Piatok, 28. január, 2022 | Meniny má Alfonz

Kľučka obvinil políciu z úniku jeho osobných údajov

Náčelník mestskej polície v Žiline Stanislav Kľučka podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov Krajského riaditeľstva Policajného zboru, ktorí ne-oprávnene poskytli jeho osobné údaje redaktorke televízie JOJ.

Reportáž, v ktorej televízia zverejnila Kľučkove osobné údaje, bola odvysielaná 28. decembra minulého roka. Po celoslovenskej premiére odznela aj v žilinskej regionálnej televízii. Jej náplňou bola nesplatená pôžička Kľučku, ktorú si zobral zo sociálneho fondu polície ešte ako zamestnanec KR PZ Žilina. Následne zo služieb polície odišiel a nastúpil do funkcie náčelníka mestskej polície v Žiline. Pôžičku nesplatil v určenom termíne. V reportáži to potvrdila riaditeľka ekonomického odboru KR PZ Žilina Marta Svitáčová. Na televíznej obrazovke si zároveň diváci mohli prečítať osobné údaje Stanislava Kľučku. Nielen dlžnú čiastku, meno a priezvisko, ale aj jeho rodné číslo, číslo občianskeho preukazu, adresu bydliska, dokonca i funkciu, do ktorej bol na polícii zaradený. „Úrad na ochranu osobných údajov považuje už samotnú skladbu údajov meno, priezvisko, bydlisko príp. zamestnanie a údaj o výške dlhu prípadne označenie neplatič, ako údaj o ekonomickej či sociálnej identite, teda za osobný údaj, ktorý je možné zverejniť a sprístupniť len so súhlasom dotknutej osoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Prípadné zverejnenie a sprístupnenie takéhoto údaju je v rozpore so zákonom o ochrane osobných údajov a Ústavou Slovenskej republiky,“ informoval Stanislav Kľučka. „Preto som na Vyššej vojenskej prokuratúre v Trenčíne podal trestné oznámenie na zodpovedných pracovníkov KR PZ Žilina, ktorí neoprávnene poskytli moje osobné údaje, z dôvodu podozrenia zo spáchania zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a prečinu ne-oprávneného nakladania s osobnými údajmi,“ dodal. Podľa neho bola reportáž navyše irelevantná, pretože v čase jej odvysielania už pôžičku splatil. „Bránim si iba svoje občianske práva. Nič iné za týmto trestným oznámením hľadať netreba. V službách polície som 23 rokov bojoval za spravodlivosť a za ňu bojujem aj teraz,“ vysvetlil. Na svojho bývalého zamestnávateľa má ťažké srdce. Na Najvyššom súde žaluje Ministerstvo vnútra, pretože mu pri odchode z polície vymeralo odchodné i výsluhový dôchodok nižší, než na aký mal nárok. Vo svojom boji nie je sám. Podobné skúsenosti majú aj iní kolegovia. „Zaráža ma, ako sa vôbec informácia, že som nesplatil pôžičku, dostala do médií. A že moje osobné údaje zverejnila taká inštitúcia, akou je polícia. Môj dlh médiá ihneď rozmazali, ale že mne dlží peniaze Ministerstvo vnútra, na to nepoukázal nikto.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepáči sa mi, ako sa porušujú práva ľudí na ochranu osobnosti, zverejňujú sa ich mená, adresy, ukazujú sa fotky ľudí, ktorí sú možno z niečoho obvinení, ale pokiaľ neboli právoplatne odsúdení, platí predsa prezumpcia neviny. Oni sú však dopredu v médiách ukazovaní ako zločinci,“ poukázal Kľučka. „Chcem ukázať podobne poškodeným ľuďom, že musia bojovať o svoje práva aj proti veľkým a silným inštitúciám,“ doplnil. Riaditeľ KR PZ Žilina František Posluch, ktorý rozhoduje o poskytovaní informácií médiám, sa o trestnom oznámení dozvedel z médií. Priznal, že informácie redaktorke televízie poskytovala riaditeľka ekonomického odboru s jeho súhlasom. Práve oni dvaja by teda mohli byť spomínanými zodpovednými pracovníkmi KR PZ, ktorých sa Kľučkove trestné oznámenie týka. „Má na to právo. Je to normálne občianske právo a ja mu ho neodopieram. Pokiaľ ma vyšetrovateľ v tejto záležitosti osloví, poviem svoj názor a ten znie, že nie som si vedomý, že by som zneužil svoje právomoci a že by nám ušli nejaké osobné údaje,“ reagoval krajský policajný riaditeľ.

