Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Obľúbené valentínske perníky

Výroba perníkov má u nás stáročnú tradíciu. Piekli sa väčšinou k sviatkom a slúžili ako ozdoby na vianočné stromčeky.

(Zdroj: autor)

Dnes sa perníky vyrábajú celý rok. Sviatkov a príležitosti je vždy dosť. Menia sa aj ich tvary a k tradičným srdiečkam pribudli perníky rôznych tvarov predmetov, či domov. Často sa robia ako darčeky k rôznym životným jubileám. Výrobou perníkov sa zaoberá aj Elena Zubajová (na snímke) zo Žiliny-Bytčice, zdobí ich priamo vo svojej obývačke. „Bolo to pred devätnástimi rokmi, keď som využila príležitosť zoznámiť sa s ich výrobou. V Rajeckých Tepliciach sa vtedy organizoval kurz. Viedol ho pán z Rajca, ktorý choval včely a piekol vynikajúce perníky. Za pár dní nás naučil umeniu urobiť cesto, správne ho upiecť a vyzdobiť. Pamätám si ešte ako dnes, že keď sme tam končili kurz, urobili sme zdobené perníky na svadbu a jej hostia nás z vďaky za to pozvali medzi seba. Bolo to pre nás zadosťučinenie a taká inšpirácia pre výrobu perníkov,“ hovorí Elena Zubajová. Medzi základné výrobky z perníka patria srdiečka. Na ich vykrajovanie sú potrebné plechové formy.
S tými je však dnes veľký problém, lebo už ich nikto nevyrába. Elena Zubajová sa ich snaží zháňať, kde sa dá a často oslovuje starých ľudí, či niekde doma ešte takéto formy nemajú. Takto sa jej ich za roky podarilo zohnať niekoľko desiatok tvarov a veľkostí, a to nielen formy klasických srdiečok. „Časom začali za mnou chodiť ľudia s požiadavkami na výrobu predmetov s blahoželaním pre oslávencov,“ hovorí E. Zubajová a pokračuje: „Zaujímavý nápad bol vyrobiť pre mladomanželov kostol z perníka, v ktorom budú mať svoju svadbu. Ľuďom sa to začalo páčiť a tých kostolov som takto vyrobila desiatky.“ Výroba perníkov je podľa tých, čo ju už zvládli, jednoduchá. Stačí si urobiť dopredu cesto, rozvaľkať ho na rovnakú hrúbku a formičkami z neho povykrajovať požadované tvary. Potom sa natrie rozšľahaným vaječným žĺtkom, upečie v trúbe, nechá vychladnúť a môže sa zdobiť. Ešte predtým sa však musí natrieť želatínou. To preto, aby ozdoby robené zmesou vytvorenou z vaječného bielka, cukru, citrónovej šťavy a potravinárskej farby na povrchu perníka dobre držali. Takto vyrobená zmes sa dá do vytvarovaných igelitových obalov, na konci ktorých sa urobí malá dierka. Od jej veľkosti záleží, ako široká bude linka, ktorá píše tvar ozdoby, či písma. To všetko je teória, ktorá sa dá zvládnuť na kurzoch alebo odpozorovaním od iných. To, čo nasleduje potom, teda zdobenie, sa už musí naučiť každý sám. Niekomu to ide ľahšie, inému ťažšie. Treba mať určitý umelecký cit a predstavivosť. „Robota vám ide pomerne rýchlo. Človek sa pri zdobení musí ponáhľať, lebo želatína časom tvrdne a pri jej neustálom stláčaní začínajú bolieť ruky. Naučila som to aj svoje deti. Tiež som niekedy viedla takéto kurzy, no dnes deti o takúto činnosť nemajú záujem.“ Tradičné remeslá pomaly vymierajú a zachovávajú ich len starší ľudia. Občas sa nájde aj mladý človek, ktorý to skúsi, no keď vidí, aká je každá výroba náročná a aký finančný osoh je z nej, tak to väčšinou nechá tak. Pernikárka v týchto dňoch vyrába srdiečka na sviatok zaľúbených, na sv. Valentína. Vyhľadávajú ich mladí, starí, ženy aj muži.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 146
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 216
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 217
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 335
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 327
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 135
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 962
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 004
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 847
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 787
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žilina - aktuálne správy

Žilinská Kia ruší pre nedostatok dielov od zahraničného dodávateľa nočné zmeny

Do stredy bude fabrika fungovať iba v dvojzmennej prevádzke.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Žilinská nemocnica hlási už 84 nakazených pracovníkov

V Pandemickom pavilóne je hospitalizovaných 17 pacientov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?