Udomácnené boli asi pred 4000 rokmi v Ázii a ich predok - kura divá tam ešte dodnes žije. V súčasnosti sa chová viac ako 300 rôznych plemien v tých
najrozmanitejších farbách a tvaroch. Václav Černák (70) zo Žiliny – Bánovej chová týchto hrabavých operencov už 36 rokov.
Prečo ste sa rozhodli práve pre hrabavú hydinu?
V skutočnosti chovám kury odmalička, vyrastal som na dedine a tam boli kuríny v každom dvore. Bola to, pravdaže, taká dedinská zmes, ale vajcia nikto kupovať nemusel. Ani neviem, či sa vtedy vôbec u nás v obchodoch predávali. Keď sme postavili dom v Bánovej, hneď som urobil aj kurín. Vystriedal som viacero plemien. Momentálne chovám čistokrvné velsunky zdrobnené, ktorým stačia menšie ustajňovacie priestory.
Chováte kury viac na mäso alebo pre vajcia?
Každé plemeno je vhodné na niečo iné. Niektoré kury sa chovajú dokonca len na okrasu. V Ázii sú, žiaľ, dodnes obľúbené krvavé kohútie zápasy bojovných plemien. Ja chovám kury najmä pre vajíčka. Po dvoch rokoch však znáška klesá, vtedy je najlepšie kuru zabiť. Kuracie mäso je vysoko výživné a ľahko stráviteľné. Dobre chutí vyprážané, upečené, udusené i uvarené. Slepačie vajcia patria medzi najdokonalejšie ľudské potraviny. Môžeme ich konzumovať bez náročnej prípravy a zložitého spôsobu konzervovania. Je to taká dokonalá prírodná konzerva s úplným obsahom výživných zložiek. Na dusík bohatý hydinový trus je výborný ako hnojivo. Pridáva sa do kompostu alebo po zmiešaní s vodou sa využíva ako hnojivá zálievka. Jediné, čo sa z kúr nezúžitkuje, je ich perie, v perinách by sa „zbilo“ dokopy.
Koľko vajec znesie jedna kura za rok?
V literatúre sa uvádza, že v ideálnom prípade možno od kury domácej získať aj 365 vajec ročne. Je to naozaj ideálny prípad, pretože tvorba vajca trvá 23 – 25 hodín. Úroveň dosahovanej znášky súvisí s chovateľskými podmienkami. Vplýva na ňu čas vyliahnutia v priebehu roka, priestorové podmienky, výživa, výška teploty a ešte viacej dĺžka svetla. Kura začne znášať vajcia už po polroku života. Najlepšie sú teda na znášku kurčatá vyliahnuté od januára do apríla. Ak dospejú neskoro v jeseni, keď sú dni krátke, teplota nízka a krmivo obsahuje menej vitamínov, prejaví sa to negatívne na znáške. Konzumné vajcia uskladňujeme do podložiek tupým koncom hore, pri teplote 8 – 12 °C najviac mesiac, potom sa vajce znehodnocuje. Pred uskladnením ich neumývame, zotrela by sa z nich ochranná vrstva a cez póry škrupiny by vnikal dnu vzduch. Farba škrupiny s kvalitou obsahu vajca nesúvisí. Taktiež na znášku nemá vplyv prítomnosť kohúta v kŕdli. Gazdinky niekedy teší tmavooranžový žĺtok. Farba žĺtku závisí od toho, čím sú kury živené – ak žerú zelené krmivo, kukuricu či mrkvu, budú mať žĺtok tmavší, zo zemiakov alebo ryže zase bledší. Občas môžeme nájsť v hniezde kuriózne vajce, buď nadmernej veľkosti alebo nepravidelného tvaru, bez žĺtka alebo naopak s viacerými žĺtkami, bez škrupiny alebo s dvojitým škrupinovým obalom. Ak chceme zistiť, či je vajce čerstvé, ponorme ho do vody – čím je staršie, tým viac pláva zvisle. Čerstvé vajce leží vodorovne na dne a staré vypláva na hladinu.
Čím sa majú správne kŕmiť kury?
Hydina potrebuje pestré krmivo. Dávam im nadrobno posekanú trávu, obilie, kŕmne múčky, zvyšky z kuchyne a podobne. Vhodné sú i drvené kosti a tiež tlčené a presušené vajcové škrupiny. Kury potrebujú aj dostatok vhodnej vody, ináč sa im nevytvorí vajce. Voda nesmie byť dlho stojatá, studená ani teplá, takú nepijú. Keďže hydina nemá zuby, tvrdú potravu rozdrobuje tlakom žalúdka a drobnými kamienkami. Ak je chovaná vo voliére, musíme jej drobné kamienky zabezpečiť. Vhodný je aj drobný riečny štrk. Vo výbehu si kamienky nájdu samé a okrem toho i rôzne chrobáky a červy, ktoré sú zdrojom minerálov a vitamínov. Aby sa v zime nenudili, namiesto zrna im dávam šrot. Na ten potrebujú pri zobaní viac času a nenapadne ich potom vzájomné ozobávanie, čo je bežný zlozvyk medzi kurami.
Aké zlozvyky máva ešte hydina?
