BYTČA. Najlepšie desaťstupňové tmavé pivo vyrábajú v Bytči. Popper si zo súťaže v Tábore odniesol ocenenie Česká pivní pečeť za najlepšie pivo v tejto kategórii. „Súťaže sa zúčastnili všetky slovenské a české pivovary. Minulý rok naša svetlá dvanástka skončila štvrtá a tmavý Palatín vyhral. Tento rok vyhrala naša tmavá desiatka," pochválil sa výrazným úspechom manažér pivovaru Ján Klincko.
„Do odborných degustácií bolo prihlásených 67 pivovarov, z toho 5 zo Slovenska, dva z Poľska a po jednom z Talianka a Belgicka. Ostatné boli z Českej republiky," povedal usporiadateľ akcie Alois Srb.
Klincko hovorí, že presadiť sa v takejto konkurencii je veľmi náročné. Nehodnotia totiž amatérsky degustátori, ale odborníci. „Zástupcovia pivovarov posielajú svojich degustátorov. Sú to odborníci a súťaž prebieha pod dozorom renomovanej agentúry. Hodnotí sa viackolovo. Do finále postúpili dve pivá a my sme v kategórii tmavých desiatok vyhrali," povedal Klincko.
Podľa jeho slov je to pre malý bytčiansky pivovar veľký úspech. „Na Slovensku bojujeme v konkurencii veľkých pivovarov, ktoré pivo vyrábajú automatickými technológiami. My naopak robíme stále klasickou technológiou, so zachovaním klasických receptúr, pri ktorých si sládek kvalitu piva osobne stráži. Pivo má v každom okamžiku osobne pod dohľadom," povedal Klincko.