Podať si ruku s britskou kráľovnou Alžbetou II. sa hocikomu nepodarí. Päťročný Maťko Sýkora z Kysuckého Lieskovca s ňou dokonca večeral.
BRATISLAVA, KYSUCKÝ LIESKOVEC. Maťko sa stal hrdinom, keď mu v júli blesk zabil v Súľovských skalách matku a brata a on sám bežal pre pomoc otcovi. Bol totiž osobným hosťom prezidenta Ivana Gašparoviča na slávnostnej štátnej večeri, ktorá sa konala v bratislavskej Redute. Sprevádzal ho otec Jaroslav. Ten prezradil, že Maťko mu ku koncu večere, ktorú ukončil slávnostný koncert slovenskej filharmónie, zaspal na kolenách. Menu tvorili všelijaké dobroty. Maťko si vraj najviac pochutil na lokši a zemiačikoch, ktoré tvorili prílohy k slávnostným chodom. Dostal dokonca malú kávu, ktorú si ocukroval. Keď ju však ochutnal, zamračil sa. Zistil, že táto dobrota pre dospelých vlastne ani nie je ktovie-čo.
Pri predstavovaní hostí opísal v krátkosti prezident Ivan Gašparovič britskej kráľovnej tragický príbeh tejto rodiny.
Najmladší člen večere
Chlapček sa stal hrdinom na celom Slovensku po tom, ako prejavil obrovskú odvahu a statočnosť. Po júlovej tragickej udalosti v Suľovských skalách, kde zabil blesk jeho mamu a brata, sám bežal v búrke a ťažkom teréne hľadať pomoc pre zraneného otca.
Otec Jaroslav prezradil, že večera s kráľovnou bola skutočne nevšedný zážitok. Maťko krátko pred slávnostnou štátnou večerou dostal prezentačný lístoček, kde bolo uvedené - „Pán Matej Sýkora, hrdina, ktorý zachránil život otcovi", so svojim otcom Jaroslavom... Ten im umožnil pohybovať sa v slávnostne vyzdobenej sále bratislavskej Reduty, kde sa štátna večera na počesť návštevy britskej kráľovnej konala.
Hrdina v smokingu
Do Reduty prišli v slávnostných smokingoch, ktorých požičovné zaplatí prezidentská kancelária. Dozvedeli sme sa aj čo - to z jedálneho lístka. Na prípitok bola vraj hruškovica, po jednotlivých chodoch sa podávali rôzne druhy vín. Predkrm tvoril rolovaný, zľahka zaúdený losos. V menu bola aj kuracia taštička plnená husacou pečeňou podávaná s omáčkou z tokajského vína s typickou slovenskou lokšou. Z tejto špeciality vraj Maťkovi najviac chutila lokša. Podávali sa tiež plátky z hovädzej sviečkovice s dubáčikmi, maslovo-bylinkovou zeleninou a mladými zemiačikmi s petržlenovou vňaťou. V tomto prípade sa Maťko ukázal ako pravý Kysučan a zajedol si trošku zemiačikov. Zákuskom, ktorý sa vraj ani na zákusok nepodobal, bol dvojfarebný čokoládový mousse s gaštanovo-smotanovou zmrzlinou, anjelskými vlasmi a malinovým coulis. Nechýbala káva. Slávnostná večera vyvrcholila koncertom slovenskej filharmónie. To však už chlapča sladko spalo na otcových kolenách.