Predavačky v stánku na Hlinkovom, ktorý vyhorel, zamestnával on. Podľa slov bývalých predavačiek sa v týchto stánkoch bežne predávajú staré, či nanovo ugrilované kurčatá. Informácie nám potvrdilo viacero zdrojov. „Nútili nás predávať staré kurčatá, ktoré sme nepredali. Ostriekali
a umyli sme ich vodou, tak sa likvidoval zápach. Potom sme ich nanovo solili a korenili, aby sa mohli pregrilovávať. Takto sa predávali ďalej ľuďom. Keby som bola odmietla, idem bez peňazí domov,“ prezradila jedna z nich. Ďalší nezávislý zdroj hovorí o podobných praktikách: „Boli aj také kury, z ktorých sa mi už dvíhal žalúdok.
Nie raz sme expedovali majonézový dresing, ktorý bol síce chuťovo v poriadku, ale bol po záruke. Keď sme sa na to majiteľa snažili upozorniť, len nás upozornil, že sme v regióne s vysokou nezamestnanosťou,“ povedala predavačka. Podľa Martina Jarina, asistenta Oddelenia fyziológie výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, podnet na túto spoločnosť doteraz neevidujú. „Tieto prevádzky však majú súhlasné rozhodnutie regionálneho hygienika,“ povedal. Dodal, že grilované kurčatá môžu do 24hodín znova ohrievať a podávať. „Keď už ale smrdí, prebieha tam hnilobný proces.“ Podľa Gabriely Košeckej z Oddelenia epidemiológie, „ak je kuracie mäso kontaminované, môže dôjsť k ochoreniu zažívacieho ústrojenstva, napríklad k salmonelóze“. Doba liečenia je minimálne týždeň.
Až na dva roky za mreže?
Juraj Jurišta nám na otázky odmietol odpovedať. Podľa Moravčíka, začala polícia na konci marca trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. „Trestné stíhanie nie je vedené voči konkrétnej osobe. Obvinenie zatiaľ vznesené nebolo. Vyšetrovateľ požiadal o expertízne skúmanie. Výsledok ešte nie je známy. Na jeho základe sa budú robiť ďalšie úkony,“ uviedol. Podľa trestného zákona hrozí páchateľovi za tento trestný čin odňatie slobody na 6 mesiacov, až na dva roky.