V prešovskom štúdiu sa „varí a pečie“ cédečko Tlaková níž, na ktorej bude jedenásť pôvodných pesničiek a k tomu aj nejaké bonusy. Prvý singel s rovnakým názvom sa už, pomerne úspešne, hrá aj v slovenských rádiách. „Autorsky som sa podieľal na každej pesničke a veľmi sa na ten album teším. Robíme ho s producentom Pehy a Komajoty a bude iný ako ten prvý. Mám z neho skvelý pocit, bude to bomba,“ verí Miro. A čo iné varí a pečie? „K vareniu mám veľmi kladný vzťah. Keď som bol malý, pomáhal som mame v kuchyni. Veľmi na to bavilo, keď som mohol niečo miešať, pridávať, prisypať a podobne. Dokonca mama vždy hovorila, že raz bude zo mňa kuchár. Dlho som bol o tom presvedčený aj ja.
Ale keď som prišiel do Izraela, videl som, že sa tam dá celkom lacno kúpiť hotové jedlo a také exotické jedlá som si nevedel sám pripraviť. Zlenivel som a odvtedy je pre mňa varenie len koníčkom. Najradšej varím pre kamarátov a niekedy aj pre seba,“ vyznal sa zo svojho vzťahu k vareniu Miro. Jeho najobľúbenejším jedlom sú parené buchty naplnené lekvárom, posypané makom a poliate maslom. Také od mamy. „Najlepšie na svete ich však vedela urobiť moja starká, ktorá nám, žiaľ, minulý rok zomrela,“ zaspomínal s nostalgiou Miro Jaroš. A priznal sa aj k tomu, že ich už poriadne dlho nejedol. Vraj by si trúfol urobiť ich aj sám. Lenže: „Ja mám vždy problémy s kvasnicami, pretože mi cesto nikdy nevykysne.“ Napriek tomu ponúka recept na izraelskú špecialitu s názvom kugel. Je to úplne jednoduchá a vraj, ako ho ochutnáte raz, budete sa k tejto lahôdke vracať stále.
Potrebujeme: 500 g širokých rezancov, 2 vajíčka, kryštálový cukor, škorica, hrozienka, môžu byť vlašské alebo lieskové orechy, maslo alebo olej. Postup: uvaríme cestoviny vo vode so štipkou soli, precedíme, necháme trochu vychladnúť. Medzičasom dáme do misky dve celé vajcia, pridáme tri veľké lyžice cukru, škoricu podľa chuti, zmiešame, pridáme trochu nakrájaných orechov a hrozienka, ktoré sme predtým namočili v horúcej vode. Všetko zmiešame dokopy s cestovinou a hmotu, ktorá nám z toho vznikne, pečieme na panvici ako palacinky. Otáčajú sa dosť ťažko, preto Miro Jaroš pridáva jednu radu. Treba si vybrať menšiu panvicu, pred otočením ju priklopiť väčším tanierom a zvrtnúť. Kugel sa vyklopí na tanier a už je jednoduché otočiť ho na panvicu a opiecť z druhej strany. Podávame len také samé, prípadne môžeme kugel potrieť nutelou, džemom, šľahačkou či obložiť ovocím. Skrátka tak, ako vám to chutí.