Nielen charakteristickú chuť, ale aj spôsob prípravy, či nástroje, ktoré sa používali v minulosti, môžu vidieť návštevníci výstavy nazvanej „Tajomstvo čabianskej klobásy“. „Výstava je výsledkom spolupráce Žilinského samosprávneho kraja a Župy Békeš v Maďarsku,“ povedal na úvod Marián Mrva, riaditeľ Považského múzea. Na území tejto maďarskej župy žije aj početná slovenská menšina, hlavne v meste Sarvaš. „Minulý rok bola u nás výstava drotárstva. Teraz sme sa rozhodli, že prinesieme niečo výnimočné, čo máme my a to čabiansku klobásu,“ vysvetlil László Gécs, predseda Ekonomického výboru Valného zhromaždenia Békešskej župy. Okrem iného pripomenul aj tristoročnú tradíciu výroby klobásy, ktorú na maďarské územie priniesli slovenskí prisťahovalci. Spolupráca medzi ŽSK a Békešskou župou trvá už niekoľko rokov. Na prebiehajúcej výstave možno vidieť okrem prípravy typickej klobásy aj ľudovú kultúru. Čabianska klobása nemá prísny recept. Pripravuje sa
v čabianskych domácnostiach. V jej zložení však nesmie chýbať mäso, cesnak, soľ, rasca a dva druhy papriky: štipľavá a sladká. Iné koreniny Čabianska klobása neznesie, hlavne nie čierne korenie. Najlepšia je vtedy, keď obsahuje z každého druhu mäsa ošípanej.
Jedáleň Domys
Priemyselný park 227
Krásno nad Kysucou