Kórejskí študenti národnej kuchyne strávili minulý týždeň na Slovensku. Prišli v rámci dobrovoľníckeho projektu, ktorý vytvorila spoločnosť Hyundai Kia. Prostredníctvom neho vysielajú každoročne z Kórey do sveta 1000 študentov.
ŽILINA. Na Slovensku strávilo minulý týždeň 20 študentov kórejskej národnej kuchyne zo Sookmyung University. V Žiline Kórejčania najskôr navštívili krízové centrum Náruč, kde celý deň strávili s týranými a zneužívanými deťmi. „Predstavili im nielen kórejskú kultúru a kuchyňu, ale obdarovali ich spoločne stráveným časom, mini olympiádou, maľovaním tvárí, či predstavením taekwondo cvičenia," povedal hovorca spoločnosti Kia Dušan Dvořák.
Pochvaľoval si aj riaditeľ krízového centra Róbert Braciník. „Komunikačné bariéry a rôznorodosť kultúr urobia svoje. Tieto obavy sa však rozplynuli hneď po prvých minútach stretnutia. Správali sa veľmi milo a naše deti ich bezprostredne prijali. Veľmi oceňujem ich pripravenosť na celú akciu, úroveň sprievodného programu, ale najmä srdečnosť a otvorenosť, ktorou si získali srdcia detí," povedal Braciník.
Študenti sa tam cítili dobre. Potvrdil nám to Seo Geun Bae. „Deti boli najskôr hanblivé. Potom sme s nimi začali variť kórejské jedlá a spolu sme sa smiali. Keď sme odchádzali, deti plakali. Nechceli nás pustiť preč," povedal Seo.
Kórejskí študenti v ďalších dňoch prezentovali kórejskú kuchyňu pre zamestnancov závodu v Tepličke a tiež pre slovenských študentov. Na oplátku ich oni naučili variť slovenské jedlá. Seo prezradil, čo im navarili. „Varili sme ryžu s tradičnou zeleninou a pálivou paprikovou omáčkou a tiež rezance zo sladkých zemiakov s vyprážanou zeleninou," povedal. Podľa neho je slovenská kuchyňa trochu slaná a kyslá. „Ale celkom dobrá. Chutí mi," povedal Seo, ktorý si zo Slovenska odniesol dobrý dojem. „Už aj predtým som cestoval o Európe. Poznám aj iné krajiny, ale Slováci sú iní, ako ostatní Európania. Sú milí a srdeční. Preto sú si Slováci a Kórejčania tak blízki," povedal Seo.
Slovenská študentka Janka Ďuranová z Varína zase ocenila kórejskú kuchyňu. „Používajú viacej zeleniny a ryže a ich jedlá sú určite zdravšie, ako naše. Keď sme im my varili slovenská jedlá, zdalo sa, že im chutia," povedala Janka Ďuranová.