Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Kľučka obvinil políciu z úniku jeho osobných údajov

Náčelník mestskej polície v Žiline Stanislav Kľučka podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov Krajského riaditeľstva Policajného zboru, ktorí ne-oprávnene poskytli jeho osobné údaje redaktorke televízie JOJ.

Reportáž, v ktorej televízia zverejnila Kľučkove osobné údaje, bola odvysielaná 28. decembra minulého roka. Po celoslovenskej premiére odznela aj v žilinskej regionálnej televízii. Jej náplňou bola nesplatená pôžička Kľučku, ktorú si zobral zo sociálneho fondu polície ešte ako zamestnanec KR PZ Žilina. Následne zo služieb polície odišiel a nastúpil do funkcie náčelníka mestskej polície v Žiline. Pôžičku nesplatil v určenom termíne. V reportáži to potvrdila riaditeľka ekonomického odboru KR PZ Žilina Marta Svitáčová. Na televíznej obrazovke si zároveň diváci mohli prečítať osobné údaje Stanislava Kľučku. Nielen dlžnú čiastku, meno a priezvisko, ale aj jeho rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, adresu bydliska, dokonca i funkciu, do ktorej bol na polícii zaradený. „Úrad na ochranu osobných údajov považuje už samotnú skladbu údajov meno, priezvisko, bydlisko príp. zamestnanie a údaj o výške dlhu prípadne označenie neplatič, ako údaj o ekonomickej či sociálnej identite, teda za osobný údaj, ktorý je možné zverejniť a sprístupniť len so súhlasom dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Prípadné zverejnenie a sprístupnenie takéhoto údaju je v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov a Ústavou Slovenskej republiky,“ informoval Stanislav Kľučka. „Preto som na Vyššej vojenskej prokuratúre v Trenčíne podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov KR PZ Žilina, ktorí neoprávnene poskytli moje osobné údaje, z dôvodu podozrenia zo spáchania zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a prečinu ne-oprávneného nakladania s osobnými údajmi,“ dodal. Podľa neho bola reportáž navyše irelevantná, pretože v čase jej odvysielania už pôžičku splatil. „Bránim si iba svoje občianske práva. Nič iné za týmto trestným oznámením hľadať netreba. V službách polície som 23 rokov bojoval za spravodlivosť a za ňu bojujem aj teraz,“ vysvetlil. Na svojho bývalého zamestnávateľa má ťažké srdce. Na Najvyššom súde žaluje Ministerstvo vnútra, pretože mu pri odchode z polície vymeralo odchodné i výsluhový dôchodok nižší, než na aký mal nárok. Vo svojom boji nie je sám. Podobné skúsenosti majú aj iní kolegovia. „Zaráža ma, ako sa vôbec informácia, že som nesplatil pôžičku, dostala do médií. A že moje osobné údaje zverejnila taká inštitúcia, akou je polícia. Môj dlh médiá ihneď rozmazali, ale že mne dlží peniaze Ministerstvo vnútra, na to nepoukázal nikto.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepáči sa mi, ako sa porušujú práva ľudí na ochranu osobnosti, zverejňujú sa ich mená, adresy, ukazujú sa fotky ľudí, ktorí sú možno z niečoho obvinení, ale pokiaľ neboli právoplatne odsúdení, platí predsa prezumpcia neviny. Oni sú však dopredu v médiách ukazovaní ako zločinci,“ poukázal Kľučka. „Chcem ukázať podobne poškodeným ľuďom, že musia bojovať o svoje práva aj proti veľkým a silným inštitúciám,“ doplnil. Riaditeľ KR PZ Žilina František Posluch, ktorý rozhoduje o poskytovaní informácií médiám, sa o trestnom oznámení dozvedel z médií. Priznal, že informácie redaktorke televízie poskytovala riaditeľka ekonomického odboru s jeho súhlasom. Práve oni dvaja by teda mohli byť spomínanými zodpovednými pracovníkmi KR PZ, ktorých sa Kľučkove trestné oznámenie týka. „Má na to právo. Je to normálne občianske právo a ja mu ho neodopieram. Pokiaľ ma vyšetrovateľ v tejto záležitosti osloví, poviem svoj názor a ten znie, že nie som si vedomý, že by som zneužil svoje právomoci a že by nám ušli nejaké osobné údaje,“ reagoval krajský policajný riaditeľ.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 503
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 037
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 494
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 609
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 13 463
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 764
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 064
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 986
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 950
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 534
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

BYTČA: Lúpež, vyhrážanie i poškodzovanie majetku. Mladík si poriadne zavaril

Na obvineného muža policajti spracovali podnet na návrh na jeho vzatie do väzby.

V III. lige kraľuje nezastaviteľný Hundák, v I. a II. triede na čele pätnásťgóloví strelci

Zápasy regionálnych či oblastných futbalových súťaží tento rok už pravdepodobne neuvidíme, väčšina duelov z jesennej porcie je však už za nami. Preto sme sa pozreli, ako vyzerajú poradie strelcov v jednotlivých súťažiach.

Daniel Hundák (druhý zľava) a Peter Jasenovský (tretí zľava) patria nielen medzi najlepších strelcov Bánovej, ale aj celej III. ligy.

Mesto Žilina požiada o návratnú finančnú pomoc vo výške viac ako 2 milióny eur

Radnica chce peniaze použiť na financovanie správy a údržby komunikácií a verejnej zelene.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?