„Našu vlastnú produkciu využívame na zarybnenie revírov, preto túto rybu dovážame. Rybu sme si nechali natriediť v kategórii od 2 do 3 kilogramov. Nebudeme mať teda dve kategórie, ale len jednu. Cena bude 100 korún (3,32 €) za kilogram,“ povedal Martin Farský zo Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ). Vo dvore organizácie na Ulici Andreja Kmeťa ich bude k dispozícii šesť ton, čo je asi 2 500 kusov.
Stúpa záujem o iné druhy
Hoci nie tak tradičnou pochúťkou, ale stále viac vyhľadávanou je pstruh dúhový. Toho majú rybári z vlastnej produkcie. „Štandardne predávame 25–30- dekagramových, ale budú k dispozícii aj polkilogramové. Stáť budú 125 korún za kilogram. Zvláštnosťou je tolstolobik biely. „Nie je to u nás tradícia, ale je za dobrú cenu. Za kilogram dáte 55 korún. Je to dobrá ryba, trochu mastnejšia, preto tomu treba prispôsobiť prípravu. V jeho tuku je najviac polonasýtených mastných kyselín omega 3 a omega 6,“ povedal Farský.
Pstruhov a tolstolobikov majú neobmedzené množstvo. Rybári chcú dosiahnuť, aby sa pred sviatkami predávali aj iné, exkluzívne ryby. Už o rok to možno bude šťuka, sumec alebo zubáč. Rátať však musia s vyššou cenou, napríklad, za kilogram šťuky to je približne 400 korún (13,28 €). Popri filé sa dá očakávať aj vyšší záujem o novinku na našom trhu s rybami. Sumček africký, takzvaný pangasius, ktorého k nám dovážajú z východu. Podľa Farského má svoje pre a proti. „Je lacný a bez kosti. Chová sa vo veľkochovoch a má nízku výživovú hodnotu. S našimi rybami sa dá porovnať ťažko,“ uviedol Farský.
Zmenili predajný čas
Rybári sa poučili z minulých rokov, prispôsobia predajnú dobu. „Aby ľudia mohli prísť po pracovnej dobe a rybu si odniesť priamo domov. Budeme predávať od pondelka 15. decembra do piatka, respektíve soboty 20. decembra v čase od 11 do 18 hodiny,“ hovorí Farský.