Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Kľučka obvinil políciu z úniku jeho osobných údajov

Náčelník mestskej polície v Žiline Stanislav Kľučka podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov Krajského riaditeľstva Policajného zboru, ktorí ne-oprávnene poskytli jeho osobné údaje redaktorke televízie JOJ.

Reportáž, v ktorej televízia zverejnila Kľučkove osobné údaje, bola odvysielaná 28. decembra minulého roka. Po celoslovenskej premiére odznela aj v žilinskej regionálnej televízii. Jej náplňou bola nesplatená pôžička Kľučku, ktorú si zobral zo sociálneho fondu polície ešte ako zamestnanec KR PZ Žilina. Následne zo služieb polície odišiel a nastúpil do funkcie náčelníka mestskej polície v Žiline. Pôžičku nesplatil v určenom termíne. V reportáži to potvrdila riaditeľka ekonomického odboru KR PZ Žilina Marta Svitáčová. Na televíznej obrazovke si zároveň diváci mohli prečítať osobné údaje Stanislava Kľučku. Nielen dlžnú čiastku, meno a priezvisko, ale aj jeho rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, adresu bydliska, dokonca i funkciu, do ktorej bol na polícii zaradený. „Úrad na ochranu osobných údajov považuje už samotnú skladbu údajov meno, priezvisko, bydlisko príp. zamestnanie a údaj o výške dlhu prípadne označenie neplatič, ako údaj o ekonomickej či sociálnej identite, teda za osobný údaj, ktorý je možné zverejniť a sprístupniť len so súhlasom dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Prípadné zverejnenie a sprístupnenie takéhoto údaju je v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov a Ústavou Slovenskej republiky,“ informoval Stanislav Kľučka. „Preto som na Vyššej vojenskej prokuratúre v Trenčíne podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov KR PZ Žilina, ktorí neoprávnene poskytli moje osobné údaje, z dôvodu podozrenia zo spáchania zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a prečinu ne-oprávneného nakladania s osobnými údajmi,“ dodal. Podľa neho bola reportáž navyše irelevantná, pretože v čase jej odvysielania už pôžičku splatil. „Bránim si iba svoje občianske práva. Nič iné za týmto trestným oznámením hľadať netreba. V službách polície som 23 rokov bojoval za spravodlivosť a za ňu bojujem aj teraz,“ vysvetlil. Na svojho bývalého zamestnávateľa má ťažké srdce. Na Najvyššom súde žaluje Ministerstvo vnútra, pretože mu pri odchode z polície vymeralo odchodné i výsluhový dôchodok nižší, než na aký mal nárok. Vo svojom boji nie je sám. Podobné skúsenosti majú aj iní kolegovia. „Zaráža ma, ako sa vôbec informácia, že som nesplatil pôžičku, dostala do médií. A že moje osobné údaje zverejnila taká inštitúcia, akou je polícia. Môj dlh médiá ihneď rozmazali, ale že mne dlží peniaze Ministerstvo vnútra, na to nepoukázal nikto.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepáči sa mi, ako sa porušujú práva ľudí na ochranu osobnosti, zverejňujú sa ich mená, adresy, ukazujú sa fotky ľudí, ktorí sú možno z niečoho obvinení, ale pokiaľ neboli právoplatne odsúdení, platí predsa prezumpcia neviny. Oni sú však dopredu v médiách ukazovaní ako zločinci,“ poukázal Kľučka. „Chcem ukázať podobne poškodeným ľuďom, že musia bojovať o svoje práva aj proti veľkým a silným inštitúciám,“ doplnil. Riaditeľ KR PZ Žilina František Posluch, ktorý rozhoduje o poskytovaní informácií médiám, sa o trestnom oznámení dozvedel z médií. Priznal, že informácie redaktorke televízie poskytovala riaditeľka ekonomického odboru s jeho súhlasom. Práve oni dvaja by teda mohli byť spomínanými zodpovednými pracovníkmi KR PZ, ktorých sa Kľučkove trestné oznámenie týka. „Má na to právo. Je to normálne občianske právo a ja mu ho neodopieram. Pokiaľ ma vyšetrovateľ v tejto záležitosti osloví, poviem svoj názor a ten znie, že nie som si vedomý, že by som zneužil svoje právomoci a že by nám ušli nejaké osobné údaje,“ reagoval krajský policajný riaditeľ.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 731
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 680
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 126
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 468
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 834
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 578
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 263
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 115
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 5 885
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Mesto Žilina bude počas víkendu testovať. Zdravotníci dostanú 15 eur za hodinu

V termíne od 18. do 26. januára sa bude na celom území Slovenska realizovať skríningové testovanie na ochorenie COVID-19.

Ilustračné foto.

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Hokejisti Žiliny na ilustračnom zábere.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Banskej Bystrici nahlásili hromadné prepúšťanie 1 486 zamestnancov

Ohrození sú zamestnanci z oblasti poštových služieb, ide o avizované prepúšťanie v Slovenskej pošte.

V druhom kole v Nitre otestovali takmer 41-tisíc ľudí

Väčšina ľudí využila novú aplikáciu, aj vďaka nej sa netvorili rady.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Už ste čítali?