O pochybných praktikách začali hovoriť bývalé zamestnankyne, po tom, čo na Hlinkovom námestí v Žiline zhorel pipigril. „Nútili nás predávať staré kurčatá. Ostriekali a umyli sme ich vodou, potom sme ich nanovo solili a korenili, aby sa mohli pregrilovávať,“ povedala jedna z nich. Majiteľ pipigrilu Juraj Jurišta v Žiline prevádzkuje ďalšie dva stánky.
Na druhý raz
Regionálny úrad verejného zdravotníctva dostal podnet 6. mája. Vyjadrenie poslali minulý piatok. V prevádzke Rýchle občerstvenie Pipigril na Hviezdoslavovej ulici v Žiline, ktorú prevádzkuje Irena Jurištová z Kysuckého Nového Mesta, vykonali hygienici 2 previerky. Prvú 7. a druhú 19 mája. Odobrali 3 vzorky pokrmov rýchleho občerstvenia na laboratórne vyšetrenie. „Pri previerke neboli zistené nedostatky, ktoré by boli
v rozpore s legislatívou,“ uviedol regionálny hygienik Martin Kapasný. Vzorky odobrali z bravčového hamburgera, gyros žemle a z grilovaného kurčaťa. Senzoricky a mikrobiologicky ich vyšetrili v Žiline. Vo vyšetrovaných ukazovateľoch vzorky vyhovovali požiadavkám legislatívy. Druhú previerku spravili pred otváracími hodinami pre verejnosť.
Dovážali skôr
Do všetkých stánkov rýchleho občerstvenia, ktoré prevádzkuje Irena Jurištová, sa dovážajú mrazené polotovary, suroviny a dekorované kurčatá zo schválenej výrobne v Kysuckom Novom Meste. Pri kontrole zistili, „že rozpracované pokrmy – dekorované kurčatá určené na grilovanie boli z výrobne v Kysuckom Novom Meste dovezené dvakrát v priebehu dňa. Dopoludnia dňa 16. mája o 9.30 hod. a večer o 19.30 hod. Na druhom dodacom liste bola uvedená sobota a dátum 17. mája, čo bol nesprávny údaj,“ uvádza Kapasný. Maximálna doba spotreby mäsa na grilovanie pri dodržaní teploty od 0 do 4 stupňov celzia je
24 hodín. V stánku sa z tejto dodávky už pripravovali grilované kurčatá. Tiež zistili nedostatky v správnej výrobnej praxi pri príprave hotových jedál. V čase previerky bola prevádzková hygiena na nižšej úrovni, nevykonáva sa dôsledne sanitácia v rámci vypracovaného sanitačného programu. Zo zistenými nedostatkami oboznámili Jurištu, čím sa začalo správne konanie. Hrozí mu pokuta v rozsahu od 4-tisíc do pol milióna.
Inšpektori vyšetrujú
Pipigril zhorel 27. marca. Predavačka v ňom utrpela popáleniny na tretine tela, doteraz sa lieči a je práceneschopná. Inšpektori práce zisťujú príčiny vzniku závažného pracovného úrazu. Podľa Stanislava Berzáka z Inšpektorátu práce Žilina čakajú na výsledky odborných expertíz. „V prípade, že sa pri vyšetrovaní príčin udalosti zistí porušenie bezpečnostných predpisov, môžeme uložiť pokutu do výšky 1 000 000 korún,“ povedal Berzák. To, či zamestnankyne pracovali viac, ako mali v zmluve, asi nezistia. Podša Berzáka musí zamestnávateľ vopred rozvrhnúť pracovné zmeny a viesť evidenciu. V tej musí byť doba výkonu práce a prestávok. Nemusí ju ale viesť v každej prevádzke, zamestnávateľ tak môže robiť, napríklad, centrálne. Môže sa stať, že vedie špeciálnu evidenciu pre prípad kontroly. Prípadom sa zaoberá aj polícia. Hovorkyňa Jana Balogová potvrdila, že prebieha vyšetrovanie. Potrebujú aj záver inšpektorov.