Mesto Žilina pred mesiacom a pol otvorilo na Vlčincoch jedáleň pre dôchodcov. Nie-
ktorí sa sťažujú na kvalitu stravy a prístup personálu v tomto zariadení. Janka Smolková a spol. adresovali minulý týždeň oficiálnu sťažnosť na Mestský úrad v Žiline. Na vedomie ju zaslali MY Žilinským novinám.
„V nádeji, že touto sťažnosťou dosiahneme patričnú nápravu vo veci stravovania v novootvorenom stacionári na Vlčincoch v Žiline, stručne vám opisujeme pretrvávajúcu, neznesiteľnú situáciu v stravovaní v tomto novom zariadení, na ktoré sme sa tak veľmi tešili,“ uviedli.
Svoje výhrady pisatelia listu zhrnuli do niekoľkých bodov. Podľa ich slov býva jedálny lístok napísaný len ako informatívny, bez záruky, že to, čo sa napíše, sa aj navarí. „Neskôr býva upravovaný a poprečiarkovaný. Máme dôvodné podozrenie, že iný tovar vykazujú do spotreby a iný používajú pri varení a potom odnášajú domov,“ myslia si niektorí dôchodcovia. Podľa ich názoru na jedálnom lístku by mala byť uvedená aj váha a množstvo jednotlivých porcií. Nikde to ale vraj nebýva. „Celý minulý rok bývali jedlá takmer stále sa opakujúce. Zdôvodňovali to zlými podmienkami vo vývarovni. Teraz v novom stacionári je to presne také isté. Takmer vôbec nebýva žiadna zelenina a množstvo jedla absolútne nezodpovedá norme. Polievky síce bývajú celkom chutne pripravené, ale dostávame len dávku akoby na ochutnanie,“ sťažujú sa v liste penzisti.
Listom za zaoberal prednosta Mestského úradu Viliam Mikuláš a vedúca sociálneho odboru Anna Kozáková. „Jedálny lístok býva aktualizovaný v prípade nedodania niektorých surovín. Porcie sa pripravujú na základe platných noriem pre závodné stravovanie a vedúca jedálne striktne kontroluje prípravu, pestrosť a gramáž podávaných jedál. Nemáme vedomosť o tom, že by došlo k nejakým pochybeniam, ale zároveň sťažnosť berieme ako podnet, na základe ktorého podnikneme niekoľko ústretových krokov. Jedálny lístok bude vždy v piatok vyvesený na tabuli a bude v ňom uvedená aj gramáž jednotlivých jedál. Každý deň bude tiež vystavená vzorka jedla, aby si stravníci mohli pozrieť, ako má porcia vyzerať,“ hovorí Anna Kozáková. Podľa jej slov budú mať stravníci k dispozícii aj knihu prianí a sťažností, do ktorej budú môcť uviesť všetky nedostatky a pripomienky, s ktorými sa stretnú. V stacionári zo stravníkov vznikne aj komisia. „Bude zložená z piatich dôchodcov, ktorí budú každý týždeň prizvaní k zostavovaniu jedálneho lístka a ktorí budú vedúcej jedálne prednášať požiadavky stravníkov,“ dodala Kozáková. Zároveň však podotkla, že v zariadení vykonáva Štátny zdravotný ústav pravidelné kontroly. „Chodia neohlásene na kontrolu potravín a hygieny. Doteraz bolo všetko v poriadku. Kontroly tam pravidelne robíme aj my. Jedlá kontrolujeme a dbáme na to, aby personál vychádzal v ústrety stravníkom, pretože sú to starí ľudia, často zdravotne postihnutí a odkázaní na túto stravu. Doteraz sme nemali žiadny problém a nebola zaznamenaná žiadna sťažnosť, okrem pani Smolkovej, ktorá neuviedla kontaktné údaje a ani ju neevidujeme v zozname stravníkov. Mrzí nás, že ak niekto nebol spokojný, tak sa najskôr neobrátil priamo na nás, čím by sme predišli zbytočným nedorozumeniam,“ uzavrela Anna Kozáková.