Spotreba tohto „hlavného nápoja slovenskej krčmovej kultúry“ výrazne stúpa s príchodom letných horúčav. Pohostinstvá, pivárne, bary a krčmičky, ale hlavne letné terasy pri nich, okupujú jeho milovníci. „Oproti zime sa u nás vypije 3-krát viac piva. Záleží to aj od počasia. Ak je pekne a pekný víkend, je to ešte 3-krát viac. Za minulý týždeň sme ho rozčapovali 32 sudov, plus nejaké to fľaškové. Ľudia terasy obľubujú, radi si posedia na slnku a porozprávajú sa pri pive. Máme hostí stabilných, ale hlavne v lete aj veľa turistov, ktorí robia dobrú tržbu,“ hovorí Jozef Tanco, čašník - prevádzkar baru s terasou na Mariánskom námestí v Žiline. Spokojní zákazníci si vychutnávajú obľúbený mok, obchodníci a výrobcovia si mädlia ruky. Všeobecne sú na Slovensku obľúbené pivá z českej produkcie. Pije sa viac svetlé ako tmavé. Podľa slov pracovníka veľkoobchodu s nápojmi, sú Žilinčania naučení na desaťstupňové pivá a v poslednej dobe sú v móde špeciality, ako polotmavé a nefiltrované, tzv. kvasinkové typy. Plné krčmy však naznačujú, že cena nie je najdôležitejší faktor, ktorý rozhoduje o kúpe. Zákazníci sú všetkých vekových kategórií, ako muži, tak aj ženy. Žilinčan Ján sa netají tým, že mesačne nakúpi pivo za 500 korún: „Chodím naň tak raz, dvakrát do týždňa, väčšinou do pivničných barov alebo na diskotéky. Posedíme si pri ňom s partiou a preberieme celý týždeň.“ Štyridsiatnik Vlado Hašpic sa natiahne pre ďalší dúšok: „Je dobré od smädu, navyše zdravé, a vraj čistí obličky. V meste je drahšie, ale to mi je jedno, čo už, keď mi chutí,“ hovorí. „Ja vlastne ani nerozoznám chute piva, ale je teplo, tak si dám väčšinou nealkoholické. Ja nie som pivkár, smäd mi lepšie zahasí minerálka,“ hovorí pani Oľga Behúňová. Jej mladšia kamarátka má na pitie piva svoj názor: „Dám si ho rada, hlavne, keď je takto teplo. Nie veľa, ale tak raz – dvakrát do týždňa určite,“ hovorí 27-ročná Marcela Mikundová z Porúbky. „Chutí mi a prináša mi dobrý pocit. Každý deň si vypijem tak jedno – dve, asi najviac som na posedenie vypil sedem. Náklady naň nepočítam, ale radšej dám viac a dostanem kvalitné. Aj mladí ľudia si dajú radšej pivo, je omnoho lacnejšie ako džúsy, či minerálka,“ vraví pri pive Michal Rovder s kamarátom. Za pollitra piva zaplatíte väčšinou menej, ako za štvrťlitra nealkoholického nápoja. V Žiline vám ho načapujú najlacnejšie za 20 korún. Bežne si musíte pripraviť 25 – 30 korún. Cena záleží od mnohých okolností, hlavne od značky. V centre mesta zaplatíte o pár korún, samozrejme, viac, ako na jeho okraji či na sídlisku. Čapované pivo však môžete kúpiť aj podstatne lacnejšie. Treba kvôli tomu ale vycestovať. Za
16 korún si môžete dopriať svetlé desaťstupňové pivo, napríklad v obci Fačkov. V Súľove-Hradnej zaň zaplatíte 17 korún.