Teplá strava – základ zdravia, hovoria si ľudia aj v dnešnej uponáhľanej dobe. A keď im v núdzi začne škvŕkať v žalúdku, s dôverou sa obrátia o pomoc na niektorú z pizzérií, ktorých sa v poslednom čase otvára čoraz viac. Ich rozvozcovia majú preto počas pracovnej doby plné ruky práce a o rôzne kuriózne zážitky nemajú núdzu. K tým najstaršie pracovne činným patria aj Žilinčania Shaggy (22) a Luigi (45).
Akí zákazníci si objednávajú vaše služby?
Možno aj polovica zákazníkov sú stále tí istí – vozíme pizzu počas obedov na pracoviská ľuďom veľmi pracovne vyťaženým, alebo neochotným vyjsť z tepla kancelárie do nepriaznivého počasia. Volajú nám aj nemocní alebo osamelí, ktorým sa neoplatí variť pre jedného. Sme záchranou i pre tých, ktorým prišla nečakaná návšteva, alebo sa im zmenil program, museli zostať doma a už nemajú čas na varenie. Pizzu občas pošle niekto svojim blízkym ako milé prekvapenie, prípadne rodičia svojim malým deťom. Občas nám zavolá vodič kamiónu niekde cestou z Považskej Bystrice a v Žiline na pumpe ho už čaká teplá, voňavá pizza. Nechodíme však len do bytov, často nesieme pizzu na kúpalisko, milencom na lavičku do lesoparku alebo hoci aj k autu odparkovanému na bočnej cestičke niekde v poli. Zaujímavé je, že i keď máme veľmi bohatú ponuku, niektorí zákazníci si už roky objednávajú stále ten istý, obľúbený druh pizze.
Počas ktorých hodín máte najviac práce?
Najviac sa objednávky nakopia v pracovných dňoch na poludnie a hlavne po výplatách, keď sa dostávajú stravné lístky. Niektorí zákazníci si objednajú a myslia si, že sú sami na svete. Nechápu, že treba počkať, kým prídu na rad. Väčšie objednávky je preto lepšie nahlásiť včas vopred. Mali sme už objednávku aj 30 kusov na hokejový štadión pre celé mužstvo alebo 55 kusov do jednej firmy. Pečieme od desiatej hodiny dopoludnia, rozvážame do polnoci a občas sa objednávky nahromadia aj pred záverečnou. Keď sme tu raz v noci maľovali, telefón vyzváňal až do rána. Ľudia sa zrejme domnievajú, že robíme nonstop. Niekedy veru aj máme taký pocit - robíme celý rok a zatvorené je len štyri dni v roku.
Ako zvládate dopravu v žilinských uliciach?
Ešte pred pár rokmi boli žilinské cesty v noci prázdne, teraz bývajú i uprostred noci plné križovatky. Za deň najazdíme aj 200 – 300 kilometrov v aute, čo dá dosť zabrať. Vystúpime a nastúpime aj 80-krát, nabeháme sa po schodoch, no niekedy veľa času stratíme len tým, kým sa vôbec dostaneme z parkoviska na cestu. Na tie jednosmerky, prekopané cesty a zápchy sme si už zvykli. Horšie je, že to niekedy nevedia uznať zákazníci, ktorí cestujú len mestskou hromadnou dopravou. Ešte šťastie, že pizza v termotaškách vydrží horúca viac ako hodinu. Pokiaľ to nie je väčšia objednávka, vozíme najďalej do desiatich kilometrov. Ďalej by sa to nevyplatilo a dnes sú už pizzérie aj v niektorých obciach okresu. Stáva sa však, že si objednajú pizzu i na poschodie v našej budove, alebo zavolajú z auta nášho parkoviska.
Prekvapia vás niekedy zákazníci svojou objednávkou?
Okrem pizze vozíme aj hotové jedlá, alkohol a podobne, takže v lete je potom ťažké stihnúť doviezť v poriadku, napríklad palacinky so šľahačkou alebo zmrzlinu. Snažíme sa vždy vyhovieť našim zákazníkom, no niekedy to nie je v našich silách – čapované pivo alebo kávu nerozvážame. Ľudia často zabúdajú, že majú vo vchode pokazené zvončeky, chýbajúce menovky na dverách či menovcov a potom je problém. Alebo si niečo objednajú a v domnení, že prídeme neskôr, odídu na pol hodiny z bytu, prípadne sú ešte na ceste domov. Stalo sa, že sme priniesli pizzu do krčmy alebo pred vchod do paneláku a odovzdali sme ju prvému, kto sa o ňu prihlásil a pritom to nebol ten, ktorý si ju objednal. Problémom býva tiež tiché zvonenie na mobile, či vybitá batéria. Zvlášť, ak dotyčný je u niekoho na návšteve, alebo býva na podnájme a neuvedomí si, že jeho meno nie je uvedené na dverách. Osobitnou kapitolou sú žiarliví manželia. Často nám na druhý deň volajú, že objavili naše číslo v mobilnom telefóne svojej manželky a preverujú si, s kým že to volala. Ale ináč je to príjemná práca, pri ktorej spoznávame mnoho ľudí a niekedy stretneme aj starých známych, s ktorými sme sa roky nevideli. Používame osobné telefóny, takže nám zákazníci volajú, aj keď sme práve vo vani. Ale pizza nám i po toľkých rokoch stále chutí a keď máme voľno, aj my sami si ju objednávame u svojich kolegov. No vždy len vtedy, keď vieme, že majú viac času.