Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Súdok náš, ktorý si narazený, roztoč sa pípa tvoja...

Pre niekoho nie je nič krajšie, ako pohľad na pohár s iskrivým priesvitným mokom a s bielou penou navrchu. Áno, reč bude o pive.

Spotreba tohto „hlavného nápoja slovenskej krčmovej kultúry“ výrazne stúpa s príchodom letných horúčav. Pohostinstvá, pivárne, bary a krčmičky, ale hlavne letné terasy pri nich, okupujú jeho milovníci. „Oproti zime sa u nás vypije 3-krát viac piva. Záleží to aj od počasia. Ak je pekne a pekný víkend, je to ešte 3-krát viac. Za minulý týždeň sme ho rozčapovali 32 sudov, plus nejaké to fľaškové. Ľudia terasy obľubujú, radi si posedia na slnku a porozprávajú sa pri pive. Máme hostí stabilných, ale hlavne v lete aj veľa turistov, ktorí robia dobrú tržbu,“ hovorí Jozef Tanco, čašník - prevádzkar baru s terasou na Mariánskom námestí v Žiline. Spokojní zákazníci si vychutnávajú obľúbený mok, obchodníci a výrobcovia si mädlia ruky. Všeobecne sú na Slovensku obľúbené pivá z českej produkcie. Pije sa viac svetlé ako tmavé. Podľa slov pracovníka veľkoobchodu s nápojmi, sú Žilinčania naučení na desaťstupňové pivá a v poslednej dobe sú v móde špeciality, ako polotmavé a nefiltrované, tzv. kvasinkové typy. Plné krčmy však naznačujú, že cena nie je najdôležitejší faktor, ktorý rozhoduje o kúpe. Zákazníci sú všetkých vekových kategórií, ako muži, tak aj ženy. Žilinčan Ján sa netají tým, že mesačne nakúpi pivo za 500 korún: „Chodím naň tak raz, dvakrát do týždňa, väčšinou do pivničných barov alebo na diskotéky. Posedíme si pri ňom s partiou a preberieme celý týždeň.“ Štyridsiatnik Vlado Hašpic sa natiahne pre ďalší dúšok: „Je dobré od smädu, navyše zdravé, a vraj čistí obličky. V meste je drahšie, ale to mi je jedno, čo už, keď mi chutí,“ hovorí. „Ja vlastne ani nerozoznám chute piva, ale je teplo, tak si dám väčšinou nealkoholické. Ja nie som pivkár, smäd mi lepšie zahasí minerálka,“ hovorí pani Oľga Behúňová. Jej mladšia kamarátka má na pitie piva svoj názor: „Dám si ho rada, hlavne, keď je takto teplo. Nie veľa, ale tak raz – dvakrát do týždňa určite,“ hovorí 27-ročná Marcela Mikundová z Porúbky. „Chutí mi a prináša mi dobrý pocit. Každý deň si vypijem tak jedno – dve, asi najviac som na posedenie vypil sedem. Náklady naň nepočítam, ale radšej dám viac a dostanem kvalitné. Aj mladí ľudia si dajú radšej pivo, je omnoho lacnejšie ako džúsy, či minerálka,“ vraví pri pive Michal Rovder s kamarátom. Za pollitra piva zaplatíte väčšinou menej, ako za štvrťlitra nealkoholického nápoja. V Žiline vám ho načapujú najlacnejšie za 20 korún. Bežne si musíte pripraviť 25 – 30 korún. Cena záleží od mnohých okolností, hlavne od značky. V centre mesta zaplatíte o pár korún, samozrejme, viac, ako na jeho okraji či na sídlisku. Čapované pivo však môžete kúpiť aj podstatne lacnejšie. Treba kvôli tomu ale vycestovať. Za
16 korún si môžete dopriať svetlé desaťstupňové pivo, napríklad v obci Fačkov. V Súľove-Hradnej zaň zaplatíte 17 korún.

Skryť Vypnúť reklamu




Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  5. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 733
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 367
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 306
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 089
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 782
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 803
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 396
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 221
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 532
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 513
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Stavby budúcnosti s úctou k minulosti pozdvihnú úroveň architektúry mesta

Zaujímavé koncepty prináša dynamická developerská spoločnosť LICITOR.

Na týchto miestach sa bude testovať v Žiline

V Žiline bude počas celoplošného testovania vytvorených 71 odberných miest

Ilustračná fotografia.

Slavomír Bodis: "Bývanie je základná ľudská potreba."

Spoločnosť Istrofinal pôsobí na trhu s nehnuteľnosťami už 20 rokov. Vo svojich aktivitách kladie dôraz na trvalú udržateľnosť každého projektu. V súčasnosti ich majú rozpracovaných niekoľko.

Vizualizácia vstupu do Elektrární.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?