Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Obľúbené valentínske perníky

Výroba perníkov má u nás stáročnú tradíciu. Piekli sa väčšinou k sviatkom a slúžili ako ozdoby na vianočné stromčeky.

(Zdroj: autor)

Dnes sa perníky vyrábajú celý rok. Sviatkov a príležitosti je vždy dosť. Menia sa aj ich tvary a k tradičným srdiečkam pribudli perníky rôznych tvarov predmetov, či domov. Často sa robia ako darčeky k rôznym životným jubileám. Výrobou perníkov sa zaoberá aj Elena Zubajová (na snímke) zo Žiliny-Bytčice, zdobí ich priamo vo svojej obývačke. „Bolo to pred devätnástimi rokmi, keď som využila príležitosť zoznámiť sa s ich výrobou. V Rajeckých Tepliciach sa vtedy organizoval kurz. Viedol ho pán z Rajca, ktorý choval včely a piekol vynikajúce perníky. Za pár dní nás naučil umeniu urobiť cesto, správne ho upiecť a vyzdobiť. Pamätám si ešte ako dnes, že keď sme tam končili kurz, urobili sme zdobené perníky na svadbu a jej hostia nás z vďaky za to pozvali medzi seba. Bolo to pre nás zadosťučinenie a taká inšpirácia pre výrobu perníkov,“ hovorí Elena Zubajová. Medzi základné výrobky z perníka patria srdiečka. Na ich vykrajovanie sú potrebné plechové formy.
S tými je však dnes veľký problém, lebo už ich nikto nevyrába. Elena Zubajová sa ich snaží zháňať, kde sa dá a často oslovuje starých ľudí, či niekde doma ešte takéto formy nemajú. Takto sa jej ich za roky podarilo zohnať niekoľko desiatok tvarov a veľkostí, a to nielen formy klasických srdiečok. „Časom začali za mnou chodiť ľudia s požiadavkami na výrobu predmetov s blahoželaním pre oslávencov,“ hovorí E. Zubajová a pokračuje: „Zaujímavý nápad bol vyrobiť pre mladomanželov kostol z perníka, v ktorom budú mať svoju svadbu. Ľuďom sa to začalo páčiť a tých kostolov som takto vyrobila desiatky.“ Výroba perníkov je podľa tých, čo ju už zvládli, jednoduchá. Stačí si urobiť dopredu cesto, rozvaľkať ho na rovnakú hrúbku a formičkami z neho povykrajovať požadované tvary. Potom sa natrie rozšľahaným vaječným žĺtkom, upečie v trúbe, nechá vychladnúť a môže sa zdobiť. Ešte predtým sa však musí natrieť želatínou. To preto, aby ozdoby robené zmesou vytvorenou z vaječného bielka, cukru, citrónovej šťavy a potravinárskej farby na povrchu perníka dobre držali. Takto vyrobená zmes sa dá do vytvarovaných igelitových obalov, na konci ktorých sa urobí malá dierka. Od jej veľkosti záleží, ako široká bude linka, ktorá píše tvar ozdoby, či písma. To všetko je teória, ktorá sa dá zvládnuť na kurzoch alebo odpozorovaním od iných. To, čo nasleduje potom, teda zdobenie, sa už musí naučiť každý sám. Niekomu to ide ľahšie, inému ťažšie. Treba mať určitý umelecký cit a predstavivosť. „Robota vám ide pomerne rýchlo. Človek sa pri zdobení musí ponáhľať, lebo želatína časom tvrdne a pri jej neustálom stláčaní začínajú bolieť ruky. Naučila som to aj svoje deti. Tiež som niekedy viedla takéto kurzy, no dnes deti o takúto činnosť nemajú záujem.“ Tradičné remeslá pomaly vymierajú a zachovávajú ich len starší ľudia. Občas sa nájde aj mladý človek, ktorý to skúsi, no keď vidí, aká je každá výroba náročná a aký finančný osoh je z nej, tak to väčšinou nechá tak. Pernikárka v týchto dňoch vyrába srdiečka na sviatok zaľúbených, na sv. Valentína. Vyhľadávajú ich mladí, starí, ženy aj muži.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 251
  2. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 174
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 18 912
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 405
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 142
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 751
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 469
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 274
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 092
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 6 978
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

24 h

Poradia sa od včera zmenili.

17 h

Mesto pracuje na tom, aby bol v Nitre dostatočný počet mobilných odberných miest počas celého týždňa.

16 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

27. jan

Už ste čítali?