Častým zlozvykom býva prelietavanie plotov a nižších ohrád, buď zo zvedavosti, alebo v snahe dostať sa k novým zdrojom potravy. Zamedzíme jej to tým, že jedno krídlo zalepíme lepiacou páskou. Kura potom pri vzlietnutí padá a obvykle do mesiaca si od toho odvykne. Niektorí chovatelia v takomto prípade odstrihujú z jedného krídla perá, čo sa mi zdá nevhodné. Veľkým zlozvykom býva požieranie vlastných vajec. Kura rozďube svoje vajce a potom v hniezde čaká ešte aj na vajce iných kúr. Tento zlozvyk sa ťažko odstraňuje. Môže ho spôsobiť, ak pri náhodnom rozbití kura vajce ochutná a zachutí jej, prípadne jej chýba vápnik v krmive. Alebo bola kŕmená škrupinami z čerstvo rozbitých vajec. Tu zvyčajne pomáha len takúto kuru vyradiť z chovu. Niekedy znášajú vajcia mimo kurína alebo k susedom, ak majú zle umiestnené alebo malé hniezda. Ale i keď majú hniezd dosť, zvyknú sa natlačiť jedna k druhej. Ak kura kvoká v nevhodnom čase, usadíme ju do malej klietky s drôteným dnom, kde nemôže hriať priestor pod sebou. Kvokanie ju tiež veľmi rýchlo prejde, ak ju zatvoríme do malej miestnosti s kohútom. Dočasná izolácia prevychová niekedy aj agresívneho kohúta.
Ako by to malo vyzerať v kuríne?
Odborné príručky uvádzajú množstvo pravidiel, no realita je taká, že len málokto sa toho drží. V kuríne by však malo byť dostatok miesta, tepla – od 8 do 28 °C, svetla, sucha, ale nie prievan. Podstiela sa slama, prípadne drevené hobliny. Do znáškových hniezd medzi slamu zamiešame i orechové lístie či papradie, aby sa v nich nedržali parazity. Bidlá, alebo ako my hovoríme pánty, by nemali byť okrúhle, ale asi 4cm široké hranoly so zaoblenými dvomi hornými hranami, aby sa kury v spánku nenamáhali udržiavaním rovnováhy. Musia byť v dostatočnej vzdialenosti od seba kvôli spomínanému ozobávaniu sa.
Aký výbeh kurám najviac vyhovuje?
Dôležitý je plot aspoň 1,5 metra vysoký, plocha má byť zatrávnená a najlepšie aj zhora chránená sieťovinou, aby nám hydinu nepoodnášali dravé vtáky. Dôležité je, aby sa hydina mala kde ukryť pred slnečnou páľavou, dažďom, prípadne silnejšími jedincami. Ak nie sú vo výbehu kríčky a stromy, umiestnime na ňom tienidlá a prístrešky. Hrabavá hydina potrebuje aj takzvané popolisko, v ktorom sa zbavuje parazitov. Je to jama s pieskom a drevným popolom, ktorá je umiestnená na slnku pod strieškou. Vo výbehu, najmä pri kŕmidlách, môžeme pozorovať, aká presná spoločenská hierarchia v hydinovom kŕdli vládne. Aj keď pre nás vyzerajú podobne, všetci členovia kŕdľa sa vzájomne veľmi dobre poznajú a ak jedného z nich odoberieme na viac ako jeden deň, po jeho návrate na neho ostatní útočia ako na cudzieho votrelca. Jeden kohút vystačí asi na 10-12 kúr. Varuje pred nebezpečenstvom, bráni, zvoláva a vedie kŕdeľ. Do chovného priestoru ho umiestňujeme asi týždeň skôr než kury, upevní to jeho nadradené postavenie, zvlášť, keď je mladší.
Dochováte si sám aj kuriatka?
Väčšinou získavam kurence z elektrických liahní, no mal som už viac razy aj vlastné. Zo všetkých vajec sa ale kurča nevyliahne, pokiaľ je niektorá kura kohútovi „nesympatická“, tak si ju nevšíma a jej vajcia sú potom neoplodnené. Živé kvočky sú veľmi starostlivé matky, o svoje mláďatá sa vzorne starajú, čím odbremenia chovateľa. Učia ich vyhľadávať potravu, poskytujú im teplo, orientujú ich v prostredí a chránia ich pred nebezpečím. Kvočka vysedí 15 i viac vajec a kurčatá sa z nich liahnu o 19 až
22 dní, záleží to od plemena. Pohľad na kvočku vyvádzajúcu malé kuriatka alebo vyspevujúceho kohúta vytvára pre mnohých nádhernú dedinskú idylu. Nájdu sa však i ľudia, ktorých kikiríkanie a kotkodákanie od susedov nesmierne obťažuje.
Koľko rokov sa dožije kura domáca?
Nosnice po druhom roku znášky vyraďujeme z chovu a skonzumujeme. Dlhší chov je nerentabilný, pretože postupne znáška klesá. Kurám sa navyše po štyroch rokoch začnú objavovať kohútie znaky – prerastajú im hrebene, narastú im ostrohy a začínajú kikiríkať. Chov hydiny sa môže zdať ľahký, no nie je to celkom tak. Ideálne podmienky majú kury len v halách, kde sú však chované bez slnka, takže vitamíny musia dostávať v chemických prípravkoch. Je to trocha krutý spôsob chovu, ale jeden človek sa tam môže postarať o desaťtisíce kureniec. A o 47 dní môže byť kurča na pekáči. Chovám však kury už nejaké roky, takže to viem porovnať - domáce je len domáce.