Najčítanejšie na My Žilina

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  2. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  4. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  5. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  6. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  8. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  10. Mecom ide na zelenú
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  4. Vianočné dovolenky sa vrátili na čísla pred pandémiou
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať
  7. Predplaťte si SME.sk vo vašej firme
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  10. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  1. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 9 888
  2. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 743
  3. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 3 612
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 3 472
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 253
  6. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť 2 986
  7. TOP zamestnávateľ, pre ktorého sa oplatí pracovať 2 678
  8. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 2 380
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 217
  10. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 1 936

Blogy SME

  1. Lórant Kulík: URBEX-Časť 2: V tajných izbách chátrajúceho domu na kpt.Nálepku v Košiciach bezdomovci (ne)ukrývajú starožitný nábytok
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (28.1. - 3.2.1922)
  3. Miroslav Lukáč: "Geniálni" Fico, Pellegrini, Kotleba, nie sú problémom SR.
  4. Martin Greguš: Myslite si, že vlády na Slovensku to s modernizáciou železníc myslia vážne? Pozrite si, čo hovoria fakty...Nevadí Vám to?
  5. Zuzana Cascino: Tragédia svedomia.
  6. Robert Štepaník: diel 60 - moje TOP10 za rok 2021, časť 2 (miesto 5 až 1)
  7. Helena Michlíková: Malý princ v rôznych jazykoch
  8. Věra Tepličková: Když se podaří, co se dařit má, když rozkvete růže z poupěte...
  1. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 12 357
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 155
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 061
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 688
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 5 243
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko 4 253
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 4 056
  8. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 4 021
  1. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  2. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  7. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Nominácia zástupcov II. triedy ObFZ Žilina na najlepšieho brankára, obrancu, záložníka, útočníka a trénera.


11 h
Ilustračné foto

Stav má na svedomí šérenie variantu omikron.


TASR 14 h

Rehabilitácia je pre Jozefa Fabiana jediným prostriedkom, ako sa udržať vo forme.


21 h

Obyvatelia rodinných domov majú povinnosť prevziať si kompostér.


26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kúpalisko splnilo poslednú podmienku na prevádzku bazénov s termálnou vodou.


26. jan

Na miesto boli privolaní hasiči.


26. jan

Na brehu Liptovskej Mary chystajú rezort, bude desať metrov od hladiny priehrady.


19 h

Policajti v Banskobystrickom kraji vážili nákladné autá.


26. jan

Blogy SME

  1. Lórant Kulík: URBEX-Časť 2: V tajných izbách chátrajúceho domu na kpt.Nálepku v Košiciach bezdomovci (ne)ukrývajú starožitný nábytok
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (28.1. - 3.2.1922)
  3. Miroslav Lukáč: "Geniálni" Fico, Pellegrini, Kotleba, nie sú problémom SR.
  4. Martin Greguš: Myslite si, že vlády na Slovensku to s modernizáciou železníc myslia vážne? Pozrite si, čo hovoria fakty...Nevadí Vám to?
  5. Zuzana Cascino: Tragédia svedomia.
  6. Robert Štepaník: diel 60 - moje TOP10 za rok 2021, časť 2 (miesto 5 až 1)
  7. Helena Michlíková: Malý princ v rôznych jazykoch
  8. Věra Tepličková: Když se podaří, co se dařit má, když rozkvete růže z poupěte...
  1. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 12 357
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 155
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 6 061
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 5 688
  5. Monika Nagyova: Vzťahové okienko. Páry, ktoré sa medzi sebou nerozprávajú. 5 243
  6. Tereza Krajčová: Anglický denník: Epilóg – Zbohom, Anglicko 4 253
  7. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 4 056
  8. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 4 021
  1. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  2. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  5. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  6. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  7. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu