Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Z kaprov by nemalo byť cítiť bahno

Ryby na štredrovečerný stôl začne od pondelka predávať Slovenský rybársky zväz. Záujem stúpa o pstruhy a tolstolobiky a o rok možno kúpite aj živú šťuku či sumca.

Aj takéto exempláre doviezli žilinskí rybári z ČiechAj takéto exempláre doviezli žilinskí rybári z Čiech (Zdroj: EVA BUČOVÁ)

Pochúťka na štedrovečerný stôl je z Čiech.

ŽILINA. Slovenskí rybári kapra dovážajú. Tento rok bude väčšina bez šupín, takzvaných lysákov. „Našu vlastnú produkciu využívame na zarybnenie revírov, preto túto rybu dovážame. Rybu sme si nechali natriediť v kategórii od 2 - 3 kilogramov. Nebudeme mať teda dve kategórie, ale len jednu. Cena bude 100 korún za kilogram," povedal Martin Farský zo Slovenského rybárskeho zväzu. Vo dvore organizácie na Ulici Andreja Kmeťa ich bude k dispozícii 6 ton, čo je približne 2,5-tisíc kusov.

Stúpa záujem o iné druhy

Hoci nie tak tradičnou, ale stále viac vyhľadávanou pochúťkou je pstruh dúhový. Toho majú rybári z vlastnej produkcie. „Za kilogram zaplatíte 125 korún. Štandardne predávame 25 - 30 dekagramových, ale budú k dispozícii aj pol kilogramové."

Zvláštnosťou je tolstolobik biely. „Nie je tradícia ju u nás jesť, ale je za dobrú cenu. Za kilogram dáte 55 korún. Je to dobrá ryba, trochu mastnejšia, preto tomu treba prispôsobiť prípravu. V jeho tuku je najviac polonasýtených mastných kyselín omega 3 a omega 6," povedal Farský. Pstruhov a tolstolobikov majú neobmedzené množstvo.

Rybári chcú dosiahnuť, aby sa pred sviatkami predávali aj iné, exkluzívne ryby. Bola by to šťuka, sumec alebo zubáč. Stane sa tak možno už o rok. Rátať však musia s vyššou cenou, napríklad za kilogram šťuky to je približne 400 korún.

Popri filé sa dá očakávať aj vyšší záujem o novinku na našom trhu s rybami. Sumček africký, takzvaný pangasius, ktorého k nám dovážajú z východu. Podľa Farského má svoje pre a proti. „Je lacný a bez kosti. Chová sa však vo veľkochovoch a má nízku výživovú hodnotu. S našimi rybami sa dá porovnať ťažko," uviedol Farský.

Zmenili predajný čas

Rybári sa poučili z minulých rokov, ľuďom chcú prispôsoviť predajnú dobu. „Aby mohli prísť po pracovnej dobe a rybu si odniesť priamo domov. Budeme predávať od pondelka 15. decembra do piatka, respektíve soboty 20. decembra v čase od 11 do 18 hodiny," hovorí Farský. Hlavným ťahákom, prečo by mali ľudia uprednostniť zväz pred predajcami pri hypermarketoch je podľa neho cena. „Cenovo budeme jedni z najlacnejších."

O častých poverách hovorí Martin Farský.

Môže byť v rybách cítiť bahno?

U kaprov sa to stáva, no u vianočných rýb by ste bahno cítiť nemali, alebo len vo veľmi malej miere. Ryba je po výlove daná do sádky, kde priteká čistá voda z rieky. Ryba sa počas mesiaca, ktorý tam pobudne, vyčistí. U pstruha samozrejme tento problém nie je. Posledná várka našich kaprov je do sádok navezená 3. decembra.

Je dobré rybu nezabiť a pustiť?

Rozhodne nie. Ak ju pustia na slobodu, zabijú ju rovnako, akurát to bude dlhšie trvať. Ryba sa kvôli tomu, že je na sádke, nemôže zazimovať ako v rybníku. Mesiac preto spotrebúva svoje energetické zásoby, ktoré by inak mala na celú zimu. Navyše má kvôli častej manipulácii poškodenú ochrannú vrstvu slizu. Vypustená ryba následne hynie na vyčerpanie, prípadne na bakteriálne zaplesnenie. Dokonca tým ohrozuje aj voľne žijúce ryby, ktoré môže nakaziť. Darovanie slobody rozhodne nedoporučujem. V takomto prípade rybu radšej darujte.

(lk)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 597
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 366
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 521
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 665
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 567
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 429
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 207
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 628
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 349
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 348
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská Kia ruší pre nedostatok dielov od zahraničného dodávateľa nočné zmeny

Do stredy bude fabrika fungovať iba v dvojzmennej prevádzke.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 17 pacientov